Nu stiu cati dintre voi mai tineti minte, insa acum fix un an va povesteam despre o initiativa frumoasa a celor de la JOHNSON’S Baby si, mai mult de atat, va provocam sa va aduceti si voi contributia la aceasta initiativa.

Despre ce a fost vorba?

Crearea unui ebook, realizat de catre un specialist sub coordonarea JOHNSON’S Baby, ebook care sa adune raspunsuri la intrebarile pe care si le pun mamele din ziua de azi, intrebari legate de tot ceea ce inseamna ingrijirea corecta a a bebelusilor si dezvoltarea lor. Altfel spus, un material practic, cu raspunsuri care au acoperit exact framanatarile punctuale si actuale ale proaspetelor mame.

Care este rezultatul?? “Parinte la inceput de drum. Primii pasi in ingrijirea copiilor”, un proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON’S Baby si al carui coordonator medical a fost dr. Herdea Valeria, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF). Mai exact: un material valoros, de peste 100 de pagini pentru care, din punctul meu de vedere, a meritat din plin asteptarea!

Va citez mai jos cateva pasaje aleatoare din e-book, pasaje care sunt edificatoare pentru calitatea informatiilor, cel putin din punctul meu de vedere!

Despre baita si cat de des ar trebui bebelusul sa fie imbaiat:

Literatura de specialitate aduce în ultimii ani dovezi evidente asupra legăturii dintre afecțiunile pielii și igienă. Dezvoltarea industriei detergenților și cosmeticelor destinate îngrijirii pielii a avut efecte spectaculoase în reducerea infecțiilor severe suferite de întreaga populație. Pe de altă parte, cercetările ultimilor ani arată clar legături între utilizarea în exces a detergenților, mediul tot mai poluat, perioadele de alăptare reduse sub 6 luni, alimentația dezechilibrată și afecțiunile dermatologice, care sunt în ascensiune.

În prima parte a vieții, aproximativ 30% din populația Globului are tendința de a dezvolta alergii. După vârsta de 40 de ani, procentul celor care dezvoltă alergii atinge aproximativ 60%.

Un alt factor care aduce diferențe în abordarea igienei bebelușilor este cel cultural. În diferite culturi se procedează diferit. Țările nordice recomandă băi rare, la 2-3 zile, din cauza incidenței mari în aceste țări a dermatitei atopice. Se pare că și expunerea redusă la soare, alături de industrializarea extinsă, ar fi un factor care a generat această situație. În aceste țări se recomandă utilizarea cvasi-permanentă a șervețelelor hipoalergenince pentru curățarea pielii bebelușilor, cu baie la 2 zile. În țările din zona temperată, cum este și cazul României, țară tradițională prin defniție, baia zilnică a rămas un obicei împământenit. Educația mamelor tinere în vederea cunoașterii și aplicării unor pași corecți în igiena copilului lor reprezintă gold standardul de puericultură al oricărui medic de familie. Dezbaterile cu referire la cum și când să utilizăm apa sau cum să alegem și să utilizăm produsele de igienă de calitate foarte bună, cum să învățăm particularitățile pielii copilului nostru, cum să procedăm în mod ideal pentru el, duc la conceptul de medicină personalizată, implementat în practica pediatrică din România.

Concluzia logică în prevenția afecțiunilor pielii rămâne echilibrul între stilul de viață învățat sau adoptat de la cea mai fragedă vârstă și factorii de mediu care pot determina îmbolnăviri.

Despre alaptare:

“Laptele mamei este un aliment viu, complex, a cărui compoziție se schimbă permanent, în funcție de foamea, setea, liniștea, oboseala bebelușului sau a mamei sale. Este considerat panaceu (bun pentru orice), putând f administrat în toate afecțiunile bebelușului fără restricții: alină, rehidratează, reduce febra, calmează, adoarme, dar mai presus de toate, hranește copilul cu un aliment VIU!

Laptele matern conferă imunitate prin transmiterea de anticorpi protectori, susține aportul de Imunoglobulina A (singura de acest tip în stare naturală la om, cu rol în apărarea anti virală). Considerat până nu de mult un aliment steril, cercetările ultimilor ani au scos la lumină încărcătura de „bacterii sănătoase” din laptele matern, care permit colonizarea intestinului copilului.

Laptele este un aliment proaspăt, tot timpul oferit, la temperatura ideală, cu compoziția adecvată momentului zilei și nevoilor sugarului. Laptele permite bebelușului să se adapteze la viața extrauterină mai rapid.

Laptele matern este prelucrat mai ușor în organismul copilului, datorită proporțiilor perfecte între lipide, proteine și glucide. Alăptarea permite mamei menținerea unei greutăți optime, revenirea organismului ei la forma anterioară nașterii într-un ritm mai rapid decât în cazul mămicilor care nu au putut alăpta.

Important: alăptează până la ultima picătură de lapte, întrucât laptele tău îi transmite copilului siguranță, liniște, îl face mai blând, mai inteligent, mai afectuos și întărește și legătura dintre tine și el într-un fel nebănuit de frumos.

Despre masaj:

 

“Masajul are rolul de a stimula:

  • Sistemul muscular al copilului. Activează fuxul de sânge din zona mușchilor, stimulând creșterea sau detensionarea și regenerarea, în caz de afectare a mușchiului.

  • Sistemul osteo-articular. În cazul unor afecțiuni care privesc membrele inferioare, coloana vertebrală, masajul permite tonifere și repunere în poziție corectă.

  • Sistemul respirator. Stimulează respirația, musculatura accesorie care ajută procesul de respirație.

  • Sistemul digestiv. Stimulează peristaltismul intestinal (mișcările anselor intestinale), permițând eliberarea mai ușoară a gazelor.

  • Sistemul nervos. Stimulează transmisia neuro-musculară și inter-relaționarea cu mediul extern.

  • Organele de simț. Simțul tactil, primește infuxuri din mediu prin palmele mamei, care induc o stare de bine bebelușului.

  • Sistemul hormonal. Starea de bine a bebelușului poate fi accentuată printr-un masaj corect efectuat, de către o persoană calificată (kinetoterapeut), de la care mama primește informații și învață mișcările corecte.

 

Nu reiau mai multe, va invit la modul cel mai serios sa va descarcati e-book-ul (http://www.johnsonsbaby.ro/ebook) si sa il cititi pe tot, si va recomand sa faceti asta mai ales daca sunteti insarcinata sau proaspata mamica.

Ma bucur mult ca exista asemenea initiative, mi-as dori sa fie din ce in ce mai multe si din ce in ce mai dese, cu atat mai mult cu cat in raspunsurile din material am gasit foarte multe mituri spulberate, argumentate in mod logic si stiintific.