Care vine dupa Marele Inghet. Ca el este vedeta acestui post. Pe care puteam la fel de bine sa il numesc Ice age? Sau Ice Factory? Cum vreti.

Zilele de gheata s-au cam dus, dar totusi nu pot sa nu povestesc intamplarile noastre din epoca de gheata. Noi stam la ultimul etaj. Primele zile cu temperaturi de Polul Nord au produs la fereastra casei noastre un turture de vreo patru metri lungime, cam 60 de cm in diametru, cantarind dupa spusele celui care l-a dat jos in jur de 100 de kile. Care arata cam asa:

Eh, asta a fost doar inceputul. Doua zile si -20 de grade mai tarziu, ne-am trezit cu burlanul acoperit de un strat urias din acelasi material. Numai ca perfida gheata nu s-a mai multumit doar cu burlanul ci a atacat si pervazul si geamurile mele. Iar in contactul cu caldura din casa, s-a transformat in apa, si-a facut drum ea stie pe unde si mi-a facut baltoaca in casa. Geamurile s-au acoperit de tot felul de forme ciudate, care ziua se topeau cat de cat iar la disparitia soarelul inghetau la loc, pervazul s-a pricopsit cu o banchiza de 15 cm de gheata grosime, iar noi cu apa.

Joi a fost ziua in care exasperata de cata apa incepuse sa se adune pe terasa, mi-am suflecat mainile, mi-am pus cizmele in picioare, haina muncitoreasca, ochelarii de soare, am deschis geamul, am turnat oale de apa fierbinte, vreo trei kile de sare si m-am apucat constiincioasa cu ciocanelul in stratul de gheata. Cam asa se prezenta situatia in momentul in care m-am apucat de treaba:
Si pe landscape:
Si detaliu:

Patru ore mai tarziu, reusisem sa dau gheata de pe aproximativ trei metri de pervaz. Mainile nu mi le mai simteam, parul era ud de la cata apa cazuse in capul meu, ochii, desi protejati de ochelarii de soare gen libelula ma usturau de cata sare imi sarise in ei. Moment in care am spus stop, si am incercat sa inchid mastodontul de geam. Care de la cat a stat deschis a inghetat si nu a mai vrut sa se inchida. In fine, nu mai detaliez, am reusit sa inchidem si geamul dupa inca o ora, realizand cu dezolare, ca tot ce am facut a fost in van, ca deja stratul de gheata incepuse sa se refaca cu puteri sporite pe pervazul meu proaspat curatat.

Prima serie de gheata:

A doua serie de gheata:

Turturii. Un element care nu trebuie sa lipseasca din chiuveta nimanui. Alaturi de oala in care am facut pudding de la Dr Oetker:

A doua zi era identic si la fel, parca nici nu as fi muncit ca papagalul cu o zi in urma. Plus de asta, geamurile erau pline de stropi albi, patternuri facute de la datul meu cu ciocanul in gheata semi-topita de sare.

Un mic pod de gheata:

In plus, bomboana pe coliva, mai rasarise si un turture care se tinea intr-un fir de plasa, plasa distrusa de mine cu o zi in urma, tot din cauza ghetii. Turturele a crescut sustinut pana sambata seara, cand intr-un final previzibil, dupa ce a ajuns aproape cat geamul de lung, firul de plasa nu a mai putut sustine greutatea si s-a dus la vale. Iata-l in centrul imaginii (il am si filmat balanganindu-se, dar am zis sa nu exagerez prea mult cu postul asta, si-asa si mie mi se pare SF):

Alte formatiuni ciudate, rasarite dupa munca lui Manole de joi:
Si o perdeluta delicata de turturi:

Si inca o perdeluta delicata:

Si faimosul burlan:

Dupa cum se poate vedea de mai sus, burlanul este in continuare acoperit, pe toata lungimea lui de zece metri, sper doar sa se tina bine pe picioare si sa nu plece spre casa vecina de la atata greutate, ca altfel am incurcat-o ca sa zic asa. Nu eu personal, dar oricum. Nu credeam ca o sa ajung sa ma bucur ca vad ploaie, dar chiar ma bucur numai cand ma gandesc la cate tone de gheata se duc pe apa sambetei de pe acoperis.

In balcon, din zapada adunata, am improvizat un om de zapada, cel mai rezistent din cati am vazut eu pana acum. Are aproape doua saptamani, si nu si-a pierdut decat ochii deocamdata:
Si la final, un David adaptat celor cinci ore in care a stat geamul deschis:

Acum ploaia s-a transformat in ninsoare. Stiam ca ne ocoleste codul ala colorat. Cand se termina? Eu zic asa: AMR 28 de zile si vine baba mea. Cinspe grade, cer prea mult?