In lumina ultimelor zile vreau sa spun si eu cateva lucruri. M-am saturat de locuri „child friendly” care de fapt nu au nimic in comun cu acest concept.

M-am saturat de bigotismul celor care privesc copiii ca fiind similari unor caini (eventual pe un nivel mai jos decat cainii) si care considera ca odata ce ai facut un copil locul lui este eventual in lesa si cu botnita.

M-am saturat de prejudecatile pe care le tot citesc prin diverse articole (numai pe site-uri cu trafic mare) care plaseaza mamele in randul celor drepti (amin) din punct de vedere social.

Dragilor, am si eu niste noutati pentru voi:

Exista viata dupa nastere! Traim in continuare la fel, respiram la fel, mancam la fel, avem in general aceleasi nevoi si poate ca nu mai avem la fel de multe nopti linistite, dar realmente, inca traim.
Surpriza, inca mai facem sex! Inca ne mai ducem la filme, facem cumparaturi, citim reviste, vedem un meci (alea care sunt microbiste, sa ne intelegem). Inca ne mai facem unghiile. Si muncim, sau invatam.

Inca mai traim. Inca mai vorbim. Inca ne mai conversam, mai barfim.  Si nu vorbim doar despre copii. Socant, ha?

Faptul ca viata noastra s-a mai imbogatit cu un copil (sau doi sau trei) nu are nimic de a face cu noi, femeile, ca si indivizi sociali. Copilul nu este o piatra de moara. La fel cum copilul nu este un motiv ca sa ii ingropi mama din punct de vedere social. Sau sa o transformi in subiect preferat de batjocura.

De la articole in care se citeaza niste studii cum ca maternitatea prosteste, pana la statusuri (ale unor persoane altfel extrem de culte si respectabile) de genul: „oameni cu copii, „wake up and smell the poopy diapers”, nu vad decat o atitudine putin spus grobiana, ci mai mult complet discriminatorie fata de categoria oamenilor cu copii. De altfel, nici nu e de mirare atata timp cat primul om al tarii nu a facut altceva decat sa jigneasca si el in mai multe randuri mamele si copiii. Pestele de la cap se impute, nu?

Poporul asta nu e child friendly. O vedem in milioanele de avorturi facute in ultimii douazeci de ani, o vedem pe fetele tuturor alora care nu dau prioritate unei femei gravide la o coada, chit ca e la analize sau la supermarket, o vedem pe fetele alora care aleg sa se uite in alta parte in autobuz in loc sa se ridice si sa isi ofere locul unei mame cu un copil, o vedem in ochii aluia care si-a batut copilul de sase saptamani pana l-a umplut de fracturi, o vedem in miile de femei care fac copii pe banda rulanta pentru a incasa indemnizatii de la stat, o vedem in atitudinea celor din spitale, care trateaza copiii ca si cum ar fi baloti de paie, o vedem in atitudinea proprietarilor de locante, restaurante samd, care nu au pregatit un minim decent de dotari pentru copii, o vedem in atitudinea superiorilor din companii care nu stiu cum sa te dea mai repede afara, pentru ca da, ai chiulit ca sa faci copii.

O sa ziceti ca exagerez. Ohohohooo, am avut parte de mult prea multe momente in care am simtit pe pielea mea anormalitatea de a purta/a avea copii, incat STIU ca nu exagerez.

Nu suntem cu nimic mai speciale. Nu vrem luna de pe cer. Vrem doar un tratament decent, egal, respectuos. Atat pentru noi, ca mame, cat si pentru copiii nostri.

Si da, mi se pare inacceptabil gestul celor de la Libraria Bastilia, de a pune in vedere unor mame sa nu mai vina cu copiii mici, pentru ca sperie clientii. La plecare, asa, bomboana pe coliva, dupa ce au incasat banii. Si mai mult mi se pare o gafa totala reactia ulterioara pe un blog a PR-ului Librariei:

„Îmi pare nespus de rău pentru că v-aţi simţit dezamăgite de remarca de astăzi. Ţin în mod special să vă transmit că librăria este unul dintre puţinele locuri din Bucureşti child-friendly, iar exemplele sunt nenumărate. Cred că suntem printre puţinii oameni care organizează evenimente pentru copii atât de mici (2-3 ani), de la teatru de umbre la poveşti şi ateliere de pictură şi muzică, la care aţi fost invitate acum câteva săptămâni, când aţi venit prima dată cu cei mici. Noi încercăm să împăcăm toţi oaspeţii noştri, dar acest lucru este greu atunci când micuţii (cu siguranţă peste 6) sunt în cafenea de la ora 10 la ora 13 pentru că cititorii nu se mai pot relaxa la un ceai sau la o cafea din cauza zgomotului şi a agitaţiei. Cel mai corect ar fi ca întâlnirile extinse (cu sau fără copii) să fie anunţate şi prograte pentru că deocamdată nu avem un spaţiu de joacă, deci cafeneaua funcţionează şi ca loc în care se citeşte, se lucrează etc. Când vom deschide un spaţiu pentru copii, vă aşteptăm cu cea mai mare plăcere pe toţi.”

Read more: http://mateicelmic.blogspot.com/2012/03/o-mare-dezamagire.html#ixzz1pBMGhmVd

Si da, suntem buni doar atunci cand vine vorba de scos banii din buzunar, cum bine zice si Eugenia. La lista ei as mai adauga si toate marile lanturi de magazine, unde un articol pentru copii costa mai mult decat un articol pentru adulti. Si cu cat e mai mic copilul, cu atat sunt mai scumpe.

Parerea mea.