Enel a facut cu ceva in urma o campanie ampla, foarte intens mediatizata in blogosfera in care isi arata commitment-ul fata de mediu. Foarte frumos, am apreciat atat mecanismul campaniei, modul in care a fost conceputa si derulata cat si scopul ei final.

Insa ce te faci cand in anul de gratie 2009 sau 2010 sau 2012 cand iti este lumea mai draga, sau atunci cand ai mai mare nevoie iti pica curentul? Iar, si iar, si iar? Pentru ca infrastructura nu mai este schimbata din anul de gratie 1940? Si cand ai nevoie sa dai n-shpe mii de telefoane, sa te certi cu toti, ca sa poti afla cat va dura sa se repare „defectiunea”.

Sau sa stai 18 ore, in ianuarie, la -10 grade, cu copil mic, fara curent, fara caldura, fara frigider, telefon… Sau sa stai sapte ore, in mijlocul lui august, la +35 de grade, fara curent, fara aer conditionat. Astea au fost doua exemple doar. Ca de avut mai am cu zecile.

In rest, e la ordinea zilei, sa te trezesti la orice ora din zi si din noapte fara curent. Pentru ca nimic nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in cartierul „de lux” Cotroceni. Ah, ba da, in anul 2010, pe final, s-a schimbat sistemul trifazic cu unul normal. In 2010!

Si raspunsul pe care il primim mereu de la echipele care vin sa „remedieze” este: „Ce sa va facem domnilor daca aveti prea multe aparate si supraincarcati reteaua!” Sau mai pe soptite „Ce sa facem, doamna, modernizarea nu este pe lista prioritatilor patronatului”.

Cu alte cuvinte, tot noi suntem de vina, pentru ca, nu-i asa, noi avem si frigidere, si aere conditionate si televizoare, ca asta e evolutia fireasca, nu ei, ca nu fac nici cel mai mic efort sa tina pasul cu aceasta evolutie.

In rest, factura curge lunar. Noi ne platim constiinciosi, conform contractului tot ceea ce consumam cu aparatele noastre multe care supra-incarca reteaua. Si factura curge lunar, in mod ecologic, electronic, pentru ca noi am fost iar ascultatori si am inteles angajamentul ENEL pentru protectia mediului.

Dar oare, cand o sa fim si noi intelesi oare? Cand o sa putem si noi sa ne bazam pe energie de la ENEL 24/24, fara sa stam in permanenta cu frica in san, ca poate peste cinci minute iar cedeaza infrastructura? Si cu noroc, urmatoarea pana de curent va dura juma de ora, sau sau poate cu ghinion, undeva in jur de 16 ore. In centrul Bucurestiului, capitala Romaniei, stat membru UE in anul 2012.

Apropos, voua cand vi s-a oprit ultima data curentul? Mie acum doua nopti, la trei dimineata.