In data de 14-15 Octombrie va avea loc in Bucuresti a zecea editie a Maratonului International Bucuresti. Este o editie mai speciala pentru ca in acest an organizatorii maratonului au decis ca e momentul sa aplice pentru obtinerea statutului de Bronze Level din partea Federatiei Internationale de Atletism – IAAF.

Eu si Bogdana vom alerga si in acest an, eu la semimaraton – 21 km iar Bogdana la cursa de 10 km. Despre maraton, despre organizarea acestuia, cu bune si cu rele, cum ne-am simtit inainte si dupa curse, am scris de mai multe ori.

 

NOUTATI LA MARATONUL DE ANUL ACESTA

Anul acesta Bucharest Running Club, organizatorul celor mai mari evenimente de alergare stradala din Romania a decis sa aduca multe schimbari in bine nu doar regulamentului, ci si cursei in general.  Practic, intr-un fel, anul acesta se doreste organizarea “cursei perfecte”. Totul din dorinta de a intruni mai multe criterii necesare obtinerii statutului de Bronze Level.  Bucurestiul va intra astfel pe o lista impresionanta de orase in care se organizeaza anual diferite curse de alergare stradala, practic ar intra pe harta internationala a ceea ce inseamna alergare in oras. Ce inseamna asta? Pai in primul rand, mai multi participanti in special veniti din alte tari, apoi sponsori mai puternici, premii mai mari pentru castigatori, multi turisti si in general o reteta financiara mai buna nu doar pentru organizatori, ci chiar pentru orasul Bucuresti.

Principalele criterii si implicit modificari ale regulamentului sunt urmatoarele:

  • prezenta atletilor de elita (femei si barbati) care trebuie sa fie de 4 nationalitati diferite;
  • prezenta la eveniment a unui observator IAAF care va monitoriza procesul astfel incat totul sa fie in conformitate cu cerintele IAAF;
  • organizarea unor puncte de anti-doping pentru alergatori;
  • traseul stradal trebuie sa fie securizat si inchis total circulatiei auto si trebuie sa detina un certificat valid IAAF al masuratorii efectuate;
  • cursele trebuie sa se desfasoare in conditii de maxim siguranta pentru alergatori;
  • asigurarea statiilor de hidratare, prezenta unor statii TV profesionale care sa difuzeze evenimentul, controlul medical;
  • fiecare alergator care participa la cursele de adulti din cadrul Maratonului Bucuresti va putea participa la o singura cursa din cadrul evenimentului;
  • din considerente de siguranta, Cursele Copiilor nu vor fi concursuri de viteza, nu vor avea limita de timp si nici clasament, iar premiile vor fi castigate prin tragere la sorti.

Ultimul punct este unul la care trebuie sa multumim organizatorilor ca au tinut intr-un fel cont de sugestiile noastre dupa discutiile generate de articolul scris de noi anul trecut.

 

TRASEU

Pe langa aceste modificari exista si alte schimbari importante. In primul rand s-a modificat traseul, anul acesta se alearga pana la Arcul de Triumf – 36 de km de traseu stradal complet inchis circulatiei rutiere. Apoi, modele de tricouri tehnice oferite de cei de la Adidas, dupa mine sunt cele mai interesante de pana acum si nu ma refer doar la culoare. Organizatorii pregatesc si multe alte surprize pe traseu si nu in zonele de start si finish.

Actualizarile celei de-a 10-a editii a Raiffeisen Bank Maratonul Bucuresti sunt regasite in regulamentul evenimentului disponibil pe website-ul dedicat. Tot acolo va mai puteti si inscrie la cursele la care doriti sa participati. Din experienta noastra, va putem spune ca va veti simti extraordinar!

 

PROFILUL ALERGATORULUI BRC

In septembrie 2017 Bucharest Running Club, impreuna cu Quantix Marketing au efectuat o cercetare cantitativa, in vederea aflarii profilului alergatorilor la competitiile BRC. Cei 595 de respondenti validati (cu o marja de eroare de +/- 3,8%) au oferit informatii interesante, din care reiau si eu cateva.

  • 75% din cei care au raspuns au peste 30 de ani, grosul fiind pe grupa de varsta 30-39 de ani (48%).
  • daca pe intervalul 20-29 de ani, 44% sunt femei si 56% barbati, lucrurile se schimba in intervalul 30-39 de ani, unde doar 32% dintre alergatori sunt femei, restul de 68% fiind barbati. Diferenta creste la 40-49 de ani, raportul fiind 28% vs 72%.
  • 45% au studii postuniversitare si 47% au studii universitare, in timp ce la venituri 42% castiga peste 5000 de lei (venit net, lunar de persoana) iar 49% castiga intre 2000 si 5000 de lei lunar.
  • 87% fac sport si peste 66% alearga de cel putin doua ori pe saptamana (!).
  • 74% utilizeaza adeseori o aplicatie pentru inregistrarea timpilor, iar cea mai utilizata aplicatie este Strava (25% dintre respondenti), urmata de RunKeeper cu 15%, Runtastic 14% si Endomondo 10%.

 

Va las la final cu imnul Maratonului, fiindca din acest an, Maratonul International Bucuresti are si un imn, foarte, foarte fain, compus de Zoli Toth.

Sursa foto