Miercuri dimineata am pornit din Viena spre Legoland (cei ce nu au citit prima parte a povestii despre vacanta noastra o pot face aici). Am pornit pe ploaie si dupa ce am trecut prin 20 de ninsori si peisaje mai iernatice decat in Ianuarie cand am mers la schi, dupa aproximativ 5 ore si 560 de km, am ajuns la Günzburg. Trecand peste aspectele legate de vreme, drumul a fost foarte ok. Se merge dupa cum probabil banuiti doar pe autostrada si pentru a scurta drumul va recomandam sa incercati rute ocolitoare la granita dintre Austria si Germania (unde de obicei se sta extrem de mult din cauza controalelor facute de nemti pentru prevenirea traficului de emigranti) si apoi sa cautati sa ocoliti Munchen-ul pe varianta cea mai putin aglomerata. Pentru informatii despre rute si drum puteti folosi cu incredere aplicatii ca Waze sau Maps (noi le-am folosit pe ambele, iar cele doua doamne de acolo sa stiti ca sunt pe aceeasi lungime de unda cand recomanda rute alternative!).

Odata ajunsi la Legoland, ne-am prezentat la receptie pentru cazare si alte informatii si apoi am inceput sa intram in atmosfera. Noi am avut rezervare pentru cazare pentru doua nopti, Miercuri si Joi, bilete pentru toata familia pentru zilele de Joi si Vineri (cu priority pass pentru ziua de Joi) si o cina la unul din restaurantele din locatie pentru ziua de Miercuri.

Totul este organizat extrem de „nemteste”. Pe la receptie am trecut o singura data, am prezentat voucherele, o domnisoara ne-a explicat ce si cum in detaliu, ne-a spus ca ei sunt acolo 24 din 24, dar ca la plecare nu e nevoie sa revenim, putem lasa cardurile de la camera in cutia de la intrarea in hotel.

Camera noastra a fost in King Castle, unul din cele trei castele din zona de cazare. Din momentul in care am trecut cu masina de receptie si ne-am indreptat spre zona de parcare nu am auzit din spatele meu decat „oauuu”, „ia uite mami/tati”, „Radu/David/Chitzi, uitati-va acolo”, etc. Copiii au navalit efectiv in holul hotelului unde au inceput sa alerge in jurul figurinelor din lego din holul acestuia. Am ajuns intr-un tarziu si in camera unde am avut parte de alta sesiune de oauuuu. Patul suprapus din camera de castel, decorurile de pe pereti si telecomenzile si consola Wii Nintendo ce ne asteptau pe masa din camera, au fost apreciate cel mai mult.

Dupa ce am despachetat si ne-am schimbat, dupa ce am testat putin consola Wii, am plecat spre restaurantul la care aveam cina. Pana la restaurant, aflat la maxim 200 metri de hotel, am avut nenumarate opriri in care copiii au testat locurile de joaca pe care le-au intalnit in drum.

In ceea ce priveste cazarea, aveti mai multe variante, in afara de cele trei castele (Castelul regelui, Castelul cavalerului si Castelul Dragonului). Este o zona de casute cu tema egipteana, una cu tema legata de pirati si una cu tema „Cars”. Mai este o zona de campare (pentru cei care vin cu rulota) si o zona de semicamping, unde sunt niste casute foarte simpatice din lemn, ca niste butoaie imense. Pentru castele aveti detalii aici, eu va mai sp[un doar ca au fost votate ca fiind nr 1 in Germania la categoria hoteluri de familie pe Trip Advisor. Si dupa ce am stat acolo, pot spune ca au si de ce. Baia impecabila, camera foarte foarte mare si perfecta pana in cele mai mici detalii si ca spatii si ca finisaje (tapetul de pe pereti era fixat la milimetru). Daca nu doriti sa stati in Legoland, puteti alege unul din hotelurile din Günzburg care sunt localizate la doi pasi, atata doar ca veti merge cu masina, pentru ca distantele sunt maricele (aveti pe site la Legoland o gramada de variante si propuneri)

Am mancat la restaurantul de tip autoservire. Nu va imaginati ca e vorba despre un fel de „impinge tava” de la noi, nu are nici o legatura in afara de faptul ca undeva in centrul locatiei exista un bufet imens cu diverse feluri de mancare de unde te servesti singur. In zona de cazare mai exista doua restaurante, unul care se cheama Steak House si celalalt un fel de Ruby Tuesday cu specific nemtesc. Pe cel de al doilea, pentru ca era chiar la parterul cladirii in care eram cazati noi, l-am testat in ultima seara. Mancarea a fost ok, personalul extrem de serviabil iar atmosfera, mai ales pentru copii, extraordinara. Minusul major este ca din absolut toate restaurantele din Legoland veti iesi cu hainele mirosind a mancare, un miros care noua ne-a intrat in nas si ne-a mai iesit abia la Bucuresti.

In zona de cazare, pe langa locurile de joaca sunt amenajate si un parc de aventura si o sala de bowling pe care noi nu le-am vizitat preferand sa alocam timpul altor activitati. Parcul de aventura si bowlingul nu sunt incluse, costa extra.

Dupa masa ne-am oprit la magazinul aflat langa restaurant. Am facut cateva cumparaturi, am mai dat o tura pe la locurile de joaca si apoi dupa cateva curse de Mario Kart si dupa explicatii indelungi cum ca mai e si maine o zi pentru Wii si ca dimineata ne sculam devreme sa mergem sa testam tot ce este in parc, am reusit sa bagam copiii in pat.

Joi dimineata dupa micul dejun si dupa inca o sesiune de explorare a locurilor de joaca de langa hotel, am pornit voiniceste catre atractiile din parcul Legoland. Parcul se deschide in mod obisnuit la ora 10.00. La 10.10 eram la intrare pregatiti sa incepem aventura. Pentru prima zi am avut priority pass-ul care ne-a ajutat sa evitam toate cozile existente si mai ales pe cele de la principalele atractii, asa ca am decis sa profitam de acest lucru.

Am luat la rand principalele obiective The Ride – Lego Ninjago, Power Builder, Pirate School, Jungle X-pedition, Safari Tour, Fire Dragon, Project X, Techno Tea Cup, Power Tower, Observation Tower, Lego City Police Station, Temple X-pedition, Legoland Express, Lego Factory. Despre toate cele de mai sus gasiti detalii pe site-ul Legoland. In functie de varsta si de inaltime, la unele au acces toti copii, la altele nu, sau pot intra doar insotiti de un adult.

The Ride Ninjago i-a placut extrem de tare lui Raducu si i-am promis ca vom reveni si a doua zi. David si Chitzi s-au bucurat cel mai mult la Fire Dragon si Project X, iar noua ne-a placut mult Jungle X-pedition. Copiii s-au bucurat de fiecare minut petrecut in parc, au alergat neobositi dintr-un loc in altul, explorand si cautand noi locuri de distractie. Am facut o scurta pauza la pranz pentru a manca o pizza si paste. Am vizitat si magazinele din interiorul parcului de distractii inclusiv magazinul cu imbracaminte si incaltaminte. „Recolta” nu a mai fost la fel de bogata ca in prima zi dar totusi am plecat cu inca 2 seturi Lego :). In parc exista nu mai putin de noua magazine diferite LEGO, toate cu alta tematica (City, Heroes, Nexo Knights, Star Wars, Friends, Ninjago)

La ora 17.30 am parasit parcul. Acesta se inchide la ora 18, dar atractiile si restaurantele isi inceteaza activitatea la ora 17.00. Am lasat pentru a doua zi vizionarea machetelor din parc, machete care sunt absolut senzationale.

Pana la hotel ne-am oprit din nou la locurile de joaca. Intr-un final am ajuns in camera unde ne-am schimbat si am coborat la cina din restaurantul hotelului nostru. Dupa cina noi, adultii eram foarte obositi, dar odata ajunsi in camera copiii si-au adus aminte de Wii si de Mario si au urmat inca cateva curse in timp ce Bogdana strangea bagajele si le pregatea pentru plecarea de a doua zi. Camera trebuia sa o predam pana la ora 11.00.

Copiii s-au trezit foarte de dimineata, am dus bagajele in masina, l-am mai testat putin Mario, am pus cardurile de la camera in cutia de la intrarea in hotel, am luat micul dejun si am pornit spre parcul de distractii. Ne-am propus sa stam pana la ora 15.00 dupa care sa plecam spre Munchen, urmatoarea noastra destinatie in drum inapoi spre casa.

Am inceput ziua a doua cu inca o cursa in Project X, cel mai mare roller coaster din parc. Eu impreuna cu Radu ne-am asezat la coada de la Ninjago, iar Bogdana impreuna cu David si Rebecca au plecat spre alte atractii pe care nu le-am vizitat in prima zi. Dupa aproximativ 1 ora ne-am reunit si am continuat distractia impreuna. Pe la ora 13.00 ne-am indreptat spre zona machetelor unde ne-am petrecut ultimele doua ore in Legoland.

Am plecat toti cu promisiunea ca ne vom intoarce peste ceva vreme in ceea ce este probabil unul din cele mai reusite locuri de distractie pentru intreaga familie din toata lumea.

Am pornit spre Munchen, copiii au adormit in primele 10 minute dupa ce am iesit pe autostrada. In mai putin de o ora eram in Munchen, mi-am batut recordul la medie orara , record ce avea foarte multi ani :). Autostrada ce leaga Munchen-ul de Stuttgart este una cum nu cred ca exista in multe locuri din lume, si inclusiv peisajul este superb (rapita este la putere si in sudul Germaniei!)

In Munchen ne-am cazat la Alpen Hotel, aflat langa gara centrala din oras, foarte aproape de centru. Desi hotelul este amplasat intr-o cladire veche, camerele arata excelent, curatenia este exemplara, la fel ca la Legoland, totul arat si este facut „nemteste”. Nu am zabovit prea mult in hotel, am plecat sa vizitam centrul orasului si la finalul zilei am facut un popas la Augustiner.

A doua zi am mai zabovit in Munchen pana la ora 12. Am mers in Olympiapark unde am vizitat See Life, o mini gradina zoo dedicat animalelor marine si apoi am plecat spre casa. In drumul spre Romania ne-am oprit, la fel ca si in Ianuarie la Szeged. Am ajuns acolo in apoximativ 8 ore, cu o medie orara de aproximati 116 Km/ora. Pot spune ca drumul este foarte ok insa soferii din Ungaria sunt foarte asemanatori cu cei din Romania, foarte competitivi si uneori oarecum agresivi.

In Szeged ne-am cazat tot la Novotel, o varianta de cazare decenta pentru a petrece nu mai mult decat o noapte. A doua zi, echipa locala masculina de handball Pick Szeged avea meci in liga campionilor cu cei de la PSG. Am avut privilegiul de a avea la masa de langa noi trei din cei mai mari jucatori de handball din lume – Luc Abalo, Mikkel Hansen si Jose Manuel Sierra. Copiii nu au ratat ocazia unei poze, David Si Radu au facut chiar tot ce le-a stat in putinta pentru a se baga in seama.

A doua zi, Duminica, am plecat spre Bucuresti. La ora 15.30 era in fata casei, obositi dar extrem de fericiti.

POST SCRIPTUM

Toate rezervarile au fost facute prin booking.com cu exceptia celei de la Legoland, unde am facut rezervarea direct la ei pe site. Procedura a fost super simpla, noi am prins la inceputul lunii ianuarie si o promotie, cu pachet cazare si acces in parc mai avantajos. Daca va ganditi sa mergeti la anul, va recomand sa mergeti totusi dupa jumatatea lui aprilie si nu din cauza preturilor, cat din cauza vremii. In prima zi cateva atractii au fost inchise pana dupa jumatatea zilei fiindca s-a dat jos gheata de pe instalatii, iar la Jungle Expedition, fiindca treci prin ditamai jerba de apa si te si stropesti un pic, noi efectiv am inghetat, dar tot ne-a placut atat de mult incat sa ne mai dam o data si a doua zi. Deci, pentru confortul vostru termic, as merge dupa 1 mai chiar, pana la sfarsitul lui septembrie. Iar, noi am fost dezavantajati de faptul ca la ora 5 se inchideau toate atractiile. De la jumatatea lui iulie pana la sfarsitul lui august parcul se inchide la opt seara. Sunt trei ore care, credeti-ma, conteaza. Detalii complete privind calendarul aveti aici. Aici aveti sectiunea de intrebari frecvente, inainte de a face orice booking va recomand cu caldura sa o cititi pe indelete, e foarte bine structurata.

Revenind la pachetul avut. Noi am avut camera superioara, pentru cinci persoane (doua paturi suprapuse, un pat dublu si inca un pat de o persoana), doua nopti, doua zile acces in parc, o zi cu Express pass (sunt trei categorii de pass-uri: normal, premium si gold, noi am avut premium).

Treaba cu Express pass-ul este urmatoarea: e un aparat micut, care iti arata de la ce ora poti face rezervare pe anumite atractii (cele mai importante si aglomerate). de exemplu: este ora 12:03 si vrei la Project X la care poti face rezervare la 12:06. Rezervi, iar la 12:06, aparatul bipaie, intri in fata cozii, ti-l valideaza omul de la atractia respectiva  si te dai in masinute. Ca sa va faceti o idee, la project X timpul mediu de asteptare este de 45 de minute, iar noi nu am stat deloc. La Ninjago este de peste o ora, iar noi am stat zece minute (la anumite atractii nu intri chiar in fata cozii, poate pentru asta sunt si variantele gold de priority pass). Fata de varianta normala de pass, avantajul la aceasta e ca poti rezerva de mai multe ori la aceeasi atractie, intr-o singura zi. A fost super, super util, altfel nu am fi bifat aproape tot parcul intr-o singura zi, de la 10:00 la 17:00. Va sfatuiesc sa va aprovizionati cu apa de pe la un supermarket, inainte de a ajunge la Legoland, fiindca o sticla de apa costa acolo de la 3 euro in sus. Berea in Legoland este doar bere de la beraria locala din Gunzburg, nu e rea, dar nici cea mai buna si costa in jur de 4,6 euro halba de 0,5. O masa principala (aka cina) pe noi ne-a costat in jur de 60-70 de euro, absolut decent.

Nu stiu care sunt ofertele agentiilor de turism din Romania, stiu ca se pot cumpara pachete si prin acestea insa nu stiu care sunt, deci nu am cum sa emit vreo parere pe acest subiect. La Legoland puteti ajunge si cu avionul, fie cu zbor pana la Munchen fie pana la Stuttgart si de acolo cu trenul. Infrastructura este atat de bine pusa la punct, incat nu aveti cum sa intampinati probleme. Cu masina, dupa cum am zis puteti face drumul din doua bucati, si cu ocazia asta mai aveti putin timp si in Viena. Daca nu doriti sa stati in Viena, aveti zeci de alte variante de cazare, inclusiv faimosul Paprika Csarda.

Motorina pe autostrada este in jur de 1,4 euro/km, insa noi am pus in afara autostrazii (prin orase) si cu 1,14 si am gasit o benzinarie unde motorina era 1,079.

Mno, cam atat. Noi, adultii, abia asteptam sa ne reintoarcem, ne-a placut la nebunie! Pe copii inca nu i-am intrebat  :)