De saptamana trecuta am tot zis ca o sa scriu despre Olimpiada de Iarna de la Pyeongchang. O fac acum, cu 4 zile inainte de festivitatea de inchidere, 4 zile in care sper sa imi mai dispara putin din gustul amar lasat de Jocurile Olimpice de Iarna din 2018. Fiind iubitori de sport si practicanti ai sporturilor de iarna am urmarit cu ceva interes probele sportive de la aceasta olimpiada si noi si copiii.

De la bun inceput am ramas surprinsi in primul rand de lipsa spectatorilor. Aproape la toate disciplinele sportive, chiar si in fazele finale ale concursurilor, tribunele erau goale iar singurii spectatori erau membri delegatiilor tarilor participante la acele probe sportive. Si la hochei si la schi alpin spectatorii lipseau. La probele de schi fond este pentru prima oara cand nu am vazut spectatori pe traseu.

Zilele au trecut si eu ma tot minunam de ceea ce vedeam. Atunci am inceput sa caut informatii mai multe pentru a intelege care au fost motivele pentru care cei din Comitetul Olimpic au decis sa organizeze Olimpiada de Iarna in Pyeongchang.

Sa o luam cu inceputul. Pyeongchang este o regiune (judet in Romania) muntoasa din provincia Gangwon-do. Muntii din zona se numesc Taebaek iar cel mai inalt varf are inaltimea de…..1700 metri! Ca o comparatie, in Romania exista peste 35 de varfuri cu inaltime mai mare de 1700 metri. Pyeongchang este in proportie de 85% acoperita din munti cu o inaltime media de 750 metri. Adica la fel ca majoritatea dealurilor din Romania.

Temperatura medie maxima in luna Februarie este de 0 grade celsius iar cea minima medie de -10 grade. In medie ninge cam in 11 zile in luna Februarie dar cantitatile de zapada sunt extrem de mici. De altfel, lipsa zapezii care se observa cu ochiul liber in toate transmisiunile TV, a facut ca marea majoritate a partiilor sa fie amenajate folosind zapada artificiala. Acest lucru impreuna cu vantul puternic ce a fost prezent aproape pe toata durata competitiilor, au influentat foarte mult toate competitiile desfasurate in aer liber, in special pe cele de schi alpin. Aproape toate probele de schi alpin si snowboard au avut startul decalat iar unele din ele s-au desfasurat in conditii deloc potrivite pentru performanta.

Pyeongchang este principala zona pentru sporturi de iarna din Corea de Sud si pana la olimpiada din acest an, a gazduit Jocurile Asiatice de Iarna din 1999, Campionatul Mondial de Biathlon din 2009 si Jocurile Olimpice Paralimpice de iarna din 2013. Dupa terminarea olimpiadei tot la Pyeongchang vor avea loc si Jocurile Olimpice Paralimpice, editia 2018. Pana a fi desemnat pentru organizarea Olimpiadei, Pyeongchang a mai candidat fara succes de doua ori, in 2010 si 2014.

Pyeongchang a castigat in fata oraselor Munchen si a „perlei Alpilor Francezi”, Annecy!

Anul acesta la Jocurile Olimpice participa aproape 3000 de sportivi din 92 de tari care se intrec in 102 probe sportive din 15 sporturi de iarna. Stadionul pe care s-a desfasurat ceremonia de deschidere si se va desfasura cea de inchidere a Jocurilor Olimpice are 35.000 de locuri iar dupa terminarea Olimpiadei va fi demolat. Bine macar ca nu ramane totul in paragina la fel cum s-a intamplat la Sochi, ultima gazda a Jocurilor Olimpice de Iarna, inainte de Pyeongchang.

Probele sportive se desfasora in principal in Alpensia Resort si Yongpyong (Valea Dragonului) Schi Resort. Alpensia a fost construit in 2003 avand in vedere intentia de a organiza Olimpiada de Iarna. Alpensia are nu mai putin de…tineti-va bine….6 partii cu o lungime de pana la 1,4 km. :))) Ca o comparatie la Bansko in Bulgaria sunt 18 partii.

In Alpensia este construit si stadionul pentru sarituri cu schiurile. El a fost inaugurat in 2008 si pana acum a gazduit doar 5 evenimente majore in competitiile de barbati si doua in cele de femei, toate in 2017 si 2018. Din 2008 pana in 2017 probabil a fost in conservare la fel cum se intamplat si cu trambulina din Predeal dupa anii 1990.

In 2012 si 2013 Alpensia Resort a fost foarte aproape de faliment iar consiliul local al provinciei a solicitat ajutor guvernamental pentru a nu se retrage de la organizare Olimpiadei din 2018!

Yongpyong Resort este mai cunoscut, are 31 de partii si a gazduit etape de Cupa Mondiala la schi alpin in 1998, 2000, 2003 si 2006. Inaltimea maxima este de nu mai putin de…………1458 metri. Mai ca ma ia ameteala :).

Mai jos aveti o fotografie cu ceea ce inseamna domeniul schiabil din Garmish Partenkirchen de langa Munchen. Despre Annecy din Franta va spun doar ca in zona respectiva exista 5 regiuni schiabile scu peste 760 km de partii. Si Munchen si Annecy au fost la distanta mare de Pyeongchang la voturile ce au decis cine va organia Olimpiada de anul acesta.

Din perspectiva logistica si a conditiilor de desfasurarei, eu nu pot intelege criteriile prin care Pyeongchang a fost ales drept gazda pentru Olimpiada din 2018. Daca ne gandim la spectatori iarasi, nu cred ca putem face comparatie intre ce s-ar intampla oriunde in Europa si ceea ce am vazut la Pyeongchang. Financiar cred ca nu exista criterii de comparatie. Doar din bilete si de la sponsori, probabil s-ar fi obtinut tot bugetul pe care l-au folosit sud coreenii pentru organizare. Mai ramane in picoare doar criteriul politic, probabil dorinta de implica cumva si Coreea de Nord in aceste Jocuri Olimpice si faptul ca Pyeongchang se afla la mai putin de 65 kilometri distanta de zona demilitarizata ce desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud.

Am cautat sa gasesc ceva statistici despre cati sportivi din Coreea de Nord si cati din Coreea de Sud  sunt in echipa mixta care le reprezinta la aceasta olimpiada. Din pacate nu am gasit nimic.

Una peste alta Olimpiada de Iarna 2018 pentru mine si sunt sigur ca si pentru multi altii a fost o mare dezamagire. Nici macar recordurile de genul celui obtinut de saritorul japonez Noriaki Kasai care participa la cea de a 8-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna, sau performanta mai mult decat surprinzatoare a sportivei cehe Ester Ledecka care a castigat medalia de aur la Super G, nu au mai indulcit din gustul amar. De altfel in cazul cehoaicei, sunt sigur ca in conditii normale de competitie, pe o partie cu zapada naturala, fara vantul din timpul cursei, ea nu s-ar fi apropiat niciodata de locurile 10-15.

Am avut parte si de cazaturi „spectaculoase”, am avut parte de multe costume rupte si probleme vestimentare la patinaj artistic, am avut si sportivi care au ajuns la Olimpiada pacalindu-i pe oficialii maghiari, sportivi care nu au nici o legatura cu practicarea vreunui sport.Totul a intregit imaginea unei Olimpiade organizate parca in mare graba si doar ca sa mai fie bifata inca o editie.

Dupa Sochi 2014, anul acesta am avut Pyeongchang iar in 2022 vom continua in aceasi nota, cu tari si orase cu „mare” traditie in sporturile de iarna, Olimpiada de Iarna va fi organizata in Beijing. Va mai spun doar ca Beijing a castigat in fata orasului Almaty din Kazakhstan la diferenta de doar 4 voturi si cred ca taboul cu ceea ce inseamna Olimpiada de Iarna in zilele noastre este deja complet!

 

Sursa foto