Vineri am fost invitat de catre cei de la Mega Image sa vizitez fermele lor din Glodeanu, judetul Buzau. Toata povestea a pornit de la o gluma a prietenului Viorel Copolovici si de la scepticismul aratat de angajatii Mega Image.

Gluma dupa cateva discutii s-a transformat in ceva extrem de serios. Practic, impreuna cu Viorel si inca cativa bloggeri si specialisti in agronomie, am plecat Vineri dimineata spre Buzau pentru a ne convinge de existenta fermierilor parteneri in programul Gusturi Romanesti de la gospodari.

Noi am fost mereu consumatori de legume si fructe de la Gusturi Romanesti, de la ardei kapia, ardei verde, salata, rosii, castraveti,  pana la multele soiuri de mere si atunci cand am primit invitatia nu am stat prea mult pe ganduri in a ne hotara, curiozitatea fiind mare. Castravetii cornison si merele sunt de departe preferatele copiilor nostri.

La Glodeanu, pe o ploaie sacaitoare am fost intampinati de inginerul agronom angajat al celor de la Mega Image si de catre fermierii parteneri ai celor de la Mega. Ne asteptau cu “masa intinsa” cu multe produse din cele pe care le livreaza in cadrul programul Gusturi Romanesti si alte bunatati facute in casa. De departe vedetele au fost zacusca, rosiile si placinta cu mere.

 

 

 

Inainte de a vizita fermele din localitate am avut o discutie extrem de interesanta in care noi am pus multe intrebari si am aflat despre procesul de productie, despre cum sunt cultivate legumele, soiurile folosite si gustul acestora. Producatori aduc pe rafturile supermarketului Mega Image zilnic sase sortimente de legume “Gusturi romanesti de la gospodari”, verificate pas cu pas, de la seminte pana la raft: rosii, ardei verde, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete.

Am discutat si despre problemele pe care le au producatorii, situatia lor financiara, conditiile in care si de ce au ales sa fie parteneri in programul Gusturi Romanesti.

Cu cei de la Mega am atins si alte subiecte legate de magazine si organizarea acestora, de felul in care isi aleg furnizorii si mai ales despre faptul ca sunt in permanenta cautare si sunt deschisi in a include si alti producatori si fermieri in programul Gusturi Romanesti. Programul s-a dezvoltat de la an la an si Mega Image a incercat sa adune din ce in ce mai multi producatori locali atrasi atat de siguranta financiara, cat si de suportul oferit de lantul de supermarketuri Mega Image.

Am aflat cu aceasta ocazie si ce inseamna sau mai exact care sunt criteriile dupa care cei de la Mega categorisesc legumele si fructele, am aflat si de ce pe rafturile lor nu exista anumite produse, de exemplu struguri romanesti. Am vazut pentru prima oara si cum arata un castravete amar :).

La final am vizitat culturile de ardei si am mai discutat despre modul in care specialistii angajati ai Mega Image, pe tot parcursul cultivarii, verifica intregul proces de productie, iar un inginer agronom ofera periodic consultanta fiecarui producator.

Producatorii si fermele acestora, aflate la maximum 150 de km de depozitul Mega Image, pentru a asigura prospetimea, au fost alesi dupa mai multe criterii: calitatea solului, experienta de peste trei ani in cultivare, analize pentru teren si pentru apa.

Am plecat din Glodeanu avand confirmarea ca legumele si fructele ce sunt comercializate sub marca Gusturi Romanesti sunt mult mai ok decat ceea ce poate fi achizitionat din alte locuri, chiar si din pietele din Bucuresti, direct de la producatori. Nu spun ca sunt cele mai bune pentru ca exista cu siguranta variante mult mai ok dar pe de alta parte faptul ca productia si livrarea lor sunt controlate si verificate pe tot parcursul procesului este un lucru pozitiv.

Am ramas placut impresionat si de reactia si deschiderea celor de la Mega Image si mai ales de autenticitatea cu care am fost primiti si de felul in care am interactionat cu fermierii parteneri Mega Image.

Despre subiect, chiar atunci cand ne-am intors, a scris si Razvan Baciu. La el o sa gasiti si mai multe fotografii pe care le-a facut producatorilor, celor din afisele de mai sus.