Mai sunt doua saptamani in care o puteti vota pe Roxana Dudus, in campania AVON 125. Eu zic ca merita sa fie sustinuta, pentru ca este o luptatoare si o femeie exceptionala.

Eu o sustin. Voi?

Altfel, tot Roxana, ne provoaca in tema lunii iulie sa impartasim experiente legate de medici care ne-au sustinut sau nu in demersul de a alapta de-a lungul timpului. Subiectul este unul extrem de important, pentru ca de ei, de medici depinde de cele mai multe ori un inceput lin sau dimpotriva unul dezastruos in alaptare.

De multe ori am spus o vorba. Alaptarea inseamna 99% vointa si 1% tehnica. Ii apartine doamnei Culcer. Mi se pare firesc sa incep cu dansa. Pentru ca am avut privilegiul de a o avea ca doctorita la Chiti si pentru ca de numele ei se leaga cele mai intense eforturi in promovarea alaptarii. Doamna Culcer este un fenomen. In afara de faptul ca este pornita impotriva oricarei formule de lapte praf, promoveaza alaptatul oricand si oricum. De la dansa am invatat ca nu conteaza ca dimineata imi fac operatie de extragere a apendicelui si automat rahianestezie, la pranz trebuie sa pun copilul la san. Fara discutii. Ca nu conteaza ce spune X sau Y, laptele de mama si cu anestezic in el e cel mai bun. De la dansa am invatat ca nu conteaza ce si cum si cat mananc (ideal ar fi sa mananc!) ca organismul prioritizeaza, si ca atata timp cat el este programat sa produca lapte, va produce, chiar in detrimentul meu. Am invatat multe lectii in vizitele dansei pe la noi. Cele doua de mai sus sunt niste „extreme” dar niste extreme care arata cat de important este laptele de mama. Si cat de mult conteaza sa ti le spuna o persoana care are si este o autoritate in materie. O somitate, fara a exagera in vreun fel.

Pe mine doamna Culcer m-a salvat. Mi-a salvat alaptatul, care era deja subiect de discutie daca si cat de sanatos este pentru fiica mea, care fiica binevoia sa vomite cu jet de juma de metru dupa fiecare masa. Si care fiica nu punea mereu pe ea atata cat ar fi vrut onorabila mea mama. Si, drept pentru care, logic, de ce voma ea? Pentru ca nu era bun laptele meu. Si poate era mai bun si niste lapte praf. Si uite asa, am fost la un pas sa cedez in fata „experimentatei” mele mame, daca nu ar fi fost doamna Culcer. Doamna Culcer i-a tras un perdaf in prima vizita acolo, de mama nu a mai vrut sa mai participe si la urmatoarele vizite, ba chiar in momentul in care nu am reusit sa dam de dansa cateva luni mai tarziu, mi-a zis ca oricum nu e mare pierdere, ca i se parea cam extremista in opinii.

Dupa atatia ani de alaptat si de dat cu capul de sus si de intalnit atatea pareri atotstiutoare pe tema laptelui matern si a alaptatului, am ajuns la concluzia ca trebuie sa fii extremist pe tema asta ca sa te faci auzit, inteles si intr-un final ascultat. Nu credeam ca o sa ajung sa spun asta, dar asa este din pacate. Si daca doamna Culcer, face sa mai creasca un pic procentul ala de 12,5% de femei alaptatoare, apai, sincer, mi-as dori inca vreo zece ca ea. In fiecare maternitate.

Maternitatea de la Spitalul Universitar, unde dansa e sefa de sectie la neonatologie, e vestita. E vestita pentru ca acolo e zona lapte praf free. Pentru ca daca vreo asistenta e prinsa cu formula in mana isi risca slujba. Pentru ca acolo este invatat sa alaptezi si formula nu este luata in calcul ca si varianta viabila pentru nou nascutul tau. Am auzit vorbe mai putin binevoitoare, cum ca nu ti se arata exact cum trebuie, nu ti se explica de ce e atat de important, ca nu ti se respecta dreptul la alegere, ca esti „obligata” sa alaptezi. Mie mi se par bullshit-uri, scuzati-ma. Deci, da, vreau mai multe doamne Culcer, si ii doresc putere sa reziste inca cel putin atat pe cat a rezistat pana acum in acest demers de a schimba mentalitati si reguli.

O a doua doctorita, cel putin la fel de extraordinara in opinia mea este Ioana Rosca. Ioana Rosca este sefa de sectie la neonaologie la Giulesti. A ajuns in acest post dupa evenimentul de anul trecut, si prin eforturi supraomenesti sectia de neonatologie a spitalului are o fata noua. Nu numai din punct de vedere al dotarilor, cat si al comportamentului. Chiar daca exista inca lapte praf in sectie, iar alaptarea se face la program si nu exista deocamdata sistem de rooming in, comportamentul asistentelor fata de alaptare s-a schimbat enorm. Se insista pe initierea alaptarii, se insista pe pozitionarea corecta a copilului la san, asistentele stau cu tine sa iti arate si toate astea datorita doctoritei Rosca. Care este un monument de empatie, si apropiere. Care va sta cu tine si te va ajuta sa incepi cat mai lin, cat mai frumos si cat mai putin dureros. Faptul ca am avut-o pe dansa acolo, atat la David cat si la Radu a contat enorm. Ba chiar ea a fost cea care mi l-a pus pe Radu la san, a doua zi dupa ce s-a nascut, si m-a strans emotionata de umar, in momentul in care fomistul s-a mufat instantaneu. Este o persoana extraordinara si extrem de sufletista. Acelasi lucru pot sa il spun si despre doctorita Nanea, chiar daca noi am interactionat cu dansa din alte motive.

O alta doctorita, care pe noi ne-a ajutat mult la momentul respectiv, dar cu care din varii motive nu am mai reusit sa tinem legatura este doctorita Melania Iancu. La vremea respectiva, cand s-a nascut David, facea parte din echipa de enonatologie de la Giulesti. La fel ca si Ioana Rosca, face parte din noua generatie de doctori, care sustin fara drept de apel alaptarea, care iti vor vorbi ca si unui prieten, si iti vor explica pe indelete, cu multa rabdare, orice nelamurire ai putea avea.

Ultimul pe lista, dar nu cel din urma, este pediatrul nostru, dr. Giosanu, de la Medlife, despre care nu pot spune foarte multe, apropos de alaptare, pentru simplul motiv ca stie ca eu stiu cel mai bine, si ma intreaba doar la nivel de informatie, cum decurge alaptarea. Deci sincer, nu stiu care este parerea lui vizavi de subiect, insa sper ca este una pozitiva, mai ales ca din alte puncte de vedere este un om extraordinar.