Am citit un articol care spune ca suntem tara cu angajatii cei mai putini din domeniul culturii si arii conexe. Ba mai mult suntem depasiti de tari ca Bulgaria si Slovacia care au un numar de anagajai de doua ori mai mare decat noi! Am citit, m-am intristat si mi-am adus aminte de experientele noastre.

Pentru ca Radu, David si Rebecca ne solicita periodic sa ii ducem la muzee in Bucuresti sau prin alte locuri pe care le vizitam, noi interactionam destul de des cu angajatii din aceasta zona. In Romania si mai ales in Bucuresti exista muzee extrem de atractive si educative nu doar pentru cei mici. De-alungul timpului am mai povestit despre muzeul Militar si despre cel Geologic (de Geologie), doua dintre preferatele copiilor nostri. Ambele muzee sunt extraordinar de frumoase si pline de colectii si exponate rare pe care nu le poti vedea in alte locuri.

Ambele muzee sunt promovate extrem de putin, spre aproape de loc. In ambele muzee biletele au preturi modice, undeva sub 10 lei. In nici unul nu se poate plati cu cardul (cred ca nici la Antipa nu e posibila plata cu cardul), pentru nici unul din cele doua muzee nu exista ghid in alta limba decat cea romana. Nu am gasit nicaieri, in plimbarile noastre, la nici un muzeu, posibilitatea de a achizitiona carduri sau abonamente care sa iti permita si sa te incurajeze sa vizitezi mai multe muzee. La nici unul din muzeele vizitate in ultima vreme nu am gasit brosuri de prezentare sau nu am vazut vreun ghid care sa povesteasca despre principalele atractii culturale din Bucuresti sau din Romania.

Sigur, exista initiative de genul “noaptea muzeelor”, initiative prin care se doreste promovarea culturii romanesti dar prin care nu cred ca se obtine ceva concret. Nu cred ca cineva care nu calca un an de zile in vreun muzeu, o va face cu placere doar pentru ca o poate face gratuit intr-o anumita noapte si apoi va repeta acest lucru ulterior si in orele normale de program.

Investitiile in ceea ce inseamna cultura, pot aduce pe langa notorietate chiar si profit daca ele sunt gandite si facute asa cum trebuie. Am vizitat de-alungul timpului orase din alte tari care au transformat obiective culturale si muzee in principalele puncte de atractie si surse de finantare pentru bugetul local. Oare la noi de ce nu se intampla acest lucru? Oare la noi de ce mai putin de jumatate din numarul celor angajati in domeniul culturii au studii superioare? Oare la noi de ce cladirile in care functioneaza institutiile de cultura sunt lasate in paragina? Oare de ce…multe intrebari fara raspunsuri….

Sursa foto