In „dulcele” stil romanesc, sub presul fiecarei case se ascund multe lucruri. Lucrurile care sunt considerate tabuuri, lucrurile care sunt considerate rusinoase, pe toate le ascundem frumos sub pres, doar doar nu le mai vedem prin casa si nici cine ne trece pragul nu le vede. Evident vorbesc acum cu subinteles.

Unul dintre lucrurile pe care le ascundem cu cea mai mare ardoare, este violenta in familie. De orice fel, si sub orice forma s-ar manifesta ea. V-am mai povestit despre violenta in familie, de fiecare data cand s-au initiat campanii de awareness, de constientizare a opiniei publice, mi-am facut datoria (morala) de a povesti si eu la randul meu, v-am oferit statistici. Statistici cel putin tulburatoare, statistici mai degraba cutremuratoare, avand ca subiect principal gradul inalt de teroare care se manifesta in caminele romanilor.

Este un subiect pe care lumea in general prefera sa il ascunda sub pres, un subiect la care lumea, cand aude, isi ia o mina serioasa, cade pe ganduri si…. tace. Pentru ca se considera ca tacerea si acoperirea faptelor le face sa dispara. Dar ele nu dispar. Si fenomenul izbucneste cu si mai mare violenta.

Statistici. Fapte.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.
Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita – Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.
Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.
Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. 59, 38% din victime castiga sub salariul mediu pe economie. O parte importanta dintre victime afirma ca stau in continuare cu agresorul pentru ca nu au unde sa mearga si pentru ca nu au banii necesari subzistentei pentru ele si copiii lor.

Mai am multe statistici. Am un document, il puteti descarca de aici, care arata o situatie deloc roz. Mai degraba vanata, si realitatea este departe de cifrele acelea, pentru ca marea majoritate a femeilor supuse abuzului fizic sau verbal nu vor vorbi despre asta. Pentru ca am fost obisnuiti ca rufele sa le spalam in familie, iar lucrurile rusinoase sa le ascundem sub pres. Se estimeaza ca aproape jumatate din femeile din tara noastra au fost supuse cel putin o data unei forme de abuz fizic sau psihic.

Uitati-va in secunda asta la doua femei din jurul vostru. Una din ele a fost cel putin o data umilita de un barbat.  

Si asta ne aduce la subiectul zilei de azi:

In data de 25 noiembrie 2011, in fata Parlamentului va avea loc un amplu protest care spune ‘STOP violentei indreptate impotruva femeilor!’. Asistam la o mobilizare uimitoare si admirabila a energiei societatii civile pentru a rezolva o problema cu adevarat importanta in viata a mii de femei.
“Sunt 800 de mii de femei care recunosc ca sunt victimele violentei in familie. Multe nu au curajul sa vorbeasca pentru ca legea nu le apara eficient. Daca nu facem nimic… suntem cu totii complici. Semneaza petitia!”, incurajeaza printr-o campanie ampla , denumita ”Durerea nu e iubire”, AcasaTV. Site-ul Acasa TV a publicat o multime de marturisiri cutremuratoare, ascunse de cele mai multe ori, in spatele anonimatului.Agresorii sunt, de cele mai multe ori, persoanele cele mai apropiate victimei.
Dar suferinta nu mai trebuie sa ramana anonima, ea nu mai trebuie sa ramana in spatele usilor inchise. Femeile, toate victimele violentei domestice  trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca, iar legea nu trebuie sa fie indiferenta!

MANIFESTUL PROTESTULUI din 25 noiembrie 2011

STOP violentei asupra femeilor!

Ne-am saturat de tacere!
Ne-am saturat ca violenta sa fie considerata o problema personala si privata. Este o problema politica.
Ne-am saturat de politicieni care sunt complicii agresorilor, nu reprezentantii victimelor.
Ne-am saturat de dezinteresul parlamentarilor care trebuie sa adopte o lege ca sa protejeze in mod real, nu fictiv victimele.
Ne-am saturat de politicieni care nu inteleg ca democratia nu este compatibila cu violenta impotriva femeilor.
Ne-am saturat de reprezentanti ai institutiilor care se plang ca nu pot face nimic.
Ne-am saturat ca femeile sa fie amendate pentru ca au tulburat cu strigatele lor linistea publica.

Vrem ordin de protectie.
Vrem ca agresorul sa fie evacuat din casa.
Vrem adaposturi, platim taxe si impozite.
Vrem interventie rapida a institutiilor.
Vrem amenzi si condamnari pentru agresori.
Vrem certificat medico-legal gratuit.
Vrem ca femeile sa fie in siguranta si acasa si pe strada.
Vrem ca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica sa fie respectate si protejate asa cum prevede Constitutia Romaniei (articolul 22).

Atragem atentia ca:

Violenta nu se intampla rar si doar in situatii de stres exceptional.
Violenta nu afecteaza doar femeile din mediul rural.
Violenta nu afecteaza doar femeile cu un nivel scazut al educatiei.

DE CE?

Pentru ca femeile sunt batute.
Pentru ca femeile sunt omorate.
Pentru ca sunt prea putine adaposturi.
Pentru ca agresorii raman in casa, iar victimele raman pe strazi.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru protejarea victimelor.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru pedepsirea agresorilor.

SCOPUL nostru este sa scoatem la lumina imaginea reala a violentei si mai ales a responsabilitatii politice.

CUM?

Femeile vor fi machiate si bandajate pentru a simula urmele pe care violenta le lasa pe chipul si corpul femeilor. Ca impact vizual, mizam pe cel putin 100 de femei “invinetite” revendicandu-si drepturile in fata Palatului Parlamentului.
Dorim ca si barbatii sa se alature acestei cauze. Lupta impotriva violentei nu trebuie sa fie doar a femeilor.
Violenta impotriva femeilor nu mai trebuie tolerata. Parlamentarii trebuie sa decida daca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica vor fi respectate si protejate prin introducerea ordinului de protectie, de restrictie.

Pentru mai multe informatii, va invit sa consultati articolele de mai jos.

Articol 1 (sursa manifestului)
Articol 2

Inna a demarat si ea o campanie de constientizare, la care printre multe alte personalitati feminine a aderat si Cristina Bazavan. E o forma prin care s-au mai transmis mesaje, inclusiv barbati cunoscuti din media romaneasca au fost machiati si invinetiti artificial pentru a arata cat de traumatizanta poate fi violenta domestica. Mi se pare o forma buna de transmitere a mesajului, si o sustin din toata inima.

Eu voi fi acolo, mi-as dori doar sa am pe cineva care sa ma machieze si pe mine… Ca nu este o rusine. pentru ca lucrurile nu mai pot fi ascunse sub pres.

Cine mai vine cu mine?