In „dulcele” stil romanesc, sub presul fiecarei case se ascund multe lucruri. Lucrurile care sunt considerate tabuuri, lucrurile care sunt considerate rusinoase, pe toate le ascundem frumos sub pres, doar doar nu le mai vedem prin casa si nici cine ne trece pragul nu le vede. Evident vorbesc acum cu subinteles.
Unul dintre lucrurile pe care le ascundem cu cea mai mare ardoare, este violenta in familie. De orice fel, si sub orice forma s-ar manifesta ea. V-am mai povestit despre violenta in familie, de fiecare data cand s-au initiat campanii de awareness, de constientizare a opiniei publice, mi-am facut datoria (morala) de a povesti si eu la randul meu, v-am oferit statistici. Statistici cel putin tulburatoare, statistici mai degraba cutremuratoare, avand ca subiect principal gradul inalt de teroare care se manifesta in caminele romanilor.
Este un subiect pe care lumea in general prefera sa il ascunda sub pres, un subiect la care lumea, cand aude, isi ia o mina serioasa, cade pe ganduri si…. tace. Pentru ca se considera ca tacerea si acoperirea faptelor le face sa dispara. Dar ele nu dispar. Si fenomenul izbucneste cu si mai mare violenta.
Mai am multe statistici. Am un document, il puteti descarca de aici, care arata o situatie deloc roz. Mai degraba vanata, si realitatea este departe de cifrele acelea, pentru ca marea majoritate a femeilor supuse abuzului fizic sau verbal nu vor vorbi despre asta. Pentru ca am fost obisnuiti ca rufele sa le spalam in familie, iar lucrurile rusinoase sa le ascundem sub pres. Se estimeaza ca aproape jumatate din femeile din tara noastra au fost supuse cel putin o data unei forme de abuz fizic sau psihic.
Uitati-va in secunda asta la doua femei din jurul vostru. Una din ele a fost cel putin o data umilita de un barbat.
Si asta ne aduce la subiectul zilei de azi:
In data de 25 noiembrie 2011, in fata Parlamentului va avea loc un amplu protest care spune ‘STOP violentei indreptate impotruva femeilor!’. Asistam la o mobilizare uimitoare si admirabila a energiei societatii civile pentru a rezolva o problema cu adevarat importanta in viata a mii de femei.
“Sunt 800 de mii de femei care recunosc ca sunt victimele violentei in familie. Multe nu au curajul sa vorbeasca pentru ca legea nu le apara eficient. Daca nu facem nimic… suntem cu totii complici. Semneaza petitia!”, incurajeaza printr-o campanie ampla , denumita ”Durerea nu e iubire”, AcasaTV. Site-ul Acasa TV a publicat o multime de marturisiri cutremuratoare, ascunse de cele mai multe ori, in spatele anonimatului.Agresorii sunt, de cele mai multe ori, persoanele cele mai apropiate victimei.
Dar suferinta nu mai trebuie sa ramana anonima, ea nu mai trebuie sa ramana in spatele usilor inchise. Femeile, toate victimele violentei domestice trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca, iar legea nu trebuie sa fie indiferenta!
MANIFESTUL PROTESTULUI din 25 noiembrie 2011
Ne-am saturat ca violenta sa fie considerata o problema personala si privata. Este o problema politica.
Ne-am saturat de politicieni care sunt complicii agresorilor, nu reprezentantii victimelor.
Ne-am saturat de dezinteresul parlamentarilor care trebuie sa adopte o lege ca sa protejeze in mod real, nu fictiv victimele.
Ne-am saturat de politicieni care nu inteleg ca democratia nu este compatibila cu violenta impotriva femeilor.
Ne-am saturat de reprezentanti ai institutiilor care se plang ca nu pot face nimic.
Ne-am saturat ca femeile sa fie amendate pentru ca au tulburat cu strigatele lor linistea publica.
Vrem ca agresorul sa fie evacuat din casa.
Vrem adaposturi, platim taxe si impozite.
Vrem interventie rapida a institutiilor.
Vrem amenzi si condamnari pentru agresori.
Vrem certificat medico-legal gratuit.
Vrem ca femeile sa fie in siguranta si acasa si pe strada.
Vrem ca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica sa fie respectate si protejate asa cum prevede Constitutia Romaniei (articolul 22).
Violenta nu afecteaza doar femeile din mediul rural.
Violenta nu afecteaza doar femeile cu un nivel scazut al educatiei.
Pentru ca femeile sunt omorate.
Pentru ca sunt prea putine adaposturi.
Pentru ca agresorii raman in casa, iar victimele raman pe strazi.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru protejarea victimelor.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru pedepsirea agresorilor.
CUM?
Femeile vor fi machiate si bandajate pentru a simula urmele pe care violenta le lasa pe chipul si corpul femeilor. Ca impact vizual, mizam pe cel putin 100 de femei “invinetite” revendicandu-si drepturile in fata Palatului Parlamentului.
Dorim ca si barbatii sa se alature acestei cauze. Lupta impotriva violentei nu trebuie sa fie doar a femeilor.
Violenta impotriva femeilor nu mai trebuie tolerata. Parlamentarii trebuie sa decida daca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica vor fi respectate si protejate prin introducerea ordinului de protectie, de restrictie.
Pentru mai multe informatii, va invit sa consultati articolele de mai jos.
Articol 1 (sursa manifestului)
Articol 2
Inna a demarat si ea o campanie de constientizare, la care printre multe alte personalitati feminine a aderat si Cristina Bazavan. E o forma prin care s-au mai transmis mesaje, inclusiv barbati cunoscuti din media romaneasca au fost machiati si invinetiti artificial pentru a arata cat de traumatizanta poate fi violenta domestica. Mi se pare o forma buna de transmitere a mesajului, si o sustin din toata inima.
Eu voi fi acolo, mi-as dori doar sa am pe cineva care sa ma machieze si pe mine… Ca nu este o rusine. pentru ca lucrurile nu mai pot fi ascunse sub pres.
Cine mai vine cu mine?
Buna,
F ok ce se organizeaza, dar cum facem sa rezolvam problema asta? Ce poate face o tipa supusa violentei fizice, dar care nu-si permite sa locuiasca/traiasca singura? Dc se duce la politie, ghici ce se intampla cu ea cand revine acasa, mai ales dc sotul si-a luat amenda?mai ales ca amenda se plateste din salariile lor so…Eu chiar nu vad o solutie viabila, cel putin pe termen scurt.Probabil trebuie sa mai lucram la educatia tipelor inca de cand sunt mici ca sa inteleaga ca nu trebuie sa accepte un astfel de comportament, dar pana atunci ce facem cu tipele care vor sa-si paraseasca sotii, dar nu-si permi s-o faca (dpdv financiar si emotional, dc castigi 8 mil pe luna si ai undeva la 45-50 de ani ce faci?)
Oricum felicitari pt sustinerea cauzei, poate candva se vor schimba lucrurile.
Emilia, din acest motiv am dat si linkurile respective, acolo este mult mai detaliat. Din pacate nu am putut sa scriu mai multe.
Se incearca schimbarea legislatiei, iar pana una alta, sunt adaposturi, cum este Casa Blu, unde pentru diferite perioade de timp sunt primite si sustinute persoanele care au ales sa paraseasca domiciliul. Ideea este ca agresorii ar trebui sa paraseasca domiciliul in aceasta situatie, iar legislatia asta incearca sa faca acum. Sunt multe, multe hibe in legile actuale…
Oricum, merci de comentariu, o sa updatez cu niste linkuri ale unor fundatii si/sau adaposturi unde femeile pot gasi un acoperis.
Bogdana, eu vin. Insa o sa arat normal, ca vin de la birou.
Mi se pare foarte importanta miscarea impotriva violentei, mai ales ca violenta devine din ce in ce mai prezenta, sub forme din ce in ce mai subtile.
Nuschu, vorbim? da-mi mail, da?
Incerc sa ajung si eu ca sa imi sunstin colegele de la Casa Blu… daca reusesc sa rad destul de frumos la mama-soacra sa stea cu gradinita mea…
Pfff, complicat Catrinuta. Cel putin la fel de complicat ca la mine si nu stiu daca sa pun smiley din asta: :) sau din asta :( !
Eu una nu am mai ajuns :(