Am fost prima oara in Barcelona acum 15 ani si am vazut-o doar asa, fugitiv, fiind intr-un soi de vizita business la vremea respectiva. Cu toate astea impactul a fost atat de puternic, incat orasul a trecut direct pe primul loc in inima mea. De atunci am mai vazut multe alte orase, capitale mari ale lumii, insa Barcelona mi-a ramas intiparita in minte si in suflet si am asteptat momentul potrivit sa ma reintorc acolo. Momentul a aparut abia trei copii si 15 ani mai tarziu :) De plecat am plecat pana la urma doar cu doi din cei trei copii, fiindca Rebecca vizitase deja Barcelona in urma cu un an jumate si nu avea nici vacanta in perioada aleasa. Pot spune ca a fost ciudat fara ea, baietilor li s-a facut tare dor de ea, in ultimele zile repetand obsesiv ca le e dor de sora lor, mie nu mai zic, asa ca pe viitor, am decis ca ori plecam in formula completa, ori nu mai plecam.

Revenind, ideea vacantei a pornit de la o oferta Tarom, pe care nu am putut-o refuza. Adevarul este ca la fel am facut si in primavara, cand am ajuns la Roma fiindca am prins niste bilete incredibil de ieftine catre Cetatea Eterna si cred ca ne va intra in obicei sa vanam bilete reduse pe diverse rute. Tot la fel ca la Roma, am decis sa caut pe booking un apartament pe care sa il inchiriem. Experienta de la Roma a fost „wow” si pe mine m-a convins ca e cea mai potrivita alternativa la clasicele hoteluri pentru familia noastra. O sa povestesc intr-un articol viitor (care e inceput, dar zace in drafturi de vreo trei luni de zile, alaturi de alte „n” articole) si despre mini-vacanta noastra romana.

Radu nu a fost extrem de impresionat de gandul de a vizita Barcelona (nu e deloc fanul echipei cu acelasi nume, ba chiar, dimpotriva), dar vazandu-ma pe mine cu aceeasi mantra de atatia ani „Barcelona e cel mai minunat oras, Barcelona e in sus si in jos”, cred ca a zis ca nu e bine sa se mai puna cu nebuna, deci nu prea a comentat si m-a lasat pe mine sa ma ocup de tot.

Dupa cum ziceam, cazarea am luat-o prin booking si e unul din cele mai spectaculoase locuri in care am stat pana acum. Am avut un apartament cu living, doua dormitoare si doua bai, servicii ireprosabile, o curatenie impecabila (e cel mai curat loc in care am calcat vreodata!), receptia deschisa 24/24, oameni calzi si primitori, camere care aratau mai bine decat in fotografii, o terasa chic (pe care m-am visat band cafeaua dimineata inca de cand am facut rezervarea). Eu le-am dat 10 pe booking, e prima data cand dau nota asta si nu e deloc exagerata.

Mentiune: oriunde am merge, noi avem nevoie de doua camere, si nu orice fel de camere, ci o dubla si o tripla.  Rebecca este considerata adult deci, ca si configuratie de calatorie, pentru orice entitate turistica (agentie sau spatiu de cazare) noi suntem mereu trei adulti si doi copii mari. Aici nu a fost cazul, Rebecca ramanand acasa, dar am vrut sa fac aceasta mentiune, in caz ca va intrebati de ce mergem „grande” si luam camere fara numar.

Partea cea mai buna legata de cazare a fost insa proximitatea fata de tot ceea ce ne-a interesat pe noi. Statia de tren/metrou care ne-a dus la Portaventura era la 500 de metri de mers pe jos, la 50 de metri de cladire aveam statii de autobuz spre orice directie ne-ar fi interesat, de la Sagrada Familia, la Placa Catalunya, Aquarium sau la Camp Nou. Ne-am plimbat si cu taxiul in cateva ocazii, ploaia fiind cea care ne-a cam incurcat planurile cu oarece consecventa si de cateva ori am dat mai putin pe taxi decat am fi dat pe patru bilete de autobuz (5 euro vs 8,80 euro). Dupa ce am testat tot, mai putin tramvaiul, as putea spune ca sistemul de transport public catalan este unul din cele mai simple, clare si eficiente sisteme de transport utilizate de noi. La fiecare colt de strada sunt niste buline mari pe asfalt, pe coduri de culori care iti arata in ce directie se afla fiecare statie si ce mijloace de transport in comun opresc acolo. In toate statiile ai harta completa a sistemului de transport, precum si directii catre celelalte statii aflate in intersectia respectiva.

In rest, am mers pe jos, dovada sta screenshot-ul de mai jos, cifrele fiind inregistrate de Fitbit-ul meu credincios. 70 de kilometri in sase zile e un record chiar si pentru mine, nu mai zic pentru copii. Si sa nu uit de conditiile meteorologice, fiindca in patru din aceste sase zile a plouat aproape non stop si aproape toate atractiile vizitate au fost in exterior.

Ce am vizitat? O sa incep prin a spune ce NU am vizitat. Nu am reusit sa vizitam Sagrada Familia si nici Parc Guell. Da, stiu, oarecum am ratat esentialul. In fine, in Guell chiar am ajuns, dar doar ca sa realizam ca s-au epuizat biletele pentru ziua respectiva si am reusit sa ne plimbam prin zona deschisa publicului larg, iar pe langa Sagrada Familia am dat o tura de jur imprejur, atat cat sa vada si baietii despre ce e vorba. Le vom vizita cu siguranta data viitoare, cand vom fi in echipa completa, fiindca nu am avut nicicand in plan sa le ratam, doar contextul ne-a incurcat un pic de data asta.

In prima zi, chiar daca am ajuns la cazare pe la 12:30 nu am putut sa intram si sa lasam bagajele in apartament pana la 14:00 fiindca nu erau inca gata cu curatenia. La recomandarea receptionerei ne-am dus sa mancam ceva in zona (a fost recomandarea cea mai potrivita, fiindca aveam sa mai mancam de inca doua ori acolo, chiar daca nu era deloc cel mai apropiat restaurant de casa). Am pornit sa exploram orasul cum se cuvine abia pe la ora 15:00, cand s-a intetit si ploaia, asa ca am decis sa mergem la Aquarium. Cand am ajuns la Aquarium am realizat ca nu eram singurii care avusesera aceasta idee sclipitoare si era o coada gigantica la bilete, pe care am rezolvat-o rapid cumparand biletele online (o sa va spun si care e treaba cu online-ul si cand functioneaza asta si cand nu). Aquarium-ul este impresionant, nefiind cu nimic mai prejos de cele din Viena, Munchen sau Londra. Ca un plus, la Barcelona am vazut pentru prima data un Axolotl iar in port am vazut niste iahturi de-a dreptul uriase.

Ne-am plimbat un pic pe chei si am luat-o usurel pe Rambla, facand in prima zi fix ceea ce imi promisesem sa NU fac deloc: am luat cina intr-un restaurant de pe Rambla. A fost cea mai putin buna mancare si am platit cea mai scumpa nota din tot sejurul, ii dau si numele aici, ca sa stiti unde sa NU calcati: Real Tapas. O sa le dau si un mare 1 pe google cand o sa apuc sa scriu si un review usturator. Insa, copiii erau extrem de obositi, treziti de la 5 dimineata, ora Bucurestiului si nu au mai avut rabdare sa ajungem in zona unde eram cazati. Despre mancare, ce sa mancati si unde, voi povesti intr-un capitol separat.

A doua zi am facut o prima incercare sa vizitam Casa Batllo, care era la un sfert de ora de mers pe jos de noi, insa coada era destul de mare, am fi stat in ploaie si am decis sa luam bilete online pentru a doua zi si sa intram direct la ora aleasa de noi. Am esuat intr-o ciocolaterie faimoasa, aflata perete in perete cu Casa Batllo, la parterul altei case faimoase: Casa Amatller. Va recomandam sa vizitati nu doar magazinul cu ciocolata, ci si interiorul casei muzeu.

De acolo ne-am decis sa mergem pe jos pana la El Corte Ingles, pana urma sa se opreasca ploaia. Ghinion, fiindca atunci cand am ajuns la El Corte Ingles am vazut ca era totul inchis. After all, era duminica, iar in lumea civilizata magazinele sunt inchise duminica. A fost momentul in care nu ne-a mai pasat de ploaie si am mers, tot pe jos spre Muzeul de Ciocolata. Museo de la Xocolata este micut, insa tare tare interesant, cu figurine spectaculoase de ciocolata si un mod foarte interactiv si prietenos de a povesti istoria ciocolatei. La iesire am realizat ca se oprise ploaia si am luat-o la pas spre Gradina Zoo. Noi si inca cativa rataciti. Urmatoarele patru ore le-am petrecut luand la rand tot parcul si toate vietuitoarele din el. Tot acolo, printre canguri albinosi si girafe am vazut si prima pata de cer albastru, pentru o scurta perioada de timp, din pacate.

La plecare ne-am decis sa ii ducem pe baieti sa vada de-afara si stadionul, mai ales ca era in plina derulare El Clasico (pentru care cautasem bilete online, dar ce gasisem depasea complet bugetul nostru). Oricum lor le-a placut tot, de la atmosfera din jurul stadionului, barurile care gemeau de fani, si pana la faptul ca au prins doua goluri si au auzit vuietele de bucurie :) Finalul meciului ne-a prins la restaurantul nostru preferat din Barcelona, infulecand o multime de bunatati.

In a treia zi am inceput cu Casa Batllo, care pe cat de spectaculoasa este pe exterior, pe interior iti taie rasuflarea. Atat casa, dar si turul virtual au reusit sa ii atraga si pe baieti, care s-au plimbat fascinati prin fiecare incapere si cat a durat vizita nu si-au dat jos castile de pe urechi. Stiam ca voi fi coplesita chiar daca am vazut in nenumarate randuri imagini din casa si totusi nu am evaluat corect impactul pe care il va avea aceasta vizita asupra mea.

Am continuat cu inca o vizita la ciocolateria vecina si dupa ce au baut fiecare cate o cana zdravana de ciocolata calda ne-am urcat in unul din busurile pe care le puteti intalni cu zecile pe strazile Barcelonei, in ideea de a merge la Sagrada Familia si Guell. La Sagrada Familia, vazand nebunia din zona am zis ca mai bine ne continuam drumul si ca revenim intr-o alta zi. La Guell am descoperit ca nu mai exista bilete, insa ne-am plimbat pe celelalte alei si ne-am bucurat atat de priveliste, cat si de un mic spectacol de flamenco, care parca a mai incalzit un pic atmosfera.

Nu ne-a ajuns insa plimbarea prin parc, asa ca am zis ca daca tot e sa o facem lata, macar sa o facem in stil, asa ca dupa o statie de bus am luat-o usurel la pas spre Tibidabo si funicularul din Tibidabo. Cartierul este o minunatie, sunt niste vile de toata frumusetea, iar drumul spre funicular e o placere si in conditii vitrege, de vant si frig, asa cum am experimentat noi (au fost si 3 grade in ziua respectiva).

Dupa ce am urcat cu funicularul, am considerat ca nu suntem indeajuns de sus si indeajuns de inghetati, asa ca ne-am urcat si in roata care domina toata zona si abia dupa sportul extrem numit „plimbarea cu roata” am decis ca ne cam ajunge pentru ziua respectiva :) nu de alta, dar in ziua urmatoare urma sa mergem la Port Aventura, fiindca dupa spusele lui Accuweather aceea avea sa fie singura zi cu temperaturi mai normale si cu soare.

Despre Port Aventura e in curs de scriere un articol separat, mai aveti rabdare. Va pot spune doar ca este locul in care TREBUIE sa mergeti, macar o data in viata, indiferent ca aveti 7 sau 40 de ani.

In cea de a cincea zi ne-am trezit cu un cer negru, deja omniprezenta ploaie torentiala si am lasat copiii sa doarma pana mai tarziu si nu am facut nimic notabil, doar ne-am plimbat fara o tinta anume, am pierdut vremea prin El Corte Ingles, Uniqlo si alte magazine. Spre seara, fiindca in sfarsit se oprise ploaia, si chiar iesise soarele fix cat sa il vedem apunand, am luat-o la pas pe stradutele de langa noi, la timp pentru a vedea rauri de copiii insotiti de parinti care mergeau la colindat de Halloween prin magazine, imbracati in tot felul de costume care de care mai simpatice. Evident ca minunea nu a durat mult, ca a inceput iar sa ploua si ne-am indreptat spre restaurant, sa luam si noi cina.

Ziua a sasea ne-a oferit soare si cer albastru, asa ca am profitat de asta pentru a bifa o plimbare cu funicularul si telefericul, pana la Montjuic la castel, loc unde baietii au alergat in voie si au urmarit cu mare atentie un film despre istoria zbuciumata a Cataluniei in general si a Barcelonei in special.

De la castel am luat-o la pas pana pe Carrer de Blai, supranumita si Tapas Street si ulterior spre Rambla (voiam sa ajungem la Boqueria, insa ghinion ca nu am stiut ca e ziua tuturor sfintilor si Boqueria era toata sub lacat), Placa de Catalunya si Passeig de Gracia inapoi spre casa.

Toata dezamagirea mea ca e inchisa Boqueria a disparut, fiindca undeva pe Passeig de Gracia, intr-un pasaj ce putea fi usor trecut cu vederea, am descoperit o comoara, El Nacional, o fosta parcare transformata intr-un spatiu in care sunt mai multe restaurante, care, pur si simplu, ne-a vrajit.

Cam atat momentan despre locurile vizitate. Revenim cu un articol dedicat zilei petrecute la PortAventura si cu un alt articol despre cum am trait noi experienta Barcelona, cu tot ceea ce ne-a oferit orasul acesta fabulos, dincolo de obiectivele turistice enumerate mai sus.