Se discuta mult in ultimele zile despre campaniile de nevaccinare duse in ultimii ani si despre efectele lor, care, se pare incep sa fie vizibile si vizibile in sens negativ.

Desi toata lumea s-a inflamat abia acum la publicarea comunicatului Ministerului Sanatatii, si absolut toti se intreaba de ce nu s-a zis nimic pana acum, iata totusi ca sunt o gramada de semnale de alarma trase de niste ani buni incoace, dar ce sa ii faci, acum am prins iepurele in bataia pustii si conjunctura „favorabila”:

In 1 aprilie 2016 (si nu, nu este o gluma): „Ministerul Sanatatii a cerut, vineri, urgentarea procedurilor de vaccinare impotriva rubeolei, rujeolei si oreionului, in conditiile in care in judetele Cluj si Bistrita-Nasaud exista un focar de rujeola, fiind confirmate 79 de cazuri.” – sursa

Octombrie 2015: „In Romania ar putea debuta o epidemie de rujeola, judetul Arad confruntandu-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat, luni, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezenta la dezbaterea cu tema „Vaccinarea obligatorie – pro sau contra” sursa

Tot Adriana Pistol afirma la momentul respectiv, acum fix un an, ca:

„….in perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din Romania au fost afectate de rujeola, iar 13 copii si-au pierdut viata. Costurile de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeola si rubeola au fost de peste 13 milioane de dolari. Adriana Pistol a adaugat ca rubeola este mult mai usoara din punct de vedere clinic decat rujeola, dar ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, determinand malformatii cardiace si auditive grave in cazul unor copii.”

Ianuarie 2015: „În anul 2011, în Cluj un număr mare de părinți a refuzat vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), iar efectele au apărut în anul următor când 358 de copii au făcut rujeolă la o populație a județului de aproximativ 600.000 de locuitori. Apoi, în 2012 de teamă că li s-ar putea îmbolnăvi copiii de rujeolă, părinții au început să își vaccineze copiii, astfel că în 2013 doar 30 de cazuri au mai fost contabilizate, iar anul trecut nici unul.   – Sursa

Ce s-a intamplat in perioada 2011-2013? Aveti aici o prezentare de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, adica un fel de CDC romanesc cu niste cifre foarte concludente. Va fac eu un rezumat mai jos:

Ce se observa din a doua imagine? Ca zonele cu cea mai mare incidenta sunt, evident zonele in care si acoperirea vaccinala este cea mai mica. Care sunt zonele cu pricina? Zona de vest, nord vest si centru-vest. Banuiesc doar ca Ialomita este in aceeasi situatie, dar din cauza de saracie, nu din alte motive ca in zona vestica a tarii. In zona vestica a tarii este la putere curentul religios si vestita carte a Christei Todea. Nu dau linkuri, a scris Mixich despre ea.

screen-shot-2016-09-22-at-12-41-58

 

 

Si asta este doar rujeola, desi in cazul rubeolei cifrele sunt mult mai mici si nu se poate trage vreun semnal de alarma. O prezentare destul de bogata in informatii, tot la nivelul lui 2013 gasiti aici.

La nivelul lui 2011 eram pe primul loc in Europa cu o rata a incidentei de 194 de cazuri la 1 milion de persoane, tara de pe locul doi Irlanda avand o rata de 29,2 cazuri la un milion de persoane – sursa

Nu mai comentez mai mult, las cifrele sa o faca. V-as mai reaminti doar inca cateva cifre, pentru a va atrage atentia unor probleme cel putin la fel de presante, fiindca pana la urma fiecare viata este la fel de valoroasa:

În 2013, numărul născuților-vii a fost de 198,2 mii, mai mic cu 2,9 mii față de anul 2012. Pentru 78,3% din totalul născuților-vii (însumând 155.143 născuți-vii), mamele au efectuat controlul prenatal, iar mamele a 128.783 copii (65%) au început efectuarea controlului medical în primul trimestru de sarcină. Mamele a 43.073 copii (21,7% din total), nu au efectuat niciun control medical până la data nașterii.”

In cifrele astea este cheia. Cum va asteptati voi ca 1 din 4 copii sa beneficieze de toate vizitele medicale si de asistenta de specialitate, cand 1 din 4 mame nu este vazuta de niciun medic pe tot parcursul sarcinii?

Haideti sa facem altceva: in loc sa aruncam cu rosii, invective si vitriol in cele mai favorabile tinte pentru noi, haideti sa mergem acolo, la punct ochit-punct lovit, si sa facem educatie, ca asta NE LIPSESTE, oameni buni! Educatia corecta! Tot curentul antivaccinuri nu a facut decat sa umple un gol informational.

Haideti sa facem in asa fel incat sa convingem femeile sa mearga cel putin la un control in timpul sarcinii, sa isi faca analizele, sa lase medicul sa ii ia in evidenta copilul si sa ii faca vaccinurile. Haideti sa combatem conspirationismul, nu ironizandu-l si aruncandu-l in ridicol, e ca si cum am incerca sa demonstram din nou ceea ce era deja evident, si demontandu-l cu cifre si cu dovezi clare si argumente stiintifice.

Prin ceea ce se intampla zilele astea nu aratam ca suntem cu nimic mai buni decat partea adversa care atenteaza pana la urma si la sanatatea copiilor nostri. Dar haideti sa schimbam asta.

Hai sa va mai dau niste cifre:

în 2009 au murit 2.250 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an.Este vorba despre o rată de 10,1‰, ceea ce înseamnă că la 1000 nou născuți există un număr de 10 decese la naștere, indică cifre furnizate de către INS și preluate de mass media.

Cauzele mortalității infantile în primul an de viață sunt variate, potrivit OMS: afecțiunile cu origine în perioada perinatală, afecțiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia și asfixierea la naștere și anomaliile congenitale ale inimii și sistemului circulator. 

În România, primele 5 județe cu cea mai mare rată a mortalității infantile sunt: Mureș, Arad, Harghita, Sălaj, Sibiu, potrivit datelor furnizate de INSISP. Practic, tabelul de mai jos, ne arată cum în Mureș ai de 8 ori mai multe riscuri să naști un făt-mort decât ai avea dacă ai naște în Dolj.

Sursa

Cautati aceste cinci judete campioane la mortalitate infantila pe hartile de mai sus. Incep sa va sune clopotelele?

In 2012 au murit 1812 copii sub un an, din care aproape un sfert au murit din afectiuni ale aparatului respirator, afectiuni considerate a fi complet evitabile si tratabile in alte tari.

În România, la fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare.

Si va las la final cu alte cifre, dar pe astea le studiati voi. Raportul National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania, editia 2015 Veti descoperi acolo cum ne imbolnaeste scoala, de la an la an, copiii. Dar despre asta altadata.

 

Deci, ce aveti de gand sa faceti? Sa dati in continuare vina pe o femeie de nici 50 de kilograme sau sa incepeti sa va puneti rotitele in miscare pentru a contracara EFICIENT aceasta miscare?