Acum aproape o saptamana cand am citit acest articol primul impuls a fost de a ma aseza imediat la calculator si de a scrie ceva. Apoi am recitit totul de inca doua ori incercand sa inteleg mai bine care sunt concluziile trase de Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe dupa intalnirea din Creta. Pe masura ce citeam, neintelegerile mele se adanceau.

Intre timp articolele pe subiectul interzicerii casatoriilor intre ortodocsi si neortodocsi au inceput sa curga si in online si in presa scrisa. Marea majoritate a acestor articole nu au facut altceva decat sa preia pur si simplu informatia si sa o transmita mai departe fara nici o documentare si fara a trage niste concluzii clare.

Am decis ca totusi sa nu scriu dupa primul impuls si am inceput sa caut raspunsuri la diferiti prieteni ce au direct sau indirect legatura cu BOR. Asa am aflat anumite lucruri pe care nu le-am gasit mentionate nicaieri. Dintre participanti au existat mai multi mitropoliti, in special greci si ciprioti, care nu au semnat documentele sinodului din Creta. De asemenea episcopi si mitropoliti din Georgia, Serbia si Muntenegru si chiar episcopul roman al Europei de Nord au luat atitudine si au declarat ca nu au semnat si ca documentul “trebuie supus in continuare dezbaterilor si modificarilor”. Cu alte cuvinte documentul ce a consfintit finalul intalnirii din Creta a fost adoptat fara consens si intr-o forma controversata.

Am tot asteptat (azi e mai bine de o saptamana) si la indemnul prietenilor carora le-am pus intrebari, o pozitie oficiala a BOR mai ales ca anumite decizii ale sinodului sunt cel putin neclare pentru marea majoritate a practicantilor crestini ortodocsi.

As enumera printe acestea:

  • Casatoria intre ortodocsi si ne-ortodocsi este interzisa, iar cea dintre ortodocsi si ne-crestini este absolut interzisa

Eu nu pot intelege cum adica cineva, oricine ar fi el si oricat de sfanta poate fi taina cununiei in biserica ortodoxa, in anul 2016, poate interzice unor oameni, indiferent de religie sa se casatoreasca. Asta in timp ce conducatorul bisericii catolice promoveaza de ceva vreme cu patos, egalitatea si unitatea intre crestini si necrestini. Asta in timp ce doar BOR are milioane de ortodocsi in tari catolice precum Spania si Italia, ortodocsi care nu se casatoresc doar intre ei. Ce se va intampla cu acei oameni? Vor merge probabil sa se casatoreasca in biserica catolica, acolo unde nu exista oprelisti, cutume si decizii aberante care sa opreasca oamenii din dorinta de intemeia o familie si in fata lui Dumnezeu….

  • Biserica nu accepta ca membrii ei sa incheie contracte de coabitare si nici o altă forma de coabitare diferita de casatorie

Cum vine chestia asta? Adica eu si Bogdana, de exemplu, nefiind casatoriti (pentru ca la biserica, in Romania, fara documentul de la primarie nimeni nu ne baga in seama) nu avem voie sa “coabitam” chiar daca suntem logoditi in biserica, chiar daca avem si crestem impreuna 3 copii, chiar daca suntem o familie la fel cum nu sunt multe alte “familii traditionale”?!

  • O casatorie care nu este dizolvata irevocabil sau anulata, precum si a treia casatorie preexistenta constituie impedimente absolute pentru incheierea unei casatorii

Aici cred ca unul din cei mai nefericiti crestini ortodocsi va fi domnul Tariceanu care nu isi va mai putea oficializa si a 6-a potentiala casatorie :)

Asteptarile mele pentru explicatiile celor din BOR au fost si probabil vor fi in zadar. Bine, daca ma gandesc ca ei au in aceste momente aproape zilnic intalniri cu cei de la DNA pentru a studia impreuna cartile scrise de marele carturar si important cotizant la bugetul BOR – George Becali, e de inteles ca nu au avut timp sa comunice cu enoriasii.

Nu stiu de ce, nu pot sa inteleg cum de biserica ortodoxa in loc sa evolueze raportandu-se la realitatile lumii in care traim, in loc sa se reformeze si sa se modernizeze, in loc „sa lumineze si sa calauzeasca drumul enoriasilor”, se intoarce incet dar cu pasi siguri in negura trecutului.

 

Sursa foto