Suntem in mijlocul verii si arsita parca prinde puteri din ce in ce mai mari, la fel si consumul de energie, mai ales daca dam drumul la aerele conditionate. Oricum eram eu de mai de mult setata pe a face economii pe cat mai multe directii, insa de cand m-am inrolat prima data anul trecut in proiectul lansat de IKEA Schimbari mici economii mari, sunt si mai constienta de cat de mult consumam si cat de mult am si putea economisi daca am fi mai atenti.

Nu as vrea sa credeti ca am trecut in vreo extrema. Vreau doar sa va spun ca pe masura ce trece timpul incepem sa facem lucrurile de la inceput avand in cap nu numai ideea de a economisi, cat de a lasa o amprenta cat mai putin nociva in urma noastra. Nu e ca si cum brusc reglam clima in zona noastra geografica, insa avem constiinta faptului ca cel putin noi, atat cat am putut, ne-am facut partea noastra de treaba.

Asa se face ca anul acesta a fost primul an in care am abordat temperaturile ridicate de afara dintr-o alta perspectiva. Si m-am intrebat cum ar fi daca nu as mai folosi excesiv aerul conditionat, ci as incerca sa gasesc alternative mai putin costisitoare si mai prietenoase cu mediul pentru a ma/ne racori.

Ok, sunt mereu cu picioarele pe pamant si sunt constienta de faptul ca nu putem scoate complet din ecuatie aerul conditionat, mai ales daca locuiesti la ultimul etaj si mai ai si trei sferturi din ferestre orientate catre sud si catre vest, dar totusi…

Anyway, mai jos aveti o serie de pasi pe care i-am facut in zilele lungi si toride de vara pentru a de racori moralul fara a cheltui o avere pe factura de curent sau cea de apa.

1. Am gatit mult mai putin. Am inlocuit toata mancarea gatita si fripturile cu salate, cu traditionala branza cu rosii si alte gustari racoroase, mult mai rapide si aducatoare de economii. Astfel, nu numai ca a scazut consumul de gaze, ci consumam si mai putina energie (hota someaza mai mult, fiindca nu mai are ce mirosuri sa absoarba) si nici apa nu mai curge non stop, fiindca nu prea avem ce farfurii sa spalam. Bonus, nemaiavand atata mancare gatita in frigider, am avut si mai putine resturi de mancare. Si daca totusi am avut legume care s-au mai scofalcit, in pofida faptului ca am cele mai faine seturi de depozitare din toata lumea , le-am pus pur si simplu la congelator in pungi speciale , urmand ca la toamna/iarna sa le readuc la gloria de odinioara prin vreo supa/ciorba.

2. Am inceput sa facem dusuri reci, cel putin eu, ca Radu si baietii oricum nu au suportat vreodata apa calda. Da, am inlocuit statul “a la long” in baie cu dusuri scurte si reci. Senzatia este minunata si fac dubla economie: si la gaze si la apa.

3. Am schimbat o parte din perdele, ne-am luat de la IKEA unele care filtreaza din caldura lasand in acelasi timp sa patrunda lumina (cel putin asa mi se pare mie, nu e ceva ce ei promit). Astept catalogul pentru 2018 ca si cand, mai ales ca am vazut in editia americana niste imprimeuri noi si deja stiu si pe unde sa mi pe pun in casa ☺

4. Daca ne este cald, ne mai racorim cu cate un suc/ceai rece. Fac faimosul ceai de ghimbir (apa data in clocot, in care se adauga ghimbir ras si o lamaie), cam trei litri la o transa pe care ulterior il pun in frigider, unde rezista bine mersi cel putin doua – trei zile (de regula nu rezista atat, fiindca il bem). Il combinam cu suc de grapefruit sau portocale si iese o minunatie, dintr-odata scade temperatura mediului inconjurator la un nivel acceptabil. Nu pun niciodata zahar in el, este perfect asa cum este, putin acrisor si intepator la limba si este o alternativa foarte simpatica la traditionala limonada, zic. Noi il tinem in frigider in sticlutele acestea, insa mai am niste carafe mai vechi, cumparate tot de la IKEA acum cativa ani, dar nu le mai vad pe site.

5. Fara o legatura directa cu racorirea incaperilor, insa directa cu economisirea, am spalat la masina doar ce era murdar-murdar si am folosit cu succes garantat programul scurt de 30 de minute, la 30 de grade plus uscarea la soare. Nu mai spun cat de ajutor mi-a fost aceasta combinatie acum doua zile, cand am avut 36 de ore intre sosirea noastra acasa si plecarea copiilor in tabara si a trebuit sa spal o tona de haine.

Nu am reinventat apa calda cu toate cele spuse mai sus, sunt chestii putin spectaculoase, dar care au efect. Asa cum are efect orice schimbare mica dar care facuta regulat, se cumuleaza in timp.

Pentru mai multe detalii despre proiectul minunat al celor de la IKEA puteti intra pe platforma de sustenabilitate dedicata. In ultimele doua luni au aparut si mai multe testimoniale de la familiile implicate in faza a treia a proiectului, cred sunt povesti interesante din care avem de invatat cu totii.