O noua postare intrata in concursul Canah, de la unul din cele mai apreciate si deosebite bloguri de food din blogosfera romaneasca.

Si ca tot suntem la acest capitol, am avut cateva rugaminti fierbinti din partea mai multor doamne, sa mai prelungesc un pic concursul, asa ca nu le pot rezista, si il mai prelungim cu o saptamana. Recunosc ca nu am dat nici cele mai usoare taskuri pentru concurs, insa merita la final, zic eu :)

Deci, iata ce nebunie de tort a facut Foodie Mum, cu faina de la Canah:

Hai ca v-am prins….care e surpriza nu-i asa? nu sunteti curiosi sa aflati? hm? Surpriza e CE BUN E TORTU ASTA desi e facut din faina de canepa. Deci nu as fi crezut ever ca iese asa bun….dar sa o luam de la inceput.
Totul a inceput de la un challenge aruncat la fileu de Bogdana…si cum nu rezist la asa provocari culinare (mai ales ca am vazut prea multe episoade de Chopped – pentru cine nu cunoaste emisiunea: 3 chefi trebuie sa gateasca cu ingrediente date, din care unul cel putin unul este ciudat/necunoscut/etc) ce sa fac eu ce sa fac cu ceva produse de canepa Canah. Seminte nu, ulei nu, capsule…devine cam moleculara treaba. Faina zic, faina suna abordabil. Si dai si citeste despre faina de canepa…toate retele citite pentru inspiratie erau cam asa “Nustiuce de canepa: 50 gr faina de canepa, 250 faina de grau..” bai pai nu e corect, ori e cu canepa ori nu e. Asta e ca la cremele alea de galbenele care au numai 1% galbenele da pe eticheta scrie ca e de galbenele. Nu, sa fie numai canepa si nici un alt fainos. Cum ma documentasem eu ca faina asta are un continut mare de proteine (lowcarb interesati paici?) si la culoare este cam verde ma hotarasc in cele din urma sa adaptez o reteta destul de cunoscuta multor foodies, si anume tortul de ciocolata fara faina, si sa inlocuiesc pudra de migdale  cu faina de canepa de la Canah. In plus, ce spune Party Ideas mai mult decat un tort?
So here it is, tortul meu de ciocolata cu faina de canepa. SURPRINZATOR DE BUN si usor de facut.
Mai intai am topit 150 gr de ciocolata neagra. In timp ce ea se topea, am amestecat bine 150 gr unt cu 100 gr de zahar si 150 gr de faina de canepa. Apoi in compozitie am adaugat pe rand 6 galbenushuri, amestecand bine dupa fiecare galbenush. La final hop si ciocolata topita si un pic racorita.
Cele 6 albushe ramase le-am batut bine cu un vf de sare si cu 50 gr de zahar pana s-au facut ca o bezea.  Am turnat bezeaua in 3 randuri in crema de unt cu ciocolata, amestecand usor dar bine intre fiecare rand.
Si asta a fost amestecatul. Cuptorul s-a incins la 190 grade si compozitia am turnat-o intr-o forma cu arc data bine cu unt si faina (sau hartie de copt, cum va e mai usor). Am bagat-o la cuptor 20 de minute, dupa care am scazut la 180 grade si a mai stat 25 de minute. cand e gata trebuie sa se desprinda de pe margini. Se lasa in forma pana se raceste complet.
Dupa ce s-a racit de tot facem si glazura din 150 gr ciocolata neagra topita si 150 de ml de smantana dulce, amestecate bine. Pentru decor am folosit niste fistic tocat, inspirata de culoarea verzulie a fainii (care nu se remarca in produsul final).



Si daca vreti sa vedeti care a fost epilogul, ce si cat s-a mancat din tort, cum a fost primit, DACA a mai ramas ceva din el si mai ales daca s-a prins cineva ca nu s-a folosit deja banala faina din grau, mergeti direct la Monica pe blog