Cei aproape cinci ani de alaptat trei copii s-au terminat pentru mine acum trei ani, insa amintirea lor este inca vie si la fel de mult se simt si se vad efectele lor pe copiii mei.

Am scris pe blog pe subiectul alaptatului mai mult decat am scris despre orice altceva de-a lungul timpului.  Am alaptat oricand si oricum, am alaptat atunci cand a trebuit in public, nu m-a interesat DELOC ce simt si cum reactioneaza cei din jur. Ar fi culmea sa pun nevoile unui strain in fata nevoilor reale si imediate ale copilului meu.

Scriu din nou fiindca Miruna a pornit o Petitie de sustinere a alaptatului in public. Si o sustin. O sustin si pe ea, ii sustin si petitia. In esenta, petitia spune urmatoarele lucruri:

 

„Dorim în România o lege care să recunoască dreptul mamelor de a alăpta în spaţiul public şi să ateste faptul că este discriminare a le cere acestora să se acopere ori să părăsească localul. Totodată, această lege garantează şi dreptul bebeluşului la hrană.

  1. Să protejeze dreptul mamei de a-şi alăpta copilul (indiferent de vârsta acestuia) în spaţiul public
  2. Să interzică discriminarea femeilor care alăptează în parc, mall, cafenele, restaurante, instituţii, etc, adică oriunde accesul cu copii este permis.
  3. Să fie interzis prin lege a-i cere unei femei sa alăpteze în alt loc, să ii spui sa se acopere sau sa foloseasca un spatiu mai retras, indiferent de situaţie sau de locul în care se află (exceptand zonele cu risc de sanatate sau securitate –langa anumite zone cu chimicale, radiaţii sau alte pericole)

E nevoie de această lege în România pentru a sprijini alăptatul, libertatea noastră ca mame şi respectul pentru copiii noştri.”

De bun simt, as spune eu. Recunosc ca nu m-am simtit discriminata, insa sunt multe mame care au trait aceasta discriminare si este scandalos ca aceste lucruri se intampla in continuare la noi. Bine, la noi gravidele sunt aproape invizibile, atat la cozi cat si in mijloacele de transport, asa ca mari sperante nu imi pun. Numai azi, citind la Andrei articolul sau de sustinere mi-am amintit cate priviri urate mi-am luat eu cand m-am folosit de prioritatea mea la cabinetul de recoltare a analizelor si nu sunt niste amintiri placute.

 

Deci, semnati petitia. Dati-o mai departe si cand vedeti pe strada sau intr-un restaurant o mama alaptand, oferiti-i cel mai cald zambet cu putinta.