Articolul de mai jos l-am descoperit acum cateva ore la una din pediatrele pe care le urmaresc pe retelele de socializare si a carei activitate si reputatie sunt impecabile. O cheama Ilinca Tranulis, este si ea mama de trei (sper sa nu ma insel, stiu sigur ca avea doi la un moment dat :)). Articolul original il gasiti aici, este scris de un medic pediatru si antropolog din Statele Unite. Mai jos aveti traducerea integrala, cu cateva note adaugate de mine.

„De cate ori ati fost cu copilul vostru la doctor si vi s-a spus “e doar rosu in gat, e un virus. Administrati lichide multe, odihna si se vor simti mai bine in zece zile maxim”? Cam de multe, nu-i asa? – eu una am pierdut sirul vizitelor de-a lungul timpului.

Din pacate este adevarat. Sunt sute de virusi diferiti care dau raceli, de la cel mai comun rinovirus pana la cel mai neplacut adenovirus si pana la cel mai “simpatic” coronavirus (chiar are o coroana…). Nu putem “repara” niciunul dintre ele.

Toate sunt contagioase. Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a prinde unul este sa respiri in proximitatea unei persoane care are deja unul, sau sa atingi o suprafata pe care tocmai a atins-o cineva infectat si dupa aceea sa iti duci involuntar mana la nas sau la gura. Dupa o perioada de incubatie de 2-3 zile te vei trezi cu un gat ca smirghelul si cu o durere de cap si asa vei deveni si tu infectios la randul tau (mai ales in primele trei zile).

Simptomele de raceala includ febra, ochi rosii si umezi, congestie, tuse, oboseala si apetit scazut. Urechile copilului pot fi infundate, fluidele nazale se pot transforma din transparente si lichide in unele groase si verzui dupa o zi sau doua (si asta nu inseamna ca au o infectie la sinusuri, ci pur si simplu este evolutia virusului in organism)

Deci, in conditiile astea, cum reusim sa tinem copiii cat mai sanatosi cu putinta? Banuiesc ca deja cunoasteti regulile de baza:

  • Spalati-i pe maini cat mai des. Tineti mainile cat mai departe de ochii, gura si nasul lor. Nu ii lasati sa isi roada unghiile!
  • Puneti-i sa isi acopere gurile atunci cand stranuta sau tusesc. Umarul sau niste servetele umede isi fac treaba foarte bine.
  • Dezinfectati suprafetele
  • Cautati crese/gradinite sau scoli cu colective cat mai restranse cu putinta (da, stiu, insa putem si noi visa) – curios este sa vad aceasta replica la un articol scris de o americanca. Oare daca vine si se uita in clasele noastre de cate 35, 37 sau 42 de elevi, ce mai zice?
  • Faceti tot ceea ce va sta in putinta pentru a le sustine sistemul imunitar. Alaptati-I cat mai mult cu putinta, laptele matern le transfera toata puterea imunitatii voastre de adult catre cel mic. Niciodata nu fumati in spatiul in care respira si copilul vostru. Pe bune. NICIODATA! (pe asta l-am ingrosat eu si as mai adauga: NU va mai tineti copiii in spatii in care se fumeaza!!!) Le distrugeti sistemul imunitar. Si pe al vostru, apropos. Luati probiotice, cum ar fi: Acidophilus (din iaurt) sau Lactobacilus
  • Asigurati-va ca dorm indeajuns de mult. Daca sunt somnorosi pe parcursul zilei, mutati ora de culcare mai devreme. Oamenii obositi se imbolnavesc.
  • Dati-le sa manance mancare sanatoasa si aruncati din casa absolut toate alternativele nesanatoase pe care le aveti, astfel incat, atunci cand li se va face foame sa aiba mai putin optiuni din care sa aleaga.
  • Tineti la dispozitia lor cat mai multe lichide fiindca hidratarea este esentiala pentru ca sistemele lor de aparare sa functioneze. Si nu, nu ma refer la sucuri carbogazoase. Apa in primul rand si eventual lapte si sucuri diluate (suna de-a dreptul dubios sfatul acesta, dar am ales sa preiau articolul cuvant cu cuvant)

Cand copiii vostri se imbolnavesc, tratati-le simptomele atat cat puteti, astfel incat ei sa se simta mai bine. Din pacate inca nu avem la dispozitie niciun medicament care sa vindece racelile, iar antibioticele NU omoara virusii. Sprayurile cu apa de mare sunt ok. Un Nurofen sau un Panadol ii ajuta la febra sau la durere, iar alte medicamente OTC le pot ameliora simptomele mai ales pentru copiii cu varsta de peste sase ani, cu toate ca nu si-au demonstrat vreodata eficienta pentru copiii mai mici.

Sunati-va doctorul daca febra dureaza mai mult de trei zile, daca copilul vostru este letargic sau excesiv de marait, daca are dureri de ureche sau dificultati in respiratie.

Altfel, lasati-i sa se odihneasca, oferiti-le multe lichide de baut si se vor simti mai bine in zece zile.

Intr-o nota personala si sper sa imi luati de bun sfatul:

Nu mai administrati antibiotice, decat daca aveti certitudinea ca exista o bacterie care provoaca toate simptomele de boala. Nu va mai lasati doctorul/pediatrul/medicul de familie sa va recomande un antibiotic fara o dovada clara a necesitatii acelui antibiotic. Dovada inseamna:

O hemoleucograma care a iesit modificata, un CRP mult peste limita normala, si un exsudat pozitiv cu antibiograma atasata.

Va spun sincer, din toate experientele noastre, numeroase, pe unele le si stiti, prefer mereu intepatura de la recoltarea de sange, care imi ofera indicii despre un diagnostic unei bajbaieli dupa un posibil diagnostic. Hai ca saptamana asta ia Augmentin, dupa care ia Klacid, hai ca nu a mers niciunul, il trecem pe Zinat. NU. Ii faceti si mai praf sistemul imunitar. Mergeti si faceti analize. Disconfortul intepaturii este mic fata de alte necazuri care pot aparea daca nu exista clar o indicatie sau alta de medicatie.

PS: ambele forme ale pluralului sunt acceptate, atat virusi cat si virusuri, cel putin pentru definitia agentului patogen.