„Când avem dea face cu oamenii, trebuie  reţinem  nu ne aflăm în faţa unor făpturi logice. Ne aflăm în faţa unor făpturi emoţionale.” Dale Carnegie


Pe oricine ai intreba cum a fost Bogdana la Social Media for Parents ti-ar raspunde clar si fara dubii: EMOTIONATA. Da, dragii mei, am fost emotionata. Asa am fost mereu, asa voi fi mereu. Este parte din ceea ce sunt, si nu vad asta ca pe un lucru rau, ci dimpotriva ca pe un mare atu. 


Sunt oameni care pot sa si le stapaneasca. Eu nu fac parte dintre ei, nu cred ca mi-am dorit vreodata sa ajung sa imi stapanesc emotiile intr-un context sau altul. Da, sunt oameni care s-au nascut pentru a vorbi in fata altor oameni. Radu, sotul meu este unul dintre ei. E magie atunci cand se afla in fata publicului, si nu o spun orbita de iubire, ci o spun in calitate de persoana careia el i-a furnizat un serviciu de training la un moment dat. 


Mereu cand am fost fericita am aratat-o, cand am fost nefericita am aratat-o, si cred ca pe fata mea se vor putea citi mereu trairile mele de moment, fie ele bune sau rele. 


Revenind la ziua de vineri, da, am fost emotionata, infiorator de emotionata. A fost a doua oara in viata mea cand am vorbit in public, subiectul a fost unul extrem de personal, tema prezentarii a fost legata tot de emotii (pana la urma a trebuit sa vorbesc despre blogul in care mi-am pus tot sufletul si toate emotiile in peste 1050 de postari, nu?), oamenii din sala, multi din ei cunoscuti si apropiati mie (deci iar emotii), evenimentul unul in premiera. Am fost implicata sufleteste in fiecare aspect, si asta s-a vazut. Am fost emotionata.


Eu va dau un sfat: emotiile sunt bune. Emotiile va pun sangele in miscare, va fac sa simtiti ca traiti. Nu le ascundeti, nu le suprimati. Veti fi mult mai fericiti. Iar cei care le vor lua drept semne de slabiciune nu stiu care cu ce se mananca, pentru ca emotiile nu au legatura cu logica. 


Deci, capitolul asta l-am inchis, ok? Bogdana a fost emotionata, foarte emotionata, si totusi cateva din ideile prezentarii spera ca au ajuns mai departe. Alea legate de emotii mai ales :). Ar mai fi vrut sa mai vorbeasca, tot punand accentul pe emotii, despre promovarea principiilor de attachment parenting, de alaptare, cosleeping, babywearing si ascultarea nevoilor copiilor, insa emotiile si-au spus din nou cuvantul, in cazul asta in sens negativ si nu a profitat si de restul de cinci minute pe care le avea in prezentare. 


De aceea, vreau sa revin aici asupra acelor aspecte pe care nu am mai apucat sa vi le spun acolo:

  • attachment parenting adevarat nu il faci bifand ad litteram principiile de baza enuntate, se poate foarte simplu sa nu dormi cu copilul, sa nu il porti si totusi relatia ta cu el sa fie ok, prietenoasa, relaxata si sudata
  • attachment parenting se face din inima, ascultandu-ti copilul, invatandu-i modalitatile de a-si exprima nevoile inca de cand acestea sunt mai mult decat rudimentare. 
  • copiii nostri au nevoie de noi. Sa fim acolo mereu, sa ii iubim, sa empatizam cu ei 100%, sa fim sinceri cu ei, dar mai ales cu noi insine. 
  • copiii nostri au nevoie de atentia noastra, nedisimulata, de prezenta noastra fizica si psihica
  • alaptarea, babywearing-ul, co-sleepingul facute din convingere vor da copii mult mai linistiti, mai deschisi la nou, mai comunicativi si peste toate, mai independenti
  • trebuie sa ne oprim din a cauta surogate de afectiune si gadgeturi de ultima ora care sa inlocuiasca prezenta noastra. Copiii nostri in primii ani de viata au nevoie de noi.
  • e momentul sa ne ascultam din nou instinctele, noi ca parinti in general, dar mai ales noi ca mame in particular si sa ne incredem din nou in puterile noastre, in deciziile pe care le luam, fara sa mai fim influentati de anturaj, de familie, mituri perpetuate in mod gresit si credinte si obiceiuri care nu mai au legatura cu realitatea de azi. 
  • E timpul sa cernem informatia cu adevarat folositoare, luand din toata aceasta abundenta de materiale, studii, tehnici, curente samd ceea ce noua ni se pare potrivit pentru copilul nostru. 
  • Aveti incredere in instictele voastre, aveti incredere in ceea ce natura umana a creat de-a lungul a mii de ani de evolutie, aveti incredere in ceea ce copilul vostru va transmite.

In mare cam asta a fost. Voi urca pe slide-share si prezentarea, in cazul in care doriti asta.


Cat despre eveniment, va dau detalii in alta postare. Mai putin emotionata :)