Printesa Urbana m-a provocat in vremurile astea de vacanta sa scriu despre destinatiile mele de vacanta „all time favorites”. Citind-o, am realizat ca multe din destinatiile prezente la ea in top se regasesc, cel putin la fel de regal testate si in topul meu. Si ca m-as reintoarce oricand acolo, chiar in detrimentul testarii unor destinatii noi noute.
Deci, sa nu mai pierdem vremea flecarind si sa pornim in calatoria virtuala.

So, at number one, in pofida si in ciuda Printesei, troneaza in cel mai regal mod cu putinta Londra. In Londra m-as intoarce again and again, si cred ca de fiecare data as face ceva nou. Am adorat-o din prima clipa. Pentru arhitectura, maiestuoasa si in acelasi timp prietenoasa, pentru oameni, atat de pestriti (din toate punctele de vedere), pentru galagie, forfota, pentru limba (yes, I love it, de multe ori gandesc in engleza inainte de a gandi in romana), pentru shopping, pentru cultura, pentru regalitate, pentru Diana, pentru ca acolo simti ca poti fi oricine cu cea mai mare usurinta, pentru metrou (Keep right, right?), pentru pub-uri, pentru taxiuri (la fel cum iubesc NY pentru taxiuri), pentru alti 1000000 de pentru.

Number two, Barcelona. Diferentele sunt minime, asa ca puteti considera tot ca un fel de number unu. Culoarea, arhitectura, istoria, cultura, catalana latrata din voci guturale, viata, oamenii, mancarea (oh God, cate platouri cu fructe de mare am devorat acolo, uneori nici nu am stiut ce am mancat si poate a fost mai bine ca nu am stiut, dar toate au fost divine!), sangria, shopping-ul (ok, stiu, sunt addicted!, dar vedeti, ca mai intai pun mereu istoria, cultura si arhitectura, deci am macar o scuza, da?), Camp Nou, si multe, multe altele.

Number three, NY. Pentru ca e alta lume. Pentru momentul demential in care vezi pentru prima oara din taxi sky-line-ul din Manhattan. Pentru senzatia de littleness pe care o ai pe strazile Manhattan-ului, printre toti zgarie norii aia gigantici. Pentru Met, Guggenheim, si alte „n” muzee, pentru Central Park, pentru Tiffany si Macy’s si Nordstrom si Victoria’s Secret. Pentru Times Square, ala in care am auzit gun shots, la prima mea vizita acolo, acelasi Times Square care la ora 2 noaptea este la fel de plin ca si la 12 ziua. L-am vazut de trei ori, si l-as mai revedea de inca trei ori pe atata.

Patru, Egiptul. Sau numarul unu in destinatii de vacanta. Nu pentru piramide, Valea regilor sau similare. Ci pentru excursiile de o zi, pe care le-am facut vreo patru zile la rand, cu barci inchiriate. Am facut snorkelling, am pescuit, am fost pe niste plaje cu cel mai alb si orbitor nisip vazut ever. Am vazut cele mai frumoase nuante de albastru, turcoaz, bleu. Am vazut cei mai colorati pesti si cei mai perfecti corali. Si abia astept sa ma reintorc!

Cinci, Seychelles. O vegetatie cum greu iti poti imagina ca exista. Te dor ochii de la atata verde. Plaje albe imaculate (m-am intors cu un borcan de nisip de acolo!). Oameni prietenosi, deschisi, care nu stiu ce inseamna aia hotie (pentru ca pe insula Mahe nu exista criminalitate!). Culoare, culoare, culoare (dupa cum vedeti ca este leit motivul destinatiilor mele de vacanta preferate)

Sase, dar nu este de locul sase, Israel. Mai degraba este undeva in afara topurilor, pentru ca o asemenea destinatie nu este una pe care sa o poti integra impreuna cu altele. Nu e o destinatie comoda. Trebuie sa fii pregatit de lupte interioare, unele neasteptate. Cel putin asa mi s-a intamplat mie. Fara sa ma astept la asa ceva, eram si destul de tanara la momentul respectiv, voiajul in Israel s-a dovedit a fi o piatra de hotar, schimband perceptii in mintea mea si initiindu-ma intr-o noua relatie cu religia si divinitatea. Este greu de descris in cuvinte, sugestia mea este ca da, este poate singura destinatie pe care chiar trebuie sa  nu o ratati in viata voastra. Va va schimba, si in bine! In rest, dincolo de calatoria pe urmele biblice, totul este destul de apasator. Se face trecerea din Palestina in Israel si inapoi, in majoritatea locurilor sfinte numarul soldatilor inarmati pana in gat este impresionant. La asta mai adaugati inghesuiala, amestecurile de mirodenii si mirosul greu si apasator care domneste pe toate strazile inguste din Ierusalemul vechi si totul devine extrem de complex, chinuitor si obositor. Insa, este un drum care trebuie facut, cel putin o data in viata, si este inca o destinatie unde m-as intoarce oricand, si unde chiar imi doresc sa ma intorc, cu Radu si cu copiii.

Ce am mai vazut si consider ca mai trebuie vazut? Pai din batrana Europa, Milano, Viena, Salzburg, Budapesta, Munchen, Bruxelles, Praga (o da, Praga cu mancarea ei dementiala!), Atena (cu barbatii ei frumosi, cei mai frumosi!)

Din noul continent, am vazut Philadelphia (the city of brotherly love), Washington (cu ale ei nesfarsite randuri de pietre albe, marturii ale atator pierderi de vieti omenesti in razboaie inutile), Boston (pe foarte fuga), Miami (unde trebuia sa stiu mai degraba spaniola decat engleza), Little Rock (cel mai tipic american oras din cate am vazut), Niagara Falls (unde am fost la un pas sa trec in Canada, fara sa imi dau seama).

In fiecare loc am incercat sa profit la maxim de tot ce avea de oferit orasul respectiv. Am avut enorm de multe lucruri de invata din fiecare destinatie, si m-am intors imbogatita cu niste experiente inedite. Nu am spus nimic despre Turcia, unde poate am fost de cele mai multe ori, pentru ca acolo am mers de fiecare data ca sa trandavesc si sa ma rasfat, eu si/sau copiii.

Vreau sa ajungem in Franta, fie Normandia, fie Provence fie amandoua si asta este prioritatea noastra in acest moment. Vreau sa vedem Jersey Island (nu stiu de ce, am o atractie deosebita pentru insula asta!). Vreau sa vedem Irlanda si Scotia. Restul, le-as lua de la capat pe cele din top :).

Si candva, candva dar neaparat, vreau sa ajungem in Downunder si sa beau o cafea cu Alina mea :)