Nu am facut inca follow-up la WOW, desi imi stabilisem inca din timpul noptii ce sa scriu ca si opinii si pareri (ca sa nu zic feedback). Si asta pentru ca Chiti s-a trezit de pe la sase dimineata in episoade de vomitat combinate cu diaree. Si astea simultane, daca va puteti imagina proportiile dezastrului.

Paranteza! Ceea ce, ma face sa va sfatuiesc ca in cazul in care Doamne fereste copilul vostru vomita, neaparat sa il puneti pe WC si un lighean in brate. Va salveaza covorasul din baie!

Episoadele au continuat pana dupa pranz, cand ca orice mama sanatoasa la cap m-am prezentat cu copilul la doctor, unde a facut o injectie minune cu metoclopramid, care a pus-o pe picioare, in sensul ca a pus cruce episoadelor voma+diaree. In conditiile astea nu numai ca nu am mai avut chef sa scriu, dar am si uitat ce vroiam sa scriu.

Asaaaa. Deci am fost la WOW. Scopul meu a fost curiozitatea. Sa vad ce se intampla, ce se discuta, CINE vine, dar mai ales m-a tentat lista de vorbitori, cu preponderenta tiza mea faimoasa, Oana Dobre si Corina Dragotescu. Si dupa cum spuneam, cireasa de pe tort, m-am intalnit cu Ada si cu Raluca. Nu aveam asteptari, pentru ca era asumat faptul ca este prima editie, punct de plecare pentru urmatoarele.

Daaaar, pana la ce a iesit e cale lunga.

Subliniez doar de la inceput ca din punct de vedere organizatoric, totul a fost ca la carte. Nu s-a intarziat, organizarea a fost fara cusur, live streaming-ul a fost de nota zece, deci aici nu am decat cuvinte de lauda la acest capitol. Fructe si biscuiti, o tona de iaurturi (doar Activia a fost main sponsor), totul super sanatos, pentru niste femei active.

Guest speakerii au fost insa o dezamagire, aproape cap coada, cu doua exceptii. Discursuri despre nimic, care pana la urma nu au transmis nici un mesaj interesant, ba chiar pe alocuri eronate. Foarte realist este tabloul prezentat de Ada intr-un post despre eveniment. La care as mai adauga eu:

De la sefa Tabu, am aflat cum trebuie sa faci atunci cand nu faci nimic, astfel incat chiar sa o faci bine. Cine a inteles, sa ridice mana.

De la fostul component al Akcent, care pur si simplu m-a uimit prin copilaria sa si prin superficialitatea celor spuse am aflat ca datorita netului s-a ridicat el de pe jos si a ajuns imaingea Activia. Si a carui singura explicatie pentru prezenta a fost ca este imaginea Activia. Le recomand celor de la Activia sa schimbe persoana, nu de alta, dar omul pur si simplu nu poate mai mult.

Discursul Bogdanei Butnar. Bogdana a vrut sa transmita ideea ca femeile nu sunt prezente pe net pentru ca nu sunt capabile sa faca fata jignirilor, pentru ca pur si simplu ar trebui sa se comporte altfel decat sunt. Ei bine, draga Bogdana, poate ca asa simti tu, numai ca nu e nevoie sa generalizezi. Plus, tot discursul a plecat de la o premisa gresita. Ca cica noi femeile suntem cu privirea prin prea multe locuri si barbatii au mintea focusata. Si ca asta este de cand traiam in pesteri. Draga mea, dimpotriva. Barbatii NU au mintea focusata, dar au atentie distributiva, pe care, noi nu prea o avem. De-aia femeile sunt soferite mai proaste, nu pentru motivele enuntate de tine. De-aia stau si imi blestem zilele cand dau peste o soferita in trafic. Pentru ca soferitele, neavand atentia aia distributiva in procentajul minim necesar, parca au ochelari de cal. Nu exista decat inainte. In concluzie, de la Bogdana am aflat ca trebuie sa fii masculina ca sa supravietuiesti pe net.

De la Oana Dobre in schimb, am aflat ca trebuie sa fii frustrat sau singur ca sa iti faci blog.

Dezamagita, pentru ca o admir sincer si mi se pare unul dintre ultimii jurnalisti de calitate din tara asta.

Deci dupa prima sesiune, stiam ca trebuie sa fiu ori frustrata, ori barbata, ca sa scriu pe blogul asta.

Sesiunea a doua a inceput cu Corina Dragotescu, prima, care in sfarsit a avut ceva de spus. Cu asumarea propriilor greseli facute in online, si invatamintele trase din ele. A urmat Bobby Voicu, care a fost primul care a dat niste sfaturi, apropos de proiectele online, fie ca sunt viitoare business-uri, fie ca sunt niste simple bloguri. Si care a terminat spunand „negru pe alb” sa nu incercam sa inovam cu orice pret, ca avem mai mult de pierdut decat de castigat.

Dupa care vine micuta Cristina Chipurici, un „pui” al lui Bobby Voicu si ne spune ca NU avem succes daca nu venim cu ceva inovator. Deci, inovati sau muriti. Apreciez succesul site-ului pe care il conduce, apreciez eforturile pe care le-a facut, faptul ca spre deosebire de alti tineri de varsta ei chiar stie ce vrea de la viata si are in minte clar ce vrea sa faca si unde sa ajunga, dar pana la un guest speaker profesionist mai are cale lunga. Pornind de la slideshow si pana la cuvintele folosite, vocea sugrumata si mesajul transmis. Ah, si nu ma pot abtine sa nu remarc cu tristete ca „project manager” ajunge sa fie oricine in tara asta. Cristina, intreab-o mai intai pe Papusha ce inseamna sa ajungi sa fii project manager si dupa aceea asuma-ti aceasta titulatura.

Sesiunea a doua s-a terminat apoteotic cu un anume Andrei Rosca, al carui speech a plecat de la intrebarea „Ce le lipseste femeilor pentru a avea succes in antreprenoriat?”. Lucru pe care pana la urma nu ni l-a spus in timpul discursului, desi a aberat cum ca pana la urma toate nevoile noastre sunt de siguranta (ahhhaaa, deci uite un nou Maslow, care vine sa distruga atatea teorii motivationale!!! Oau, am asistat atunci la un moment istoric). Am aflat ce ne lipseste totusi, dupa ce a fost intrebat din sala. Stiti ce? Mentalitatea. Si nu, noua femeilor din lumea intreaga, ci doar din Romania pentru ca nu baga mana in foc pentru ce se intampla in alte tari! Bravo nene!!!! Ma mir ca nu a fost linsat, sincer. Dar cred ca am fost 100+ de adevarate ladies in sala aceea.

Imi pare rau ca nu am mai stat si la sesiunea cu numarul trei, desi cred sincer ca nu am aveam ce sa mai aud!

In concluzie, salut din nou initiativa, ii multumesc lui Manafu pentru invitatie, dar il rog sa tina cont de cateva sfaturi:

  • sa existe o tema clara pentru editia a doua (daca va mai fi). aici nu s-a stiut despre ce e vorba, femeile pe blog, femeile de succes din online, femeile vedete in online, femeile simple, antreprenoriatul feminin din online, si asta s-a vazut atat in degringolada discursurilor, cat si in lipsa unui mesaj unitar. Din punct de vedere al scopului, totul a fost varza. Si scuza ca a fost un punct de plecare strica tot demersul.
  • guest speakerii sa aiba un mesaj coerent de transmis. E inacceptabil sa ai un guest speaker ca Marius Nedelcu, care nu are nici macar notiuni elementare de gramatica si exprimare. Si nu e o scuza ca e imaginea Activia.
  • ma asteptam sa vad macar o prezenta din topul douazeci al celor mai influente femei din social media, dar nu din cele prezente care au un job in media scrisa/vorbita/vizuala. Si a caror notorietate se datoreaza jobului pe care il au. Experienta lor ar fi fost cu atat mai interesanta si captivanta. 

Pana la urma, experienta a fost una interesanta. Nu consider ca am pierdut vremea, pentru ca si din cele mai proaste experiente inveti ceva. Si mereu e loc de invatat. Sper ca asta sa fie situatia si pentru Manafu, Bogdana Butnar, Maius Nedelcu, Cristina Chipurici, Andrei Rosca. Asta daca macar vreunul din ei se coboara sa imi citeasca macar poastarea asta.