Este titlul sub care Antena 3 si-a aniversat sase ani de emisie. Recunosc ca eu, in ziua de duminica nu prea m-am uitat pe alte canale. Motivele au fost mai multe, plecand de la faptul ca acolo am cateva persoane care mie imi sunt foarte dragi, ca acolo sunt poate cele mai cunoscute nume in materie de jurnalism si poate printre cele mai profesioniste persoane din tara, ca televizoarele noastre sunt in majoritatea timpului cantonate acolo, ca acolo am parte de multe momente de calitate, ca, ca, ca.

Dar mai ales pentru ca motto-ul ales de ei m-a pus foarte tare pe ganduri. M-a pus pe ganduri, mai ales in contextul general actual, economic, politic, social, samd., in care senzatia generala este ca ne ducem la vale, ca ne afundam din ce in ce mai tare si ca, da, am ajuns sa rezistam.

Si acum va propun o leapsa. Este, cred prima leapsa pe care o initiez de cand e blogul, si nu e o leapsa comoda.

Va propun sa stati sa va ganditi la acest motto, „Existam pentru ca rezistam”, sa raspundeti la el, daca este valabil pentru voi sau nu si sa motivati de ce. Trei argumente.

Mai apoi, sa va ganditi la trei lucruri care va deranjeaza la contextul actual din tara asta si cum visati voi sa fie in realitate. Stiu, trei este un numar extrem de mic.

Voi incepe eu. Chiar cred ca in Romania, in momentul de fata ca sa existi trebuie sa rezisti. Este poate cel mai trist si patetic lucru pe care l-am spus in ultimul timp, dar este mai mult decat adevarat. Rezistam in pofida marlaniei care ne inconjoara si impotriva careia am inceput sa ridicam ziduri ca sa nu fim acaparati. Rezistam pentru ca trebuie sa ne adaptam permanent ca sa facem fata si sa ne pastram coloana verticala in continuare. Rezistam pentru ca in timp vrem sa schimbam, nu vrem sa ne mai facem ca nu vedem. Rezistam pentru ca sincer, credem ca mai este avem niste sanse la schimbare.

Ce ma deranjeaza? Da, trei lucruri sunt putine. Dar imi impun si va impun aceasta limitare, pentru ca altfel o luam razna.

Ma deranjeaza ca nu mai avem valori. Si cele pe care le avem nu le mai promovam. Ma deranjeaza ca nu avem deloc valori la cel mai inalt nivel si ca, pana la urma cei care se afla la conducere sunt oglinda perfecta a societatii in care traim. Si de aici nu vad cum ar putea sa se schimbe lucrurile, atata timp cat fruntea nu mai inseamna elita. Cum as vrea sa fie? Uitati-va la monarhiile din Europa. Cam asa ceva mi-as dori, fara sa fiu o regalista.

Ma deranjeaza lipsa ideii de comunitate. Ma deranjeaza faptul ca fiecare este pentru el si nu pentru el si pentru comunitate. Ca simtul civic este undeva la pamant si ca de obicei initiativele de gen sunt inabusite rapid. Mi-ar placea sa vad comunitatile cum cresc prin ele insele, cum se cultiva spiritul de echipa si binele colectiv.

Si al treilea lucru, ma deranjeaza mizeria. Mizeria efectiva de pe strada. Ma deranjeaza ca trebuie sa merg pe strada cu ochii numai la picioare, de teama sa nu calc intr-un caca. Ma deranjeaza ca dupa ce i-am spus vecinului de langa noi sa nu isi mai lase cainele sa faca treburile murdare in fata casei mele si sa stranga zecile de rahatei mai uscati sau mai proaspeti din fata intrarii in curtea noastra, dumnealui a considerat de cuviinta sa isi mute cainele la casa urmatoare. Si sa umple acolo trotuarul de caca. Si la mine sa urle, ca eu nu iubesc cainii si ca sunt prost crescuta, ca nu il respect, si ca el sta in cartier de 30 de ani. Iar acum ma evita pe strada si se uita la mine de parca sunt ….. Iar rahateii sunt in continuare. Si aici visez la un vecin care mi-ar cere scuze ca si-a uitat punga de strans caca acasa si ar fugi imediat sa remedieze situatia. De fapt visez la un vecin care in viata lui nu ar lasa un caca pe strada.

Hmmm, ce visez eu cu ce e in realitate nu prea se pupa. De aceea ma simt alienata in propria tara. Si ma doare.Si de aceea exist inca pentru ca momentan doar rezist.

La voi cum este? Maria, Nadina, Fifi, Tomata, Ionouka, Olivia, Alina din Australia, Simona din Canada , Lola din Portugalia, si ultima, dar nu cea din urma, Maria Mirabela din Belgia. Pentru cele patru doamne din diaspora, sunt curioasa daca se aplica motto-ul si acolo, in tara voastra adoptiva. Indiferent de modul in care ati ajuns acolo.

Si la final, un multumesc din inima doamnelor din Antena, se stiu ele care sunt, pentru TOT ceea ce faceti acolo, zi de zi.