Mi-au picat ochii, pe seara, intamplator pe acest articol. Vazusem ceva si dimineata in feed-ul de Facebook dar, recunosc, nu am acordat atentie subiectului. Am citit si am ramas pur si simplu blocat: Ministerul Mediului propune impuscarea a 1691 de animale salbatice strict protejate de lege.

Vorbim de ursi, lupi, pisici salbatice si rasi care conform studiului ministerului ar fi provocat pagube de aproape 67.000 lei – in cazul lupului si 784.000 lei – in cazul ursului. Pentru rasi si pisici salbatice nu au fost facute calcule.

Organizatia World Wide Fund Romania sustine ca Ministerul a ignorat studiile de specialitate si a propus ca unica solutie impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi, 482 de pisici salbatice si 68 de rasi. Da, ati citit bine, 552 de ursi si 657 de lupi! Vorbim de specii protejate prin lege, nu doar in Romania, ci la nivel european!

Mie unul cifrele mi se par halucinante. Am mai citit inca odata pagubele estimate a fi produse de aceste animale, mi-am adus aminte de ceea ce ne-au povestit oamenii de la Libearty, asociatia ce s-a chinuit ani de zile sa construiasca rezervatia de ursi de la Rasnov.

Nu exista alte solutii alternative decat impuscarea acestor animale? Oare cum au reusit specialistii de la Ministerul Mediului sa imparta cu atat de mare exactitate, la nivel de judete si fonduri cinegetice (zone de vanatoare) numarul de animale propus pentru impuscare?

Oare cum au calculat aceeasi specialist de la minister rata de crestere a populatie de urs in anumite judete la 10%, cand in Suedia, tara cu cea mai spectaculoasa crestere, rata este de 4,7%? In Vrancea si Harghita cifrele calculate de minister arata cresteri cu 50% mai mari decat in orice alta zona din lume. Gestionarii fondurilor de vanatoare au recunosc faptul ca animalele numarate si raportate nu sunt toate „rezidente” pe fiecare dintre fondurile de care se ocupa si ca exista astfel probabilitatea destul de mare sa fie numarate de mai multe ori. Exista judete in care fonduri de vanatoare invecinate raporteaza de cativa ani acelasi numar de ursi in fiecare an!

E adevarat ca populatia de ursi din Romania, estimata real la peste 6500 de exemplare si in raportarile ministerului din Romania la peste 10000 de exemplare, reprezinta mai mult de 40% din intreaga populatie de ursi a Europei. Anual insa, prin derogari de la lege, sunt vanate cam 300 de animale. Pretul pentru un exemplar variaza intre 5000 si 8000 de euro. Sa fie asta motivul pentru care cei din minister s-au gandit ca ar fi bine sa fie impuscati 552 de ursi? Ia faceti si voi un calcul cam cat ar insemna 552 de trofee de urs la un pret de 5000 euro pe bucata!

In concluzie, daca tot nu mai avem nevoie de paduri, se pare ca si animalele ce traiesc in ele ne sunt de prisos. Sunt foarte curios care va fi finalitatea ordinului de ministru dupa expirarea perioadei in care el, cel putin teoretic se afla in dezbatere publica. Sper ca macar in ceasul al 12-lea sa fie gasite masuri alternative. Daca aflam noutati va tinem la curent. Pana atunci, daca va pasa de natura, de animale, puteti trimite si voi sugestiile si propunerile voastre catre minister.

 

Sursa foto: WWF Romania