Prin august 2006 cautand sa dau cuiva hainutele de nou nascut ramase de la Chiti am aflat ca la Maternitatea Giulesti exista o sectie unde sunt nou nascuti abandonati. Initial mintea mea de naiva, imatura si cum vreti voi sa ii mai spuneti, nu a inteles ca poate exista o camera unde stau copiii abandonati. Prin PILE (doctorita cu care am nascut a vorbit cu sefa asistentelor de la neonatologie!!!) am ajuns la o prima vizita acolo, eu si inca o fata pe care o cunoscusem de pe forumul NN, pe care eram destul de activa la vremea aceea. Am dus acolo saci de hainute si niste pachete de pampersi. In salon, la parterul cladirii, erau 14 nou nascuti. Vorba vine nou nascuti pentru majoritatea aveau peste 4 luni. parte din ei infasati (cei mici) restul in niste haine, curate insa destul de jalnice. Toti abandonati de mamele lor. Mame tinere, de 16 ani, mame de o anumita etnie (era o bebelusa, nou nascuta, care era a cincea abandonata de personajul respectiv, pentru ca ea se incapatana sa faca baiat), mame care promiteau ca se vor intoarce sa isi ia copiii.

Socul a fost mare. Veneam de acasa, de la copilul meu cel frumos, alaptat, iubit, pupat, dragalit, purtat, spalat, bibilit, schimbat si spalat la fund de 1000 de ori pe zi. Si aici aveam alti 14 copii frumosi, incredibil de frumosi, cu niste ochi mari, care parca te intrebau „Cand ma ia si pe mine cineva acasa”. Imi amintesc de o fetita, cu niste ochi imensi, negri, cu niste gene gigantice si cu cel mai bogat, negru si carliontat par care mi-a fost dat sa vad vreodata. Avea cinci luni si se apropia de limita de sase luni in care puteau sa o tina acolo cei de la maternitate. Dupa sase luni, urma sa fie transferata la o casa de copii. 
Imi amintesc de un baietel de sapte luni, tinut intr-o incapere separata. Avea hidrocefalie, iar mama lui il abandonase, pentru ca, zicea ea, nu putea sa aibe grija de el. in primele luni de viata, venea des la el sa il vada, dupa care, incetul cu incetul a venit din ce in ce mai rar, iar dupa inca un timp nu a mai venit deloc.
Asistentele se imparteau in doua categorii. Categoria umana, din care nu prea a facut parte decat o singura asistenta, care si adoptase un copilas abandonat la Giulesti, in urma cu ceva vreme, si categoria robot. Eu si cu prietena mea am convenit sa ne venim dupa un program, cateva zile pe saptamana sa ajutam in diverse moduri, pentru ca, dupa cum ni se spusese, asistentele erau depasite. Intr-adevar, programul era unul crunt, 12 cu 24. Plus de asta, o parte din acreala se datora faptului ca (nu mint, este realitate ceea ce spun!!!) in orele petrecute acolo ele de fapt erau exilate si nu isi luau nici o spaga, pentru ca evident nu era nici o mama ingrijorata de soarta copilului ei. 
Toate bune si frumoase, insa incepand cu a doua vizita, au inceput si certurile:
„de ce ii luam in brate? Cine ne credem noi? Noi venim, stam doua ore, dar dupa aia ele trebuie sa aiba grija de ei. Ii obisnuim prost, ce inseamna asta?” 
sau:
„care e treaba? ce va iese din povestea asta? Ce inseamna aia voluntariat? Cine ne-a trimis?” 
„dar ce v-a apucat de plecati de acasa, ca sa veniti aici? Cum adica ne-a venit noua asa, pur si simplu sa ajutam? Cine v-a pus pile de puteti sa intrati aici?”
„ati adus trei pachete de pampersi? pai astia se duc intr-o zi. ce facem noi cu trei lulele”
Din toate hainutele, cam 80% au disparut in mod misterios de a doua zi, sub pretextul ca au fost duse la spalat, si nu au mai aparut. In prima zi, la vreo ora dupa ce am ajuns acolo, asistenta a considerat ca suntem indeajuns de trustworthy si ne-a lasat singure sa avem grija de copii. S-a dus sa manance. 
Daca ne apucam sa facem laptele praf, de ce il faceam, ca noi nu stim ce trebuie sa facem si care sunt procedurile. Nici sa schimbam copiii. A treia zi, nu m-am mai atins de lapte. Wrong, de ce stau si nu fac nimic? Ca daca tot vin sa fac ceva, macar sa le ajut si pe ele. Alta tura, alti draci.
In ultima mea vizita acolo, am petrecut la venire o jumatate de ora in fata usii pentru ca nimeni nu era acolo. O jumatate de ora, am stat si am ascultat cum au urlat 14 copii si nu am putut face nimic. Si in loc sa spun ceva, cand in sfarsit mi s-a deschis usa, m-am dus direct la favorita mea, micuta nou nascuta de etnie roma si i-am mangaiat usor fruntea. La care asistenta mi-a spus: „de ce o atingi? cine stie ce boala are!”. Nu ma luase la rost ca nu m-am dus sa ma spal, ma luase la rost ca as putea lua vreo boala. 
asa ca am renuntat. Am renuntat ca o lasa, nu am putut sa duc mai departe nimic. Nu am stiut la vremea aceea, oricum nu am avut o mare sustinere nici din partea familiei, care ma lua la rost de fiecare data (cum adica, o lasi pe Chiti acasa si te duci sa ai grija de alti copii??? De neconceput). Mi-a fost mai usor. Vorba vine. Pentru ca si acum mi-i amintesc la fel de clar pe micuta mea rroma, pe carliontata cu ochi uriasi si pe bebelusul cu capul de patru ori mai mare decat corpul sau. 
Nu am mai vrut sa vorbesc nici cu prietena mea de pe forum, am parasit si forumul. Mi-a fost rusine, rusine ca nu stiu ce sa fac mai mult.
V-am povestit toate astea ca sa stiti ca peste tot, in fiecare maternitate este o camera din asta a rusinii. O camera in care stau aceia pe care nu ii vrea nimeni. Care au venit pe lume fara sa inteleaga de ce nu au niste brate calde care sa ii stranga puternic atunci cand ei au nevoie. 
La fel cum e cazul fetei de la Emilia Irza. Poate totusi, ne mobilizam cumva, eu voi lua legatura cu Malina sa cream acel grup care sa schimbe putin vietile acestor copii. Sa aiba parte de o familie din start. Brate care ii vor. Ce ziceti?
Decat sa ne batem cu pumnii in piept pe chestii marunte si sa cream razboaie artificiale si „tabere”, mai bine ne unim. Numa’ zic. Acuma, zau, am mai facut-o odata, nu?