Sa fiu sincera habar nu am, ma astept sa imi raspundeti (si) voi. Pot sa va spun ca in ceea ce ma priveste, de cand a inceput sa imi sune din ce in ce mai insistent un clopotel in cap cu mesajul: „Faci 40 de ani, faci 40 de ani, faci 40 de ani, faci 40 de ani”, am inceput sa ma uit din ce in ce mai atenta in oglinda si consecinta fireasca a fost ca involuntar am inceput sa caut cam orice produs care include „anti-rid”, „anti-ageing”, „anti whatever” are legatura cu inaintarea in varsta.

Ma consider in aceeasi masura norocoasa, fiindca chipul arata inca destul de copilaresc, pielea e intinsa si nu mi-a pus probleme (asta in pofida faptului ca nu am avut absolut niciun ritual de ingrijire pana acum vreo cinci-sase ani) si o pun in mare masura si pe seama mostenirii genetice bune (ar trebui sa o vedeti pe mama ce ten impecabil are la 65 de ani!) :)

Altfel, sa stiti ca varsta se simte. Daca mai pacatuiesc din cand in cand seara si nu imi dau jos machiajul de peste zi (cum s-a intamplat saptamana trecuta, de exemplu) a doua zi zici ca sunt cruella combinata cu doamna Adams. In fine, exagerez acum, nu arat chiar asa naspa, insa pielea se resimte, ceea ce nu se intampla acum zece ani (asta ca tot am o gramada de persoane in lista care tocmai au schimbat prefixul de la 2 la 3 si trec prin o pleiada de stari si ele).

Anyway, ce fac, ce folosesc, cu ce maglavaisuri imi dau pe fata, cat de des ma tencuiesc si cu ce? Va previn, o sa urmeze o lista destul de lunguta, inclusiv cu ce am mai folosit si nu mai folosesc si de ce

 

DEMACHIANT


Apa micelara de la Bioderma. Am gasit-o mai de mult la oferta in farmacie (sunt din categoria care pune botul la astfel de oferte din cand in cand), m-am inteles foarte bine cu ea, am ramas la ea. Mai am o sticluta de lotiune micelara de la Avene, am cumparat-o pentru trusa de vacanta, e mai micuta, dar pot spune ca e cel putin la fel de buna. Niciuna nu are miros, de curatat curata bine si imi place mult cum imi lasa pielea. Am mai folosit in trecut si mi-au placut mult doua produse de la Avon, un gel spuma din gama Reversalist si o spuma din gama Nutra Effects, insa niciuna nu se mai gaseste in oferta lor, asa ca pe masura ce le-am terminat am si renuntat la ele, desi cu ceva parere de rau, fiindca texturile erau faine si ma intelegeam cu ele. Mai am o miniatura de la Clarins, Gel Nettoyant Eclat du Jour, insa nu m-a dat pe spate deloc.

 

TONIC


Principalul produs folosit nu este un tonic propriu zis, ci o apa de trandafiri, pe care o folosesc de cel putin trei ani incoace si in continuare, mi se pare rasfatul perfect. Am doua variante: Bione sau Trioverde, imi plac amandoua, cu un plus spre cea din urma ca are pulverizatorul inclus. Nu stiu cat de fenomenale sunt, insa senzatia pulverizarii si parfumul acela fin de trandafir sunt tot ceea ce conteaza pentru mine. Si cu apa termala e o senzatie similara, poate cu efecte si mai benefice pentru piele (am si apa termala de la Avene, o car si dupa mine in geanta). Tot ca solutie tonica mai am dintr-un set de miniaturi, Clarins Lotion Energisante Eclat du Jour e sora gelului de curatare mentionat mai sus, dar care, spre deosebire de acesta este absolut minunata: textura, felul cum se simte pielea dupa, parfum, totul e la superlativ.

Tot pe zona de curatare am mai folosit in urma cu ceva vreme demachiant si tonic de la Madara, e un brand leton care are o linie completa de produse de ingrijire a corpului organice. Si ca tot mi-am amintit de Madara, un alt brand foarte ok, care abia a intrat la noi pe piata (importator si distribuitor exclusiv este SECOM), este Andalou. Andalou este un brand ale carui produse au ca ingrediente principale celulele stem din fructe si sunt naturale, fara parabeni, coloranti, sls-uri si alte minuni. Le gasiti ori pe iHerb (am vazut ca e la moda sa cumperi de acolo) ori direct la Secom, preturile sunt identice (Age Defying Get started kit este 79 de lei la SECOM si 16,99 dolari pe iHerb).

Ah, ca uitasem, excelente sunt servetelele umede exfoliante de la Sephora, isi fac treaba de minune si ma improspateaza in cateva secunde. Au o parte abraziva si una moale, in gama de servetele de curatare mai au multe alte variante, nu am testat insa niciuna din celelalte.

 

SER


Aici le-as imparti in doua categorii, pe bugete, fiindca sunt diferente mari la pret, chiar daca fiecare isi face treaba in felul sau si m-am inteles bine cu toate.

Buget mic: serul din gama ANEW Reversalist de la AVON. Va dau un link  (si inca unul) spre articolele mele vechi despre acest produs, fiindca nici el nu se mai gaseste in oferta AVON si imi pare foarte foarte rau, e unul din cele mai bune produse pe care le-au avut vreodata. O textura onctuoasa, dar lejera, ca o spuma, care lasa pielea catifelata.

Buget mediu spre mare (si foarte mare)

Revitalize Serum Andalou  – este un ser pe care, dupa cum am zis mai sus, il am de curand, are o textura interesanta si marele sau avantaj este ca intra foarte repede in piele.

Lierac Magnificence. Pe acesta l-am folosit impreuna cu crema cu acelasi nume, pentru mine sunt cele mai bune produse pe care le-am folosit vreodata, insa in conditiile preturilor din Romania sunt cam prohibitive, asa ca le cumpar fara exceptie de mai bine de doi ani de zile de la farmaciile din Thassos, unde le gasesc chiar si la 50% din pretul de la noi. La noi le-am gasit impreuna la 485 de lei (pretul de la Farmacia Tei), in Thassos pachetul costa in mod obisnuit 75 de euro. Pe unul din pachete l-am cumparat acum doi ani in cadrul unei oferte de vara cu 25% extra, adica cu 53 de euro. Do the math. Astept vara sa imi reinnoiesc stocul.

Mission Perfection  Serum. Are un pret marisor insa eu mi l-am luat la o oferta la Douglas, prin care am mai primit si o gentuta de la Clarins si un pouch destul de serios de alte produse. Ca sa va dati seama, decizia de a-l cumpara a fost dupa ce am primit o mostra din produsul respectiv si m-am simtit atat de bine cu el, incat l-am si cumparat.

Elixir de Jeunesse de la EISENBERG care e  un brand adus in exclusivitate de Douglas in Romania, deci nu il veti gasi in alta parte. Ei bine,  elixirul asta este, cum s-a spun, mama si tatal tuturor tuturor cosmeticelor. Nu stiu ce are in el, insa lumineaza chipul aproape instantaneu si nu e niciun bullshit de marketing, cred ca puteti merge sa cereti pur si simplu o mostra si sa verificati cu ochii vostri pe fata voastra. Nu este un ser propriu zis, insa eu l-am mai folosit dupa tonic si l-am folosit chiar si asa, de sine statator. Nu aplicati prea mult, in exces devine lipicios. Oricum trebuie folosit cu simt de raspundere pana dispare si ultima picatura din flacon :)

 

CREME


Pe acelasi sistem, am sau am avut din toate categoriile de bugete, fiindca nu fac discriminari de acest gen si sunt convinsa ca exista produse eficiente si ieftine si scumpe. Am ajuns sa le folosesc pe acestea de mai jos dupa ce am testat nenumarate alte produse, de la multe branduri, inclusiv Clinique, Lancome, Vichy si le-am cam pierdut sirul. Ma ghidez foarte mult si in functie de mostrele pe care le mai primesc (de exemplu Vichy e un brand care investeste mult in sistemul de mostre, insa  nu m-a cucerit niciuna din cremele incercate, cam acelasi lucru mi se intampla cu Clinique, in schimb de la Clarins mi-as cumpara cam tot ce am testat).

Port aproape in permanenta la mine SVR Hydraliane Crema Riche. Este o crema micuta (40 de ml in tub) are o textura foartre onctuasa, dar fara a fi grasa si e perfecta pentru pielea mea deshidratata. Pretul este unul foarte ok, 38 de lei, eu de obicei o comand impreuna cu crema mamei mele (   SVR Densitium Crema Riche, 50ml  ). Mai exista si varianta mai lejera:    SVR Hydraliane Crema Legere, 40ml  . Nu stiu daca cunosteati deja magazinul acesta,  OptimaShop, insa oamenii sunt de o promptitudine rara, in general a doua zi dimineata curierul lor este la usa la mine :) SVR, Rivadouce sau Noreva poate nu-s la fel de cunoscute la noi, ca si Avene sau LaRoche Posay, dar asta nu inseamna decat poate ca nu au un marketing la fel de incisiv.

Lierac Magnificence crema este, pentru mine, „la creme de la creme”. Exista crema asta si dupa ea restul. Ca parfum, ca textura, ca fel in care o simt imediat dupa aplicare si, in fine, ca tot. Atentie, totusi, are parfumul destul de intens, nu cred ca il accepta toata lumea.

Din setul Clarins de care povesteam mai sus, am si imi si place mult de tot (ar fi cam pe locul 2 dupa Magnificence)  Daily Energizer Cream . Este soft, placuta, intra repede in piele, are un parfum fin si imi lasa pielea exact asa cum trebuie, nici grasa si nici lipicioasa. O am in varianta de 30 de ml, am cumparat-o in set (primul set l-am cumparat anul trecut de la Douglas, la 90 de lei setul, pe cel de-al doilea l-am cumparat din zona de duty free din Samnaum, la 22 de franci elvetieni, si regret acum ca nu am luat macar doua seturi fiindca nu se mai gaseste pe nicaieri :( ). Ca mi-am amintit, ma pot „mandri” cu o colectie impresionanta de portfarduri de la cate seturi (nu numai Clarins) am tot cumparat de-a lungul timpului.

De ajutor imi este si Dr. Organic Hemp Oil Rescue Cream, care miroase bine de tot, a eucalipt dar care si un mic dezavantaj: intra foarte greu in piele (cel putin in pielea mea) si tot foarte misto e uleiul de argan pentru fata de la ei (dar pe care il folosesc ft rar, fiindca nu ma innebunesc dupa uleiuri – stiu ca jumatate dintre voi ati considera ca am spus o blasfemie la adresa uleiului de argan). Nu am linkuri, din pacate.

Goji Peptide Perfecting Cream de la Andalou este cea mai nou intrata membra in familia cremelor mele, estimez ca o voi folosi intensiv vara, cand am nevoie in general de o textura mai lejera, care sa nu imi incarce pielea (mai ales ca eu transpir destul de mult de la mama natura si ultimul lucru de care am nevoie este o crema care sa puna paie pe foc).

Si ultima, dar nu cea din urma, crema de la AVON, Reversalist Complete Renewal de noapte, pe care o am in „portofoliu” de mai bine de trei ani si care este dovada vie a faptul ca nu e nevoie de investitii serioase pentru a te simti bine in pielea ta.

Continuam intr-un episod viitor cu mastile de fata (le dedic un articol intreg, ca acolo am o slabiciune) si daca mai e loc si mai e si interes, cu produsele de ingrijire a corpului, unde treaba sta mai simplu.