Draga mea prietena,

Stiu ca vii dupa noua luni in care ti-a fost greu insa usor in acelasi timp. Noua luni in care ai fost rasfatata si ingrijita, protejata ca un portelan delicat si admirata de catre toti cei din jurul tau. Noua luni in care te-ai pregatit pentru cea mai mare zi. Sau cel putin asa ai crezut. Pentru ca nimic nu are cum sa te pregateasca pentru ceea ce are sa urmeze nasterii.

Nici zecile de carti, articole si materiale pe tema copiilor si a nou-nascutilor, nici sutele de povesti mai horror sau mai zen de la celelalte mamici dormice sa isi impartaseasca experientele, pe care le auzi peste tot nu au cum sa te pregateasca pentru zilele de dupa.

Cartile iti zugravesc o imagine falsa. Da iti descriu, ceea ce se intampla dupa, insa partea tehnica mai mult, ceea ce nu este rau deloc, insa neglijeaza aproape complet partea emotionala. Afli aproape tot ceea ce tine de ingrijirea copilului, in stilul „cum sa….”, „cum sa….” insa nu afli mai nimic despre cum te vei simti, ce vei simti, daca vei simti.

Nu vei afla nimic despre cum e sa te calce trenul hormonilor si al emotiilor si tu sa nu stii nici macar ce te-a lovit, daramite cum sa te ridici de jos. Si ajungi acolo, dupa marele moment, care e mai fericit sau nu, mai natural sau mai cu bisturiu, si habar nu ai cine esti, cine e fiinta aia mica pe care nu o intelegi de nici o culoare, despre care ti-ai facut o imagine atat de romantata si idealizata, ca realitatea intrece orice cosmar. Si ajungi sa iti dai doua peste bot, ca normal, cum sa crezi asa blasfemie, cum sa fie cosmar, cand tu ar trebui sa plutesti pe un norisor roz de fericire, si ajungi sa te simti vinovata pentru ca nah, esti doar epuizata, nedormita, obosita si nefericita. Si mai pui niste kilograme bune la balastul emotional care atarna infiorator de greu de gatul tau.

Realitatea, draga mea prietena, este ca nu exista nici un fucking norisor. Nici macar nu exista garantia ca iti vei simti  instinctul matern la nastere. Dar nu te ingrijora, ca ala exista in orice proaspata mama, la fel cum exista oxigen in aerul respirabil de pe planeta asta. Doar ca tu nu esti inca capabila sa il vezi sau sa il recunosti. Dar el, la nivel instinctual exista acolo si functioneaza ca un ceas.

Da, deci norisorul nu exista. Insa exista o gramada de hormoni care isi fac de cap in organismul tau. Exista un uter care dupa noua luni de expandat, se strange, si se va strange timp de sase saptamani, dandu-ti dureri uneori, accentuate mai ales de alaptat. Exista lohiile care, nah, daca tot ai beneficiat de time-out de la menstruatie aproape noua luni, acum recuperezi, ce credeai ca scapi ieftin? Exista senzatia de sfarseala, epuizare, oboseala crunta, in care ai dormi oriunde si oricat, numai daca te-ar lasa mica fiinta care iti ocupa acum tot spatiu fizic si mental. Si uite asa, intelegi acuma, de ce te tot bateau la cap toate binevoitoarele, spunandu-ti „odihneste-te acum inainte de a naste, ca dupa vei vreau si nu vei avea cum”. Exista momentele in care te apuca plansul, exista groaza si stresul permanent ca se sufoca, ca doarme prea mult/nu doarme indeajuns, mananca prea mult/nu mananca indeajuns, de ce respira asa, de ce scanceste, de ce plange/de ce nu plange, de ce nu/de ce da, la orice miscare. Exista sanii, care ajung sa capete niste dimensiuni gigantice, si de cele mai multe ori vei ajunge intr-un punct in care laptele va deveni nitel roz, de la cate rani vei avea. Si vei fi tentata sa renunti, pentru ca durerile sunt crunte. Ai senzatia sa cineva iti implanteaza un cutit in inima de fiecare data cand copilul trage din san. Exista momentele de epuizare fizica, in care dupa 48 de ore in care ai apucat de dormi maxim o ora, si iti doresti mai mult ca orice pe lumea asta sa iti adoarma copilul super mega colicizat si marait si urlacios, il pui in pat si incepe sa urle, si o iei de la capat. Exista momentele de vinovatie, alea despre care vorbeam mai sus, in care nu intelegi de ce ar trebui sa fii fericita insa tu nu esti, nu iti vine decat sa plangi si sa fugi, si atunci te simti ca naiba, ca ultimul om, pentru ca nu iti permiti sa gandesti asa, te bate Cel de Sus. Exista momentele in care cum sa te arati slaba, ca nici una din prietenele tale nu a fost asa dupa ce a nascut, tu de ce ai fi mai prejos, de ce ai arata ca nu mai poti, ca nu mai vrei?

Exista socul post nastere, in care realizezi ca dupa ce ai citit mii de materiale pe tema asta, tu de fapt nu stii nimic. Sau stii, dar nu-i asa, numai tie ti se intampla toate astea, si atunci tu cu ce ai gresit? Cu nimic, se intampla tot timpul, tuturor, numai ca nimeni nu zice nimic.

Tot ceea ce ti se intampla e normal. E mersul lucrurilor. E natura noastra. Ce nu mai e normal, este ca incercam sa controlam totul in speranta desarta ca vom scapa de durere si suferinta. Nu. Toate astea fac parte dintr-un proces logic si normal, si ne va fi mult mai usor sa le imbratisam si sa le acceptam decat sa ne luptam cu ele. Am trecut si eu prin toate. De trei ori. Si am supravietuit. Asa ca si tu vei supravietui.

Ia-o numai incetisor, nu cere de la tine mai mult decat poti duce. Daca nu mai poti, spune-o. Daca ai nevoie de ajutor, cere-l. Cat priveste mica fiinta, ascult-o cu simturile, observ-o. E o perioada de acomodare, gandeste-te ca pentru ea chiar totul este nou, dupa ce noua luni a stat in siguranta, intr-un lichid cald si primitor, noul mediu este de-a dreptul infricosator. De aceea nu te vrea decat pe tine, cea care ai purtat-o. Pe tine te cunoaste mai bine decat te cunosti tu, daca imi permiti o gluma. Tu esti centrul universului, tu esti Vocea, Vocea care ii asigura confortul si linistea ca este acolo unde ar trebui sa fie. Aproape de tine.

Da, nu vei dormi. Ia-ti adio de la gandul si speranta ca vei dormi. Cu cat vei accepta mai repede asta cu atat iti va fi mai bine. Lasa orice altceva in stand by. Stai cu mica ta fiinta si ascult-o, in timp vei observa ca asa mica cum este, stie al naibii de bine sa iti comunice ce vrea si cum vrea. Remember, o mama linistita inseamna un copil linistit. Deci, te rog, lasa-te o perioada in mana simturilor, asculta-ti corpul, asculta-ti copilul. La ei instinctele inca functioneaza, spre deosebire de noi, care avem impresia ca am evoluat si in realitate ne-am sufocat sansele de supravietuire, ingropand instictele si reflexele sub o mare de „cunostinte si informatii”.

Asculta-ti copilul. Da, revin a nu stiu cata oara cu sfatul asta. Nu asculta de doctorii care vorbesc in cifre, statistici si intervale normale. Cat trebuie sa manance, cat trebuie sa creasca, cat trebuie sa doarma. Normalitatea este ca nu exista normalitate si regula de baza este ca nu exista reguli. Intotdeauna mergi pe „copilul stie mai bine” si intotdeauna trust your instincts.

Da-ti timp, si da-i timp. Perioada asta post nastere mai este denumita si perioada de doliu. A ta, a corpului tau. Nu degeaba in mai toate culturile lumii perioada de doliu are exact sase saptamani. E o perioada in care tu, ca proaspata mama lasi in urma vechea viata si te acomodezi cu noua viata. E o perioada in care organismul tau se reface, psihicul tau se reface. In toata aceasta perioada, inclusiv copilul tau trece printr-o asa zisa perioada de doliu, dupa viata din pantece, si se acomodeaza la noua sa viata.

Si la final, un ultim sfat, pastreaza mereu o doza mica de umor. Daaaa, din asta negru asa, face bine, al naibii de bine la psihic.