La noi in cartier, la mai putin de 10 minute de mers pe jos de casa noastra, de mai bine de un an s-au pripasit niste oameni ai strazii. Si-au ales ca loc de “campare” intrarea si scarile unei institutii publice – ISCIR, aflate in imediata apropiere a unui magazin Mega Image si a pietei din cartier.

Locul este ales bine, am vazut destula lume care intra in Mega si le cumpara mancare si bautura.

La inceput a fost unul singur pe care il stia tot cartierul si care ii ajuta zilnic pe cei ce au tarabele in piata si din cand in cand mai cara si sacosele oamenilor ce faceau cumparaturi la Mega, fie pana la masina, fie, uneori chiar pana la domiciliu. Ion, asa il chema, era un fost profesor cazut in patima bauturii si ramas fara familie si casa. Lumea din cartier il „adoptase” si il ajuta cu ce putea. Iarna trecuta, Ion a murit pe scarile din fata ISCIR-ului, locul in care dormea. Pana sa moara, multe persoane din cartier au sunat la primaria sectorului 5, la serviciul de asistenta sociala, pentru a-i ruga sa vina sa il ridice si sa il duca intr-un adapost. Din pacate cei din primarie nu au trimis pe nimeni la fata locului.

Dupa moartea lui Ion, probabil datorita pozitiei strategice, locul s-a umplut de oameni ai strazii, absolut toti fiind dependenti de alcool. Cred ca au existat momente in care pe treptele de la ISCIR erau 7-8 oameni ai strazii, fiecare cu sticla lui de bere sau vodka. Inchipuiti-va cum mirosea, imaginati-va cam cum se putea trece prin zona, cu copiii, mergand catre cumparaturile zilnice de la Mega Image.

Dintre toti cei adunati acolo, au iesit in evidenta trei. Doi, un barbat si o femeie, au parasit locatia si s-au “cazat” in cartier, in fata unei case din capatul strazii pe care locuim noi, intr-o masina abandonata pe care doar ei stiu cum au adus-o acolo. Practic, proprietarii casei, s-au trezit intr-o dimineata cu ei parcati pe trotuarul din fata casei lor. Zilnic, mai ales noaptea, tipa, se cearta, striga pe strada sau cauta prin gunoaiele din curtile oamenilor. Cred ca sunt in cartier de mai bine de 6 luni.

Un al treilea om al strazii, a stat si a dormit toata iarna pe scarile de la ISCIR. Picioarele i-au degerat, a facut cangrena si i-au fost amputate labele picioarelor. Acest lucru s-a intamplat la interventia locatarilor din zona care au sunat la salvare si politie. Dupa 4-5 zile de spitalizare, omul a iesit din spital pe semnatura si s-a intors in acelasi loc. O asociatie i-a adus si un carucior si de atunci sta toata ziua in el, pe trotuarul din in fata de la Mega Image. Intre timp ranile de la picioare s-au infectat, din bandaje curge sange si alte lucruri, imaginea este mai mult decat neplacuta si practic omul este un focar de infectie.

Periodic, lumea suna la politie, la politia comunitara, la primaria sectorului 5, la salvare, la jandarmerie pentru a solicita organelor abilitate evacuarea oamenilor strazii din cartier. Doar eu am la activ peste 5 telefoane. Am discutat inclusiv cu directoarea de la serviciul asistenta sociala de la sectorul 5. Cei de ISCIR au facut cel mai multe sesizari in incercarea de a-i muta de pe scarile lor. Din timp in timp, la insistentele noastre politia si salvarea vin sa incerce sa ii ridice. De vreo doua ori au venit si cei de la primarie. De cateva ori, doar cu ajutorul cetatenilor si o data a celor de la jandarmerie, au si reusit sa ii urce salvare si spital. In seara aceleiasi zile sau cel tarziu a doua zi, erau inapoi in acelasi loc.

Mesajele si raspunsurile pe care le auzim sunt mereu aceleasi, unele din ele halucinante:

  • daca nu vor sa fie ridicati, este dreptul lor sa stea oriunde pe domeniul public, asa spune legea – politie si politia comunitara
  • masina nu poate fi ridicata de pe domeniul public, poate parca oriunde – politie
  • li s-au dat amenzi, dar nu le platesc si nimeni nu poate face nimic – politie si politia comunitara
  • nu ii putem ridica atat timp cat semneaza ca nu doresc internarea – salvare
  • nu avem locuri si fonduri pentru a ne ocupa de ei, facem si noi ce putem – primaria sector 5
  • nu este treaba noastra, nu ne mai deranjati, mergeti la cei de la comunitara – politie
  • nu aveti ce face, au mai multe drepturi decat un cetatean obisnuti, exista zeci de asociatii care ii protejeaza – politie
  • mergeti sa vedeti ce se intampla si in alte cartiere, sunt peste tot, sunt poate mai multi si nu avem ce face, nu exista suport legislativ, nu exista fonduri de la govern si de la primaria generala – primaria sector 5, politia comunitara

In tot acest timp, de mai bine de un an, noi incercam sa evitam zona in care stau ei mai ales cand suntem cu copiii, ne enervam noaptea cand suntem treziti de strigatele de pe strada, dam zeci de telefoane la politie, primarie si in alte locuri.

In tot acest timp primaria generala organizeaza concursuri dubioase prin care premiaza „cea mai frumoasa fatada” a unui imobil din Bucuresti?!?

In tot acest timp cand pentru acesti oameni ai strazii nu exista fonduri, cand directiile de asistenta sociala din primarii sunt probabil cele cu cel mai mic buget aprobat, primaria capitalei da inca un million de euro la catedrala Neamului. Totul probabil in speranta unei minuni Dumnezeiesti care sa rezolve problemele din Bucuresti si din tara, sa reconstruiasca scolile aflate in paragina din sectorul 5 si din toata tara, sa tipareasca manuale pentru clasa a V a pentru copiii din Romania, sa rezolve situatia miilor de oameni ai strazii din Bucuresti si din orasele mari…..

PS: noi inca nu am rezolvat problema oamenilor strazii din cartierul nostru, daca stiti vreo solutie, o asteptam cu interes!

Sursa foto