Am ajuns sa scriu cate un articol pe saptamana despre ceea ce se intampla in primaria municipiului Bucuresti. O voi face cu extrem de multa consecventa si de aici inainte chiar daca de foarte multe ori reactiile voastre imi spun ca nu sunteti interesati de articolele mele.

Prin extrapolare as putea spune ca nu sunteti interesati nici de ceea ce se intampla in orasul vostru, ca nu va pasa sau ca v-ati resemnat. Eu cred ca indiferenta, nepasarea si resemnarea noastra (da, si mie mi s-a intamplat!) sunt de fapt cele ce le hranesc permanent guvernantilor si celor din administratia publica aroganta si felul in care ne trateaza zilnic. Practic pentru ei noi nu existam, conteaza doar grupul lor restrans de cunostinte si interesele personale.

Dupa cum stiti, cu ceva vreme in urma doamna Firea a decis, cu suportul membrilor aserviti din Cosiliului General al PMB, sa infiinteze mai multe firme care sa administreze diferite zone si servicii oferite cetatenilor din Bucuresti. La momentul respectiv, desi era clar ca in spatele deciziei stateau alte obiective, doamna primar a declarat: “….inlocuim un mod de administratie deficitar, neprofesionist si corupt al Capitalei, cu un model suplu, european. Spunem adio administratiilor si regiilor, si construim societati pe actiuni, asa cum se intamplă in intreaga Europa.”

Foarte frumos spus si adevarat, in alte tari exista firme care se ocupa de administrarea oraselor si a serviciilor oferite cetatenilor. Numai ca acolo acele firme fac toate aceste lucruri intr-un mod profesionist, transparent si cu mare simt de raspundere, producand bani la bugetul local.

Ce se intampla la noi? Pai la noi, banii se cheltuiesc fara cap si fara coada, fara a exista justificare si transparenta in folosirea acestora, sunt finantate proiecte ce nu au nici o relevanta si o legatura cu situatia in care se afla orasul Bucuresti. La noi din bugetul primariei se doneaza bani bisericilor si pentru construirea unei catedrale al carei scop in contextual social actual practic nu exista.

La noi proiectul de rectificare bugetara din PMB presupune a se lua bani de la marile proiecte de infrastructura si a se da, din nou, bisericilor, proaspetelor firme infiintate de primarie si….statuii regelui Ferdinand. Proiecte de infrastructura cum ar fi noua sala poliventa din Bucuresti (suntem cu siguranta singura capitala din Europa fara o sala polivalenta moderna), pasajul rutier Ciurel (la care se lucreaza de n ani de zile), noile piste pentru biciclisti, statia de epurare a apei de la Glina, reabilitarea soselei Pantelimon sau pasajul prelungirea Ghencea – Domnesti (care ramane cu 100.000 lei!!!!!), sunt amanate din nou si din bugetul alocat li se iau bani. Unde se duc acesti bani? Pai vreo 10 milioane de lei pe la biserici (Doamne ajuta si fa vreo minune sa mai prindem un mandat), 8,7 milioane pentru o statuie (oare cine o realizeaza?), vreo 400 de milioane pe laptop-uri, masini si studii de fezabilitate pentru societatiile nou infiintate si salariile noilor angajati din care 1 milion doar pe consilii de administratie, adunari generale si cenzori! Daca nu va vine sa credeti ce sume se invart (Bogdana a zis ca asa ceva nu este adevarat), aveti mai jos citatul luat din linkul mentionat la inceputul paragrafului

„Ciprian Ciucu, consilier municipal: Luăm banii de la investiţii şi îi dăm pe ce: pe nişte companii care vor plăti salarii în consilii de administraţie, vor plăti salariile oamenilor pe care îi vor angaja, vor lua maşini, autoturisme, laptopuri şi studii de fezabilitate. Pentru că asta am văzut când m-am uitat pe bugetele lor. Nu mai puţin de 400 de milioane de lei se duc de la investiţii către cele 22 de firme!”

Singurul lucru bun din aceasta rectificare sunt cele 25 de milioane alocate catre Asistenta Sociala. Pe de alta parte, odata cu venirea frigului pentru miile de oameni ai strazii din Bucuresti acesti bani sunt mai mult decat insuficienti.

La solicitarea celor din presa, PMB a declarat ca nu vrea sa faca nici o declaratie pana Vineri la sedinta Consiliului General in care va fi votata rectificarea de buget. Parca vad ca va fi o sedinta la fel ca toate celelalte de pana acum, cu usile inchise, fara a permite accesul societatii civile si al presei.

Si noi ce facem? Pai nu v-am spus si ultimul articol? Stam cuminti la caldurica, stam acasa si ne bucuram ca in bula noastra este (inca) bine, mai injuram putin printre dinti cand iesim in trafic sau avem de luat vreo autorizatie si apoi ne zicem in gand, lasa ca mai e putin si trece, am trecut noi si prin altele mai grele. Intr-o tara normala, oamenii astia de la Primarie si altii la fel ca ei, daca nu isi dadeau singuri demisia erau scosi de cetatenii orasului din primarie si trimisi la ei acasa sau la puscarie, dupa caz. Intr-o tara normala societatea civila lua atitudine si se folosea de toate parghiile legale pentru a nu ii lasa pe cei din PMB sa transforme Bucurestiul intr-o ruina in timp ce banii publici intra in buzunarele si conturile lor.