Azi vroiam sa scriu despre Thassos insa o sa divaghez un pic de la acest subiect. Bine, un pic mai mult. Este singura postare pe care o sa o scriu pe aceasta tema.

In ultima vreme, chiar daca am tot scos notificarile de pe Facebook, tot ce am vazut legat de apropiatul referendum de duminica a fost „nu mergeti la vot”, „boicot”, „nu legitimati preluarea abuziva a puterii” (si asta vazuta in headline pe site-ul principalei agentii de stiri din Romania, care in mod teoretic si ETIC ar trebui sa fie impartiala) si tin in mod expres sa imi exprim, aici si acum, opinia mea personala pe aceasta tema, pentru ca ceea ce se intampla este pur si simplu siderant.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in articolul 21 spune urmatoarele:

Articolul 21Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi. Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa. Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmind o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.

Dreptul la vot, alaturi de libertatea de opinie constituie bazele democratiei. Sa instighezi la neparticipare la vot, fie ca esti un simplu cetatean, fie ca esti agentie de stiri, sau, mai rau, presedinte suspendat, este ilegal si imoral. Este o totala lipsa de respect fata de toti aceia care de-a lungul istoriei umanitatii s-au luptat si si-au dat viata exact pentru ca noi sa avem azi acest drept. Acela de a vota. De a putea spune „DA” sau „NU”, dupa cum credintele noastre ne dicteaza.

Nu avem voie sa facem acest lucru. Punct.

De aceea, atunci cand mai instigati la neparticipare, ganditi-va de doua ori. Ganditi-va la cei care in 1989 au fost pe strazi ca noi sa putem azi sa ne porcaim si sa ne batem joc de drepturile castigate de ei atunci. Ganditi-va cum s-a obtinut dreptul la vot pentru barbati in Romania (16 noiembrie 1918) si cum s-a obtinut dreptul la vot pentru femei (Constitutia adoptata in 1938 drept anulat insa ulterior de regele Carol al II-lea). Ganditi-va ca poate chiar prin familiile voastre, ati avut rude care acum aproape 100 de ani s-au luptat pentru ca voi, duminica sa aveti dreptul de a merge la urne si de a va spune parerea. Mai ganditi-va o data, de doua ori inainte sa spuneti NU mergeti la vot.

Mergeti oameni buni, si puneti stampila pe NU, daca asa credeti. Este dreptul vostru. Dreptul vostru pe care l-ati primit cadou de la cei de dinaintea voastra.

Dar nu va mai bateti joc.