De ce m-am reapucat sa beau cafea

De ce m-am reapucat sa beau cafea

Undeva la finalul lunii Mai m-am reapucat sa beau cafea dupa mai bine de doi ani. Ca sa intelegeti mai clar contextul in care am revenit la placerea de a savura cafeaua in fiecare dimineata si nu numai, trebuie sa fac o paranteza (introducere) mai mare.

Atunci cand m-am lasat a fost o decizie bazata mai mult pe impuls si totul a pornit de la un moment in care mergand sa donez sange, la controlul de rutina, tensiunea mea mica a iesit cam mare. Pana la acel moment, de mai bine de 20 de ani, consumam cafeaua sau ness-ul fara zahar si foarte, foarte rar cu lapte.

Imi aduc inca aminte de primele experiente in care am luat contact cu cafeaua “neagra”. Aveam 17-18 ani si faceam impreuna cu tatal meu ceva pregatire la matematica pentru examenul de la facultate. Daca aveam cafea (sau nechezol pe vremea aia) tata facea un ibric mare si nu ne lasam pana nu il terminam pe tot. Daca nu era cafea era ceva ness sau cafea solubila dar de fiecare data fara zahar.

Mai tarziu, in anii de facultate, au urmat momentele in care consumam 3-4 cani mari de cafea in incercarea fie de a ma trezi dupa noptile nedormite, fie de a nu dormi si de a invata atunci cand eram in sesiune.

Inainte de a ma lasa de cafea, vreme de cativa ani, am schimbat cafeaua pe ness, unul din motivele principale fiind acela ca ness-ul este mult mai simplu de preparat. Noi mereu dimineata suntem pe fuga, probabil ca la fel ca si voi, in incercarea de a trezi copiii, de a le prepara micul dejun, de a-i duce apoi la scoala la timp, de a deschide si a hrani cateii, de a nu intarzia la birou, la antrenament sau cine stie pe unde mai avem treaba.

In general ne descurcam pentru ca avem, ca sa zic asa, o procedura extrem de clara pe care o urmam zilnic :). Eu sunt responsabil cu cafeaua, micul dejun si cateii, Bogdana pregateste copiii si apoi, in functie de program ii duc fie eu, fie ea, fie mergem  impreuna la scoala, ii lasam si apoi fiecare la treaba noastra. Totul pe repede inainte, mereu. Singurele momente in care apucam sa ne savuram cafeaua si micul dejun impreuna, erau fie in vacanta fie uneori in weekend-uri.

Pentru ca in responsabilitatea mea intra si preparea cafelei/ness-ului, nu am pierdut contactul direct cu ea nici in perioada in care nu am mai baut-o. Am mai consumat si ocazional cate un cappucicno sau cate un frappe mai ales atunci cand eram in vacanta. Aici inchid paranteza.

Primul moment in care am inceput sa ma gandesc din nou la cafea a fost dupa ce am inceput antrenamentele la Revvolution. De ce? Pentru ca am tot citit, am tot intrebat si am descoperit ca exita o legatura clara intre consumul de cafea si capacitatea de efort fizic. Cafeaua poate avea efect revigorant si energizant, ba mai mult, poate sa previna si oboseala musculara.

Cafeaua ofera si o doza importanta de antioxidanti si magneziu si ajuta la reglarea glicemiei in sange. Consumata fara lapte si mai ales fara zahar, cafeau are mai putin de 70 de calorii pentru o cana de 150 ml, deci nu influenteaza aportul de calorii si ajuta la mentinerea greutatii corporale.

Si totusi pentru mine nu au fost de ajuns pentru a schimba decizia de a nu mai bea cafea.

Totul a durat pana intr-o zi in care eram la mall impreuna cu baietii cautand ceva cadouri pentru o onomastica. Am trecut pe langa un stand al celor de la BeanZ Cafe si am fost abordat de o domnisoara care m-a invitat sa gust o cafea. Citisem cate ceva despre BeanZ mai ales la prietenul Andrei Cismaru si curiozitatea mea era deja starnita. In plus veneam dupa o noapte mai scurta asa ca domnisoara nu a trebuit sa duca prea multa munca de lamurire.

Cumva din reflex si obisnuinta am intrebat daca exista cappuccino si domnisoara a inceput sa-mi povesteasca despre fermierii BeanZ, cultivatori de cafea si despre blendurile de cafea pe care le vand cei de la BeanZ. Nu am dat prea mare importanta celor spuse de domnisoara mai ales pentru ca baietii nu aveau rabdare sa asculte povesti si informatii despre cafea, am cerut ceva aromat si nu foarte tare. Nu mai stiu ce am primit, cred ca un pahar cu Bliss, tot ce imi aduc aminte este ca am luat o gura, apoi a doua si la a treia, desi cafeaua era inca fierbinte am baut-o pe toata si m-am intors sa mai cer una. A fost dupa cum se mai spune, un “curcubeu pe cerul gurii”, a fost primul moment in care am inceput sa ma gandesc serios la motivele pentru care am renuntat la cafea si mai ales la faptul ca probabil ar fi bine sa reincep sa consum din nou.

Am uitat de BeanZ dar am reinceput timid, mai ales in weekend-uri sa nu mai fac doar o singura cana cu ness, pentru Bogdana, ci doua, una si pentru mine. Totusi inca lipsea ceva, simteam ca nu ma pot reobisnui cu gustul de ness.

A urmat la la cateva saptamani distanta o intalnire cu prietenii, intalnire la care intr-un colt, am descoperit un aparat BeanZ. De fapt, trebuie sa recunosc, nu l-am descoperit eu ci Raducu, David si Rebecca care la inceput au cerut “instructiuni de utilizare” si apoi, pe tot parcursul intalnirii, au facut cafea pentru toti invitatii. Cum intra cineva pe usa ei mergeau direct la persoana respectiva spunand: “nu vrei o cafea, vino sa-ti arat cum se face, e simplu, in 10 secunde e gata”. Nu tocmai in zece secunde dar cu ceva vreme inainte sa se termine vizita noastra, dadusera gata toata rezerva de cafea BeanZ pe care o avea gazda noastra. Eu am facut ca aceasta ocazie cunostinta si cu aromele mai tari de la BeanZ. A fost cea mai savuroasa cafea pe care am baut-o eu vreodata, poate si pentru ca a fost preparata de copiii mei :).

A doua zi, mai in gluma, mai in serios, am intrebat-o pe Bogdana daca nu ar vrea sa ne luam si noi un aparat de la BeanZ. Nu am primit un raspuns foarte ferm in nici o directie asa ca am inceput sa caut informatii. Am citit mai intai despre tipurile de cafea, apoi am aflat despre faptul ca BeanZ, in afara de concept store-ul din Promenada si de cateva stand-uri promo din alte mall-uri, functioneaza doar pe baza de abonamentele lunare. Am facut chiar si un quiz pentru a afla care este cafeaua de la BeanZ care ni se potriveste cel mai bine. Si la mine si la Bogdana a iesit castigatoare Zing.

Probabil ca din comoditate si obisnuinta, am ramas in continuare la ness, ne-am intors la procedura deja cunoscuta in care eu ma trezeam dimineata si de multe ori teleghidat incalzeam apa si preparam ness-ul, pentru Bogdana zilnic si pentru mine atunci cand simteam nevoia.

Dupa ceva vreme a urmat o intalnire cu aceeasi prieteni la noi acasa. Surpriza a fost aceea ca am primit un aparat BeanZ impreuna cu un welcome kit si doua cutii cu cafea.

Inca nu am aflat daca surpriza a fost pregatita pentru noi sau pentru copii cert este ca pentru mine acela a fost momentul in care am decis sa ma reapuc de baut cafea la modul serios. Bogdana a renuntat si ea fara nici o problema la ness, ba chiar m-a intrebat la un moment dat oare ce a fost in mintea noastra, in afara de dorinta de a simplifica lucrurile, atunci cand am decis sa bem doar ness.

A trecut aproape o luna de atunci si pe langa Zing noi ne-am indragostit si de aroma blend-ului Kick. In plus nu doar datorita faptului ca a venit vacanta scolara, diminetile noastre au devenit oarecum mai placute. Cafeaua se face singura, procesul dureaza mai putin decat inainte ba chiar am avut zile in care in timp ce copiii isi mancau laptele cu cereale noi ne-am savurat cafeaua impreuna cu ei. Obiceiul de a se “juca” cu aparatul BeanZ nu i-a parasit inca si am avut parte inclusiv de weekend-uri in care cafeaua a fost facuta de copii. Atat de tare m-am obisnuit cu BeanZ incat atunci cand am ramas fara cafeaua din welcome kit, am incercat sa beau un ness dar nu am reusit sa il termin. M-am asezat la laptop, am facut comanda si seara cutiile cu BeanZ erau deja livrate.

BeanZ ne-a facut sa revinim la cafea, cafea adevarata, cu gust si aroma. BeanZ ne-a redat intr-un fel si o mica particica din ceea ce noi cautam mereu, timpul petrecut impreuna cu toata familia!

3 Comments

  1. Nespresso ati incercat? Sunt curioasa cum vi s-ar parea in comparatie, Bean Z fiind o copie a conceptului Nespresso.
    Cafeaua Nespresso imi place si mie, desi nu se compara cu un expresso adevarat.In general calitatea cafelei din capsule e mult mai proasta decat o cafea „adevarata”.
    Nu in cele din urma, acest mod de consum este extrem de poluant, capsulele nu se recicleaza, banuiesc.

    Insa pana la urma fiecare dintre noi stim ce e mai bine pentru noi :)

    Reply
    • Nici o legatura intre Nespresso sau alte capsule si BeanZ. BeanZ pentru mine este asa cum am spus-o in articol, extrem de aromata si gustoasa, asa cum trebuie sa fie o cafea.

      Reply
  2. Intr-unul din cele mai mari spitale universitare din Europa o asistenta s-a oferit sa imi aduca o cafea in timp ce ma supravegheau sa nu fac un accident vascular, eu avand tensiunea 18 cu 12. Si ea si doctorii mi-au explicat ca cafeaua nu are nici o treaba cu tensiunea doar cu pulsul si cica sunt doua chestii diferite.

    Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *