Saptamana trecuta am raspuns apelului lui Manafu de a sustine neconditionat o campanie. Fara sa stiu despre ce e vorba, am zis „Da” fara nici o ezitare. Azi va povestesc despre ce campanie este vorba.

Stiti ca:
3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgente 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale.

Aceasta realitate imi da fiori. Este incredibil cum unii oameni, mai ales tinerii, aleg sa isi bata joc de singura cale de a cere ajutor specializat in cazul unui accident, de pilda.

Puteti sustine alaturi de mine aceasta campanie in diverse moduri:

preluand spotul oficial al campaniei 





preluand unul din codurile de sustinere a campaniei pe blogul personal:

 

Dar mai ales vorbind despre campanie. Doar responsabilizand putem schimba ceva. Iata si cateva statistici preluate de pe site-ul oficial al acestei campanii, www.salvez.ro:


 

In continuare va prezint cateva informatii legate de numarul unic de urgente 112. Pe unele dintre acestea poate le stiati, pe altele poate le aflati acum pentru prima data:

112 este un numar unic european, de urgenta.
  
Cand aveti o urgenta si sunati la 112:

1. Pastrati-va calmul.
2. Raspundeti clar, scurt si concis la toate intrebarile operatoarei. In functie de raspunsurile dumneavoastra operatoarele 112 directioneaza apelul catre serviciile de specialitate.
3. Oferiti informatii reale. Nu exagerati situatia.

Trebuie sa puteti raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Ce urgenta aveti?
2. Unde este urgenta?
3. Unde va aflati?
4. De la ce numar de telefon sunati?
5. Cum va numiti?

Prin apelarea numarului 112 comunici cu dispeceratele de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) in timpul unei situatii de urgenta. Sistemul 112 functioneaza la nivelul intregii tari, in toate retelele de telefonie, fixe sau mobile, 24 din 24 de ore. Apelul la 112 este gratuit!

Dupa furnizarea acestor informatii operatoarele va vor face legatura cu agentia de urgenta de care aveti nevoie (Politie, pompieri sau ambulanta) si pentru a primi eventuale recomandari.

Daca legatura cu numarul 112 se intrerupe, sunati din nou.
Sunati la 112 doar daca aveti o urgenta!

Preluand mesajul si transmitandu-l mai departe, prin blogurile voastre sau prin celelalte canale de  comunicare online, putem ajunge mai usor si mai rapid la cei care abuzeaza de acest numar de urgenta. Si asa, putem da o sansa in plus acelora pentru care un apel la 112 poate face diferenta intre viata si moarte