Cred cu putere ca iaurtul este printre cele mai versatile alimente, cu care te poti juca la nesfarsit. In acelasi timp este si unul din cele mai sanatoase, cu multiple beneficii si e absolut firesc sa ma intereseze asta inainte de toate, mai ales cand vine vorba de alimentatia copiilor mei. Last, but not least, unul din marile avantaje pentru mine este ca nu necesita multe pregatiri inainte si este un colac de salvare mai mult decat util pentru zilele in care sunt pe repede inainte. Daca baietii mananca la scoala micul dejun, asta dupa ce infuleca acasa la prima oara castronul de lapte cu tot felul de cereale, Rebecca mananca micul dejun acasa si de cele mai mult ori el contine…. iaurt :) Are perioade in care numai asta ar manca (bine, se alterneaza cu cate o saptamana in care repeta obsesiv ca ei de fapt nu ii mai place iaurtul, dupa care face ce face si tot la iaurt se intoarce).

In principiu, la micul dejun, zi de zi, saptamana de saptamana, cam cu lista de mai jos defilam.


Luni

  • 1 iaurt grecesc (ei ii iau de obicei cu 2% grasime)
  • mix de ovaz
  • afine si/sau zmeura  – se poate inlocui cu capsuni sau orice alte fructe de padure (se gasesc tot timpul anului in acest moment, si congelate, dar si proaspete)

Marti

  • 1 iaurt grecesc 
  • mix de seminte – floarea soarelui, in, susan, dovleac
  • 1/2 mango (am mai incercat si cu kiwi, dar nu prea are succes)

Miercuri

  • 1 iaurt grecesc
  • 1/2 banana
  • nuci (tocmai ce a trecut perioada cu nucile verzi, care au fost o nebunie, chiar daca mainile mele au aratat de-a dreptul dubios), insa
  • uneori ii mai adaug si miere de pin, desi bananele sunt extra dulci, dar mierea de pin e slabiciunea familiei, deci…

Joi

  • 1 iaurt grecesc
  • caise deshidratate 
  • miere de pin
  • migdale taiate felii

Vineri

  • 1 iaurt grecesc
  • musli
  • 1/2 mar in combinatie cu piersica
  • sirop de artar

 

Daca nu aveti fructe la indemana, banuiesc ca sigur aveti cel putin un borcan de dulceata prin camara sau in frigider, care practic sunt 2 in 1 si sunt aproape la fel de gustoase ca si originalele proaspete.

Cum am mai mixat iaurtul?

Pai am facut la un moment dat un guacamole mai ciudatel, facut dintr-un avocado, un iaurt grecesc, doua rosii cherry taiate marunt si un strop de lamaie (nu am pus nici usturoi, nici ceapa si nici coriandru, dar a iesit betooon). Si daca merge sa pui iaurt in guacamole, sa stiti ca merge sa pui iaurt si in humus, nu e altceva decat aceeasi Marie cu alta palarie.

O combinatie excelenta (pentru mine) a fost cu smochine, miere de pin si fistic zdrobit. Tot pentru mine am facut cu seminte de canepa, prune si miere. In loc de prune am pus altadata piersici si caise. Am mai pus si dulceata din coji de lamaie, adusa din Grecia (care mi s-a si terminat intre timp, spre disperarea mea).

Mai vreti? Mai am, ca am mai spus-o, sky is the limit. Sau puteti sa intrati pe Pinterest si sa balositi acolo in voie :)

PS: ca tot mi-am amintit, reteta asta de mousse de ciocolata cu iaurt este o nebunie. Si cea mai buna inghetata facuta de mine vreodata (well, e si singura, insa am simtit cumva ca mi-am atins potentialul maxim facand-o, deci nu am mai incercat sa fac si alte retete de inghetata) este inghetata de lamaie cu iaurt.

  • 3-4 iaurturi grecesti (de preferat cu 10% grasime – cu cat este mai gras, cu atat va fi mai cremoasa inghetata, chiar daca nu va ajunge la consistenta celei facute cu smantana) – il las cateva ore sa se scurga bine bine de orice urma de zer/apa (puteti sa il lasati peste noapte in frigider la scurs)
  • sucul de la o lamaie
  • miere/sirop de artar/zahar – aici chiar e la latitudinea voastra, inclusiv la cantitate
  • o lingurita de coaja de lamaie (mie imi place sa pun mai multa, sunt topita dupa gustul usor amarui/acidulat pe care il lasa coaja de lamaie in urma)

Amestecate toate pana se incorporeaza si mierea si sucul si bagate la frigider. Eu de regula scot si mai amestesc o data pe ora, ca sa dispara acele acelea de gheata si sa iasa cat mai cremoasa la final.

O reteta similara gasiti aici. Reteta mea originala nu mai stiu de unde am luat-o.

Si daca simtiti nevoia de a trece dincolo de nivelul de mixat ingrediente rapid, aveti o multime de retete la Olympus pe site, toate cu iaurt, evident :)