Ieri a inceput oficial anul scolar 2016 – 2017. Saptamana trecuta in presa si la televizor au aparut mai multe stiri referitoare la faptul ca aproape 800 de unitati de invatamant din Bucuresti nu au avize de functionare din partea pompierilor. Stirile au trecut neobservate, strecurandu-se cu greu printre cele despre Ponta, Ghita si doamna primar general a capitalei.

Mie unul cifrele mi se pare halucinante. 747 de institutii de invatamant nu sunt autorizate ISU printre ele aflandu-se si multe institutii particulare. Toate aceste institutii vor functiona pe baza de declaratie pe proprie raspunde facuta de conducerea scolii respective.

Deci, vorbim de sute de mii de copii care vor merge la scoala zi de zi, in multe cladiri vechi, subrede si care nu au si probabil ca nu au avut vreodata plan de evacuare si masuri contra incendiului si in caz de cutremur. Toti acesti copii vor merge la o scoala care va functiona doar in baza unei hartii scrise si semnate (in cel mai bun caz), probabil de directorul institutiei…. Sa va mai spun si ca declaratia pe proprie raspundere poate fi facuta si verbal?

Cam cum vi se pare asta la mai putin de un an de la tragedia din Colectiv? Cati dintre voi, cei care aveti copii la scoala stiti daca scoala respectiva are aviz ISU? Cati dintre voi v-ati gandit vreodata la ce s-ar putea intampla in cazul unui incendiu sau al unui cutremur?

Cine e de vina pentru aceasta situatie? Acreditarea se face printr-o procedura simpla, dar multi din directorii institutiilor nici macar nu au cerut autorizatia din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In scoli nu exista extintoare, planuri de evacuare pentru situatii de urgenta sau responsabili cu aceste planuri.

Cine ar fi trebuit sa se ocupe de toate aceste masuri? Inspectoratul pentru situatii de Urgenta, Insepctoratul Scolar Bucuresti sau Primaria Generala? Nu cred ca exista un raspuns clar la fel cum nu cred ca in afara de vreun profesor sau director, va fi cineva gasit vinovat in cazul unei tragedii.

Situatia din Bucuresti este doar varful aisbergului. In tara exista sute de scoli fara autorizatie sanitara, fara instalatie de incalzire. In total sunt 21.000 (DA, ati citit bine) de cladiri care apartin scolilor ce nu sunt autorizate ISU. Toate aceste cladiri se afla in administrarea primariilor locale. Cam cum vi se pare?

Cred ca printre principalii vinovati pentru situatia curenta ne gasim si noi parintii, noi cei care ne trimitem zilnic copiii la scoli fara autorizari ISU, la scoli ce functioneaza in cladiri subrede, unele care au probabil spre 100 de ani, la scoli nerenovate de ani de zile, la scoli in care toaletele arata mai rau decat toaletele publice din gari sau parcuri. O sa imi spuneti probabil ca nu avem ce face. Va voi contrazice pentru ca noi credem ca fiecare din noi putem face ceva mai ales daca este vorba de copiii nostri. Fiecare din noi putem intreba de existenta autorizarilor ISU, fiecare din noi putem ajuta la renovarea si modernizarea scolilor, fiecare din noi ne putem implica si putem macar discuta cu persoanele de decizie din scolile in care invata copiii nostri.

Toti ne dorim normalitate dar facem ceva pentru a o avea, mai ales pentru copiii nostri?