International Girls Day se sarbatoreste din 2012 la nivel mondial, zi stabilita de catre Adunarea Generala a ONU, printr-o rezolutie, la finalul anului 2011. Initial voiam sa povestesc despre cate stereotipuri/prejudecati mai exista azi, in lumea noastra „moderna si evoluata” si cu cate dintre ele se lupta si fiica mea, insa am gasit aceasta postare pe pagina UNICEF.

Realizezi ca, desi ne lovim zilnic de tot felul de prejudecati aici la noi, totusi ele palesc in importanta cand stii ca in alte zone, fetele nu au voie sa mearga la scoala, sunt mutilate fizic, sunt considerate doar ca fiind bune de prasila si puse la cele mai grele si umilitoare munci, sunt traficate si in cele mai multe cazuri nu au absolut niciun drept. Daca in anumite tari femeile nu au inca dreptul de a conduce o masina, nici nu mai are sens sa aduc in discutie dreptul la vot si altele asemenea.

Solutii eu nu vad.

Intr-o lume normala, ar trebui ca aceasta zi sa fie sarbatorita, sa sarbatorim fetele pentru ceea ce sunt ele, niste minuni, in toata diversitatea, frumusetea si inteligenta lor. In schimb, in aceasta zi sarbatorim mici batalii castigate in dobadirea anumitor drepturi pe care oricine ar trebui sa le aiba de la nastere. Si e al naibii de gresit.

Cat despre copila mea, da, sigur se va lovi si ea de multe stereotipuri care circula libere (si) pe la noi. Se va lovi de „tu nu poti sa faci asta”, „esti doar o fata”, „hey, iubita ce ti-as face de te-as prinde”, de misoginisme, rautacisme, cuvinte umilitoare si degradante. Ce incerc eu sa ii repet mereu e ca aceste stereotipuri/prejudecati nu spun nimic despre ea, insa spun totul despre cei care le gandesc si le distribuie.

Fetele pot sa faca orice isi pun in cap sa faca. Iar noi nu trebuie decat sa fim acolo sa le sustinem si nu sa le judecam. Asta intr-o lume normala.

Aici aveti 12 directii clare de actiune pe subiectul zilei internationale a fetelor: Global Goals

Ok, ne agitam o zi pe an, ne punem poza de profil actualizata (I did it), dar pana la urma, concret, ce am putea face din ziua urmatoare? Nu neaparat pentru fetele din Afganistan sau Mauritania, ci pentru cele care se afla langa noi?

Valorizati-le calitatile, nu felul in care arata. Apreciati-le felul de a gandi, faptele bune pe care le fac, anumite aptitudini si inclinatii, treceti dincolo de „cat de frumoasa esti!”, „ce par frumos ai”.

Incurajati-le sa faca sport. Orice fel de sport. Lasati-le sa fie bataioase, daca asa simt ele ca trebuie sa fie. Nu exista „Alergi ca o fata” sau „Dai ca o fata”. Lasati-le sa experimenteze si la jucarii, cu masini si trenuri si tancuri, daca asta le face placere, cu LEGO Star Wars sau Ninjago in loc de LEGO Friends.

Lasati povestile cu printi si printese. Nu zic ca sunt raul de pe lume, insa numai acest gen de povesti le pot crea niste stereotipuri de care cu greu vor mai scapa. Si odata cu asta, treceti peste eternul „roz e pentru fetite, albastru pentru baietei” si la capitolul vestimentar. Aratati-le ca exista un univers intreg dincolo de rochite roz fluflu si unicorni cu coada curcubeu. Oferiti-le exemple si povesti de femei puternice, sunt o multime :) O carte perfecta pentru a incepe pe acest drum este „Povesti de seara pentru fete rebele”.

Fiti langa ele.