Nu ma incanta ca asistenta ramane in arest. Nu consider ca e un infractor periculos. Insa, nu consider nici macar o clipa ca nu e vinovata. Sau ca nu are partea ei de vina. Ca deja prea a devenit victima. Mama ei face turul televiziunilor, plange in direct, spune cat de minunata este fiica ei, toti dau din cap aprobator si o lauda, dupa ce in urma cu o luna o infierau. Ca de obicei, merge la sufletul romanului spectacolul, toti inclina capul, toti sunt impresionati de soarta asistentei. Toti sunt de acord ca (,) conditiile de lucru erau inumane, ca era absolut normal ca ea sa plece de langa zece nou nascuti prematuri si sa inchida usa si o absolva de orice vina. Dupa cum ziceam zilele trecute, mama ei de soarta, ca ea e de vina. Ma intreb totusi ce gandesc cei doisprezece parinti, ai caror copii au ramas inchisi pentru ca ea a plecat cum deja devenise o normalitate sa o faca, atunci cand vad pe toate televiziunile cum este ridicata in slavi asistenta.

De acord ca lantul este lung, si ca nici o tragedie din lumea asta nu are loc decat atunci cand sunt indeplinite o serie de conditii. Mai exact cand o serie de erori (umane in majoritatea covarsitoare) converg spre un rezultat dezastruos si tragic. La fel ar trebui sa fie in arest electricianul, seful tehnic, asistenta sefa, seful de sectie, managerul spitalului si superiorul managerului spitalului. Iar ministrul demis instant. Dar faptul ca toti astia nu sunt in arest ci liberi nu exclude absolut deloc vinovatia asistentei. Insa asta e mentalitatea de capra a vecinului tipic romaneasca.

Am interactionat si noi cu ea cand s-a nascut David. Nu vreau sa comentez comportamentul ei, pentru ca nu este in discutie aici. Ideea e ca si-a asumat o responsabilitate. A avut in grija vieti. De care, in seara aia fatidica nu a mai avut grija. Nu exista circumstante atenuante, nu conteaza ca a salvat 1000 de vieti. conteaza ca in seara aia, faptele ei au avut ca si consecinta moartea a sase fiinte. Iar asta nu inseamna vina?