Săptămâna aceasta a început în LIDL cea mai cool campanie, care îi are în mijlocul atenției pe copii, cu diferența că, de această dată, în loc de tot soiul de jucarii și chestioare de colecționat, care noua ne-au dat mari bătăi de cap, LIDL oferă spre colecționare mini-ghivece cu seminte :)

O să vă povestesc mai întâi puțin despre idee, apoi o să vă spun cum au decurs „ostilitățile” la noi acasă cu primele ghivece, iar peste căteva săptămâni o să vă arătăm și rodul muncii copiilor :).

Deci, care e ideea campaniei?

Campania își propune să îi „împrietenească” pe copii cu fructele și legumele. Prin intermediul ei,  copiii pot afla de ce are o plantă nevoie pentru a crește și a rodi, vor învăța cum se îngrijesc fructele, ierburile aromatice și legumele pe care, de regulă, le întâlnesc abia când merg cu părinții să facă piața sau pe raftul magazinelor sau chiar în farfurie, gata de savurat în preparate sau ca gustare.

La fiecare 50 de lei pe bonul de cumpărături, clienții Lidl primesc automat un mini-kit cu planta surpriză. Iar dacă  achiziționează și cel puțin unul dintre produsele din sortiment, semnalizate la raft, mai primesc un mini-kit.

Un mini-kit include:

  • un mini-ghiveci biodegradabil;
  • o pastilă de pământ;
  • un pliculeț cu semințe;
  • o etichetă cu numele plantei.

În afara de kiturile ce vor fi oferite, campania pune la dispoziție și o serie de accesorii, disponibile la vânzare separat:

  • O tăviță-suport din plastic, pentru colecționarea celor 16 mini-ghivece, care conține și un board din carton, gradat, care le permite celor mici să urmărească evoluția plăntuțelor;
  • Mănuși pentru grădinărit;
  • Gentuța pentru depozitarea accesoriilor de grădinărit;
  • Seturi de ghivece mici, în care pot fi mutate plantele atunci când au crescut suficient și sunt gata de replantare;
  • Ustensile pentru grădinărit: lopățică, greblă si stropitoare (între noi fie vorba, ustensilele astea pentru grădinărit sunt potrivite și pentru făcut castele în nisip ;) )

Și asta nu este totul. Campania este însoțită și de aplicația mobilă Mica mea grădină, asistentul personal al celor mici pe durata întregului proces de îngrijire a plantelor. Aplicația trimite negreșit  notificări când trebuie udată fiecare plantă și anunță următorii pași în îngrijirea acesteia. În plus, aceasta conține informații utile despre fiecare plantă, precum și sugestii pentru rețete.

În plus, pe www.surprize.lidl.ro/micameagradina se găsesc și o serie de tutoriale pentru plantare, creștere și replantare, care întregesc aresenalul de resurse pentrumicul grădinar.

Ce am făcut noi?

Pai, ne-am suflecat mânecile, ne-am pus mănușile și ne-am pus pe treaba, ca să zic așa J. Copiii noștri nu sunt la prima experiența cu grădinăritul, eu făcându-mi un obicei în ultima perioadă din a-i ține aproape de mine când mai plantam una alta în grădină. Într-adevăr, până acum nu au plantat decât flori, cu o singură excepție, când le-am cumpărat un set de cultivat ardei (si acum avem o producție impresionanta de ardei mici iuți roșii și un ghiveci cu un singur ardei gras pe care nimeni nu se îndură să îl culeagă de acolo!). Au plantat bulbi de zambile, brândușe, narcise, au translatat și îngrijit niște pui de cactuși (cu un pic cam multă iubire și apă decât aveau ei nevoie, aș putea adăuga eu). Deci, sunt familiarizați nu numai cu procesul de însămânțare și cultivare, ci chiar au văzut și roadele muncii lor J, fie că acestea sunt comestibile sau nu.

Cu toate astea, entuziasmul lor este la cote maxime de fiecare dată când vine vorba de „hai să punem ceva în pământ”, așa că și acum, când au văzut cele cinci mini-ghivece, au sărit direct pe ele. Și-au împărțit frățește singura pereche de mănuși, și-a ales fiecare ce kit și-a dorit, iar lucrurile au mers nesperat de ușor și lin (eu mă înarmasem cu răbdare multă, în ideea că vor ieși și scântei între ei) și de rapid, încât nici nu am apucat să fac prea multe poze.

Am reușit să le povestesc printre picături și despre plantele aromatice pe care le vom cultiva, la care ei au cam strâmbat din nas și mi-au transmis că vor multe roșii și multe căpșuni (unul ar mânca roșii și la desert, celălalt ar pune căpșuni și în ciorba). Le-am temperat un pic dorințele, că nu știu de ce, dar simt că voi dedica o încăpere pentru răsaduri. Oricum, un lucru e clar: mi s-a pus în vedere să nu mai fac cumpărături decât de la LIDL de aici înainte.

Long story short, vreau să laud atât simplitatea kitului, cât și claritatea instrucțiunilor, fiindcă totul este atât de clar explicat, încât ei nici nu prea au avut nevoie de mine, reușind amândoi să se descurce aproape singuri. Pe Rebecca nu am reușit să o cooptam în proiect, nearătând vreun entuziasm față de ideea acestuia (are circumstanțe atenuante: teze, teste, evaluări naționale și, colac peste pupăză, o amigdalită nesuferită).

Cam atât pe moment, vă las cu imaginile, pentru a căror calitate îmi cer scuze și accept și roșii în cap dacă e cazul (neapărat din recolta de la LIDL!).