Doua din ultimele trei weekend-uri (si inca cateva zile) ni le-am petrecut impreuna cu copiii pe litoralul romanesc. Pana acum trei saptamani nu mai fusesem la Marea Neagra de aproape 5 ani.

La insistentele copiilor am decis initial sa cautam o locatie cat mai apropiat de ceea ce stiu ei ca inseamna mare si soare (plaje si cazare cat mai apropiate de ceea ce am avut in ultimi 5 ani in  Thassos). Am cautat cazare in Vama, in 2 Mai si la Gura Portitei, nicaieri negasind ceea ce ne doream. La Gura Portitei, locul in care ne doream sa ajungem cel mai mult, nu am gasit nimic liber desi am dat telefoane cu aproape 3 saptamani inainte.

Atunci cand aproape ne resemnasem cu ideea ca vom ramane in Bucuresti (iar eu eram multumit ca o sa vad meciurile de la campionatul european pe o terasa) am aflat despre Blaxy. La inceput am fost sceptic la ideea de hotel cu servicii all inclusive pe modelul celor din Turcia. Ma gandeam la cum vor reactiona copiii care nu au mai fost cazati la hotel, indiferent de locul in care am mers, din anul 2011.

Apoi am aflat despre faptul ca hotelul este recomandat de cel mai bun consultant de marketing turistic din Romania, Razvan Pascu. Le-am aratat fotografii copiilor care dupa ce au vazut cele 4 piscine au inceput sa ne intrebe din 5 in 5 minute cand plecam, ne-am adus aminte de cat de bine am mancat in trecut la Popasul Pescarilor in Olimp, am pus mana pe telefon si am sunat sa facem rezervare. Initial ne-am dorit doar doua camere alaturate (pe Radu, David si Rebecca ii culcam separat de noi din vara anul trecut) cu mic dejun. La recomandarea PR-ului de la Blaxy, am acceptat pana la urma varianta cu all inclusive.

La nici trei zile dupa ce am facut si am platit rezervarea pentru weekend-ul prelungit 17-21 Iunie, am primit invitatia de a participa, in calitate de bloggeri, la deschiderea sezonului la Blaxy in perioada 10 – 12 Iunie. Initial am refuzat invitatia gandindu-ne la meciul cu Franta si la faptul ca Rebecca avea banchet-ul de final de clasa a IV-a, dar apoi ne-am razgandit, mai ales din motive de….Vunk

Dupa prima vizita la Blaxy, cea in calitate de invitati, am promis, pentru a prezenta o imagine cat mai realista, ca revenim cu impresiile noastre obtinute in calitate de turisti.

Am ajuns la Blaxy in formula completa, vineri 17 Iunie in jurul pranzului. Baietii care au dormit aproape tot drumul s-au bucurat si minunat in acelasi timp de faptul ca am ajuns la mare atat de repede. La receptie era oarece aglomeratie, semn ca va fi un weekend cu multi turisti. Am fost intampinati de cei ce se ocupa de promovarea hotelului si de cei de la receptie, ocazie cu care l-am reintalnit pe cel mai serios – fara pic de zambet, mereu preocupat si foarte sec in exprimare – receptioner pe care l-am cunoscut vreodata.

Dupa mici tatonari am primit camerele pe care le solicitasem, la etajul 9 al hotelului. Am cerut de la bun inceput, in rezervare, camere la un etaj superior, pentru a evita zgomotul si mai ales pentru priveliste.

FullSizeRender[1]

De la bun inceput trebuie sa mentionam un lucru care si pe noi si pe multi alti turisti ne-a bulversat oarecum. Desi sigla celor de la Blaxy are pe ea 5 stele desenate, momentan intreg complexul, cica pana la finalizarea tuturor constructiilor, este clasificat la 3 stele. Pe bannerele din holul hotelului, pentru a evita confuziile si probabil ca urmare a intrebarilor turistilor, 2 dintre stele au fost acoperite. Pe mocheta din holurile hotelului si pe placutele indicatoare, stelele suplimentare nu au putut fi ascunse :)

10 15

IMG_6846

Camerele de la Blaxy sunt mari, bine gandite si realizate, cu spatii largi, zone de depozitare foarte bine dimensionate si pozitionate, cu mobilier si accesorii de calitate. Camerele sunt foarte curate dar nici atunci cand am fost invitati, in cele 3 zile din primul weekend si nici pe toata perioada sejurului nostru de 5 zile, nimeni nu ne-a vizitat pentru servicii de curatenie.

Am lasat bagajele in camera si apoi intr-o mare viteza am coborat cu copiii pentru a merge la plaja (sau cel putin asta ne doream noi). Oarecum previzibil, dupa ce au dat cu ochii de piscinele hotelului, Radu, David si Rebecca au renuntat instantaneu la ideea de nisip si balaceala in apa de mare.

Pe langa camere, piscinele de la Blaxy sunt din perspectiva noastra punctele tari ale hotelului. Piscinele sunt mari, foarte bine gandite, apa are o adancime de maxim 1,5 metri. Nu exista clor in apa, piscinele sunt tratate si curatate cu solutie salina si permanent exista minim doi oameni care masoara calitatea apei si strang insectele care aterizeaza in apa. Programul este de la ora 8.00 la ora 22.00 si piscinele sunt supravegheate permanent de salvamari profesionisti.

Anumite minusuri sunt in privinta finisajelor la una din piscine si din perspectiva faptului piscina principala, datorita pozitionarii hotelului, este acoperita complet de umbra foarte devreme, maxim la ora 17.00. Sunt extrem de curios, oare ce a fost in mintea celui ce a desenat proiectul complexului mai ales ca pe lateralele corpului principal urmeaza sa fie construite inca doua corpuri de hotel. In acel moment, probabil ca undeva la ora 16.00 toate piscinele vor fi in umbra.

IMG_6304

De la piscine, cu chiu si vai, dupa rugaminti intense, am reusit sa plecam in jurul orei 18.00. Copiilor le era foame si asteptau cu nerabdare cina de la ora 19.00.

Orele de masa sunt oarecum ciudat stabilite. Micul dejun este de la ora 7.30 la ora 10.30, apoi masa de pranz, foarte aproape de finalul micului dejun de la ora 12.30 la ora 14.30, iar cina de la ora 19.00.

Problema majora este reprezentata de faptul ca intre mese in incinta hotelului nu exista nici macar o singura varianta pentru masa. Nu exista gustari, nu exista fructe, absolut nimic. Singurul lucru pe care il puteti face in situatia in care sunteti infometati este de a merge pana la Popasul Pescarilor unde la niste preturi cat de cat decente si daca aveti noroc sa gasiti masa libera (va recomand sa faceti rezervari din timp) puteti manca nenumarate specialitati din peste.

Copiii nostri au mancat devorat cu o reala placere hamsii, icre, biban de mare, rechin si o ciorba cu perisoare de peste delicioasa.

Revenind la mesele de la Blaxy, care ne-au dat cele mai multe batai de cap pe toata perioada sejurului, am avut, mai ales in primele 3 zile ale sejurului, surprize multiple.

Bucatarii resortului sunt turci de origine kurda. Din pacate mancarea pregatita de ei este cel putin ciudata si total nepotrivita pentru un hotel de 3-4-5* de pe litoral. La mesele principale erau pregatite multe mancaruri gatite cu sos si carne fiarta (pui, vita, miel, curcan). Exista un singur fel de supa sau ciorba si in primele zile au fost doar supe creme. Fripturile erau putine si foarte, foarte uscate iar specialitatile turcesti aproape ca lipseau cu desavarsire. In zilele petrecute de noi acolo peste am vazut o singura data si acela era un pastrav facut la gratar. Deserturile au fost in marea lor majoritate doar deserturi facute din plicuri gen doctor Oetker. In afara de niste budinca de ciocolata si niste mere coapte, copiii nostri nu s-au atins de nimic.

La micul dejun nu exista omleta sau alte feluri de oua, ci doar oua amestecate in tigaie si oua fierte. Cascavalul, sunca si salamul erau din cele mai ieftine posibile achizitionate de la hypermarket iar dupa primele doua zile specialitatile din paine s-au transformat aproape pentru toate mesele in paine feliata la punga.

Desi pe site-ul hotelului este metionat faptul ca all inclusive inseamna toate mesele si bauturile non alcoolice incluse, nu se puteau consuma bauturi non alcoolice decat in incinta restaurantului, in orele de masa si doar de la dozatoare ce furnizau bauturi din gama Pepsi. Nici urma de vreun suc fara acid sau cat de cat, macar promovat ca fiind mai sanatos. Cafeaua din recipientele pregatite era o apa colorata, alte variante erau aparatele de cafea care dupa primele doua zile s-au stricat toate.  Daca iti doreai o cafea cat de cat ok, trebuia sa mergi la bar sa platesti chiar si in timpul meselor. Apa plata se putea consuma de la singurul aparat dozator prezent in zona in care erau stanse toate bauturile. Bineinteles ca in zona de bauturi erau niste cozi din alea ca atunci cand se baga carne inainte de 1990.

Lucrul cel mai deranjant era faptul ca paharele din care se presupunea ca trebuie sa consumi lichidele oferite de cei de la hotel erau foarte prost spalate. Aproape toti turistii foloseau paharele de plastic de unica folosinta.

Copiii nostri au refuzat de mai multe ori sa manance drept pentru care am fost nevoiti sa mergem sa mancam la Popasul Pescarilor si la pranz si seara. Dupa primele doua zile si noi si alti clienti am discutat cu cei responsabili de la hotel despre problemele de la masa si in ziua ce a urmat am observant mici schimbari in bine. De altfel si bucatarii romani si anumiti barmani cu care am discutat, au fost exact de aceeasi parere cu noi si anume ca mancarea pregatita si oferita clientilor nu este nici macar la nivelul unui hotel de 2-3*.

Mai jos aveti cateva fotografii destul de sugestive cu ceea ce a insemnat “masa” la Blaxy in primele doua zile. Fotografiile, desi asta pot sugera, nu sunt de la micul dejun ci de la una din mesele de pranz!!!

Blaxy

7

6

IMG_6857

IMG_6858

In dimineata celei de a doua zile dupa un mic dejun ce a inclus doar cereale cu lapte rece, i-am dus pe copii pe plaja. Blaxy a amenajat o bucata de plaja aflata langa Popasul Pescarilor. Plaja este curata, exista sezlonguri si umbrele numeroase, toaleta si un beach bar de la care pot fi achizitionate bauturi si inghetata la niste preturi ca pentru litoralul din Romania. Partea buna, chiar foarte buna, este aceea ca barmanii ce servesc la beach bar si la barurile din hotel sunt niste baieti extraordinari, comunicativi, atenti cu copiii, orientati catre clienti si care isi fac meseria excelent. As putea spune, avand in vedere problemele organizatorice cu care se confrunta zilnic, ca uneori chiar se chinuiesc sa isi faca meseria cat mai bine posibil. Din acest punct de vedere cei de la Blaxy se pot considera norocosi pentru echipa pe care au adunat-o pe zona de bar.

17

Intr-una din dimineti am avut o intamplare neplacuta si pe plaja atunci cand un angajat al hotelului, angajat ce se ocupa de administrarea zonei de sporturi si agrement s-a rastit la noi spunandu-ne ca nu avem voie sa ne asezam pe niste sezlonguri pe care el le tinea rezervate pentru alti clienti. In afara de acest moment „delicat” in rest pe si la plaja totul a fost ok.

IMG_6815

Accesul la plaja dinspre hotel se face pe o alee ce trece printr-o mica padurice, foarte frumos aranjata iar apoi traversand calea ferata Constanta – Mangalia. In dreptul punctului de trecere exista permanent (chiar si noaptea) un angajat al hotelului care supravegheaza trecerea turistilor.

IMG_6775

O alta surpriza extrem de placuta pentru noi a fost Blaxy Kids Club, locul de joaca amenajat in interiorul hotelului. Copiii nostri nu merg la locuri de joaca. Am evitat aproape mereu inclusiv invitatiile la petrecerile organizate la locurile de joaca. Ceea ce am gasit la Blaxy insa este cu totul altceva. De la personalul care se ocupa de supravegherea copiilor si pana la cum arata locul de joaca care este incredibil de curat si care este plin cu aproape orice ar putea sa isi doreasca un copil de pana la 11-12 ani, totul este exceptional. Copiii pot fi lasati la locul de joaca in timpul zilei incepand cu ora 10.00 (cu o pauza de doua ore la pranz) si seara pana la ora 22.30 (seara este contra-cost)

IMG_6781

In concluzie, daca vreti sa mergeti la mare in Romania inarmati-va cu multa rabdare si uitati de tot ceea ce ati vazut in Grecia, Croatia, Turcia sau in alte locuri. Romania e unica, e altfel si lucrurile se intampla „romaneste” chiar si atunci cand ele nu sunt gandite si facute de romani.

Una peste alta experienta noastra de la Blaxy a fost destul de ok. Copiii au fost fericiti (chiar daca nu prea au mancat) si s-au simtit foarte bine. Pentru noi asta conteaza cel mai mult! Sunt sigur ca in timp lucrurile se vor schimba in bine si pe partea de servicii ce tin de zona de mancare si bauturi si cu siguranta, mai ales atunci cand proiectul va fi finalizat, Blaxy va reprezenta una din locatiile de referinta de pe litoralul romanesc.

Update (multumesc Costin pentru informatie): Bucataria Blaxy a fost inchisa de inspectorii ANPC. Bine ca copiii nu au mancat prea mult si bine ca am scapat fara probleme dupa mesele de la Blaxy…..