Acum 20 de ani, intr-o dimineata friguroasa de 18 decembrie tatal meu ma ducea la aeroport. Urma sa plec la Cluj la bunica mea, la fel cum faceam in fiecare an, vara si iarna. Avionul cu care am plecat eu a fost ultimul care a decolat de pe Baneasa in ziua aia. Aeroportul s-a inchis. Revolutia incepuse sa isi faca simtita prezenta. Ai mei au crezut ca sunt mai in siguranta acolo, insa s-au inselat ca s-a tras intr-o veselie in Gheorgheni, unde statea bunica mea. Nu la fel ca in Drumul Taberei, dar cam pe acolo.

Imi amintesc ca si cum ar fi fost ieri, ziua de 25 decembrie, si nu pentru ce s-a intamplat cu cuplul dictatorial, ci pentru ca atunci am vazut prima data „Pe aripile vantului”.Iar mintea mea de copil a asociat filmul cu libertatea. Si m-am indragostit pe vecie de eroina, de film, de tot ce reprezinta el.

Imi amintesc cum saream prin camera inalta si racoroasa, cum scartaiau podelele sub picioarele mele si cum strigam „Ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e”.

Imi amintesc de Loredana si de Ion Caramitru cu al lor „Buna seara iubito”.

Imi amintesc cum bunica reusise sa vanda dupa mai bine de jumatate de an casa in care traia de peste 30 de ani. Bunicul murise cu un an in urma, iar ea nu mai reusea sa faca fata la ditamai gradina si casa. Si luase decizia dureroasa de a vinde. Si a vandut-o in ajunul Craciunului, pentru suma de 300.000 de lei. Pe care cumparatorii i-au dat-o in bancnote de 100 de lei. Imi amintesc si acum teancul de bani, cum l-a pus bunica intr-un cos, si l-a acoperit cu o patura mitoasa. Iar cosul l-a uitat peste noapte….afara. Iar dimineata a fost la un pas de a face infarct, cand si-a dat seama cat de neatenta fusese.

Imi amintesc multe alte momente din acel decembrie. Aproape fiecare clipa este dureros de prezenta in mintea mea. Pentru mine a fost ultima vacanta petrecuta acolo. Doar eu cu bunica. Dupa ce a vandut, bunica s-a stins incetul cu incetul, tanjind mereu dupa locurile pe care le-a lasat in urma, unde isi traise mare parte din viata, unde isi crescuse cei trei copii, unde isi crescuse si doi nepoti. S-a simtit dezradacinata, mutata de la Cluj la Bucuresti, si apoi inapoi. Iar pe 11 septembrie 1991 s-a stins si ultima suflare din ea.

Pentru mine Revolutia a insemnat un punct de cotitura in viata mea. Unul un pic diferit de cel al majoritatii. Si 20 de ani mai tarziu, imi savurez libertatea castigata atunci, dar ma incearca un gust amar, cand vad ceea ce pot numi pe drept „marea sfidare nationala” care se petrece sub ochii nostri.