E saptamana in care sunt cu copiii acasa. Programul nostru se deruleaza dupa rutina obisnuita, care imi place si care, cu toata galagia, frecusurile si ciondanelile inerente intre copii, mie imi da o stare de bine. Cu toate astea, s-a nimerit ca exact in saptamana asta sa primesc cele mai multe invitatii la evenimente (primite vreodata, atentie!). Nu, nu le-am refuzat, pe nici una, pentru ca toate mi s-au parut foarte interesante si bune de comunicat mai departe catre voi, chiar daca vin din sfere complet diferite.

Unul din evenimente a fost acum doua seri, cand in grup restrans, am vizitat noul spital Regina Maria. Am avut parte de un tur mai altfel, condus de Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al noului spital si de Dr. Madalina Dobrescu, medic specialist, sectia neonatologie. Cand zic altfel, vreau sa spun ca am interactionat inclusiv cu pacientele prezente acolo, am vazut bebelusii, evident de dupa un geam plin de urme de nasuri :). Dr. Rahimian a vrut inclusiv sa ne duca sa vizitam si morga, insa l-am refuzat cu eleganta :)

Ok, a fost fain, am ras, ne-am distrat, insa ceea ce se face acolo este, in anumite zone de-a dreptul spectaculos. Nu voi insista pe zona de nasteri, desi asta imi propusesem initial, dintr-un motiv simplu: nu am avut timpul necesar sa pun toate intrebarile. Sper sa reusesc la urmatoarea vizita care se preconizeaza, pentru ca mi-ar oferi (si nu numai mie) niste raspunsuri cu privire la ceea ce se face in spital pentru sustinerea nasterii naturale, bondingului mama-nou nascut si initierii alaptarii din prima clipa.

Insa, pe scurt, procentul nasterilor naturale e cam de 30%. E in crestere, conform spuselor lor, insa in continuare, chiar si dupa informarile legate de riscuri si beneficii, multe mame aleg cezariana. Dr. Rahimian a zis ca el nu intelege, dar ca nu se poate pune contra deciziei mamei. Dotarile sunt complete. De la sali de travaliu individuale, una dedicata nasterilor in apa, la bloc operator, sectie ATI, facilitati de rooming in, rezerve spatioase (adica, chiar spatioase!). Plus, bonus, o terasa cu vedere catre lac.

Dincolo de acestea, sunt zonele pentru nou nascutii cu probleme. Este primul spital privat care realizeaza aceasta performanta. Sunt dotari pentru prematurii cu probleme mari, de la ventilare mecanica, pana la dotari ce reproduc mediul din uterul matern. Este zona de terapie intensiva, zona pentru prematurii care nu mai au nevoie de respiratie asistata sau de suport de sustinere a functiilor vitale, ci doar nevoie de luat in greutate. Au toate aceste dotari, si s-a ajuns pana la nasteri la 28 de saptamani, reusite.

Mai mult, visul dr. Rahimian de a crea un spatiu interdisciplinar, unde sa se regaseasca raspuns si rezolvare la aproape orice afectiune incepe sa devina realitate in noul spital. Pentru prima data in Romania s-au efectuat aici operatii extrem de complexe, unele chiar si intrauterin, si mai mult, chiar daca spitalul nu are posibilitatea de a efectua  o procedura (inca nu exista sectie de chirurgie cardiaca, de exemplu) cei de acolo se vor ocupa de tot ceea ce inseamna transfer, si directionare catre un centru special.

Sper ca in viitorul apropiat sa se deschida noi sectii, le doresc din inima succes in tot ceea ce isi propun, pentru ca au ganduri mari si ambitioase, iar modelul de business pe care construiesc seamana extrem de bine cu ceea ce este in afara tarii (Marea Britanie sau Germania).

Ii tin pumnii doamnei pe care ne-a prezentat-o Dr Ramihian, pacienta de a sa, insarcinata cu gemeni, in saptamana 27, care la 18 saptamani s-a prezentat la un spital de stat din Bucuresti, cu membrane fisurate la unul din feti, si recomandarea doctorilor de acolo a fost sa faca avort. Din fericire a ajuns la Dr Ramihian, care a reusit sa o ajute sa pastreze sarcina in continuare, si acum se roaga doar sa reuseasca sa ajunga intr-o saptamana de sarcina cat mai avansata, si bebelusii sa vina pe lume cat mai in siguranta. Sper sa auzim numai de bine.

Frumos ca prin tot spitalul sunt tablouri cu figura emblematica a Reginei Maria.

Si, pana la urma, intrebarea fireasca este: au reusit oare sa dea viata in noul spital tuturor acelor lucruri pe care  si le doresc femeile? Nu stiu. Insa pot spune ca sunt pe drumul cel bun. Totul e sa se tina de el.

Si iata si cateva poze (ca fotografii nu sunt, fiind facute cu telefonul)

Cel mai evoluat ecograf, Voluson 8

 Sala de operatii

 Una din salile de travaliu

 Fazele travaliului :)

 Sala de travaliu pentru nastere in apa

Si, THE VIEW, de pe terasa spitalului:

Se regasesc dorintele noastre in realitatea de acolo? O parte din ele da. La o parte mai e de lucru. Insa atata timp cat cei de acolo isi asuma in mod public anumite obiective si anumite riscuri, avem si noi, ca femei sau mame, sperante.

Dupa cum a zis Dr. Rahimian: „Nu ne dorim sa fim comerciali. Nu dorim sa avem reduceri pe perioada verii la apendicite. Vrem sa excelam, sa fim cei mai buni si sa facem ceea ce nimeni nu a facut pana acum”

Succes!