Initial imi programasem sa scriu azi despre ceva frumos. Nu o sa o fac, pentru ca ziua de ieri a fost una neagra. Una neagra, deoarece din punct de vedere moral, etic, you name it, Secom a dat drumul la una din cele mai monstruoase campanii publicitare vazute de mine vreodata. Si nu exagerez cu nimic spunand asta.

In vara lui 2006, desi aveam ceva suspiciuni si eu si ai mei de cateva luni deja, am primit o confirmare de inceput de Alzheimer la bunica mea, mama mamei mele. Incepuse sa uite mici detalii. Pe care, altfel le-ai fi putut pune pe seama varstei de 78 de ani. Nu am apucat sa o vedem uitand din ce in ce mai mult, nu am apucat sa o vedem cum o acapareaza aceasta boala, pentru ca in septembrie s-a stins in urma unei pancreatite acute. Insa, gandindu-ma acum retrospectiv, nu as fi ajuns vreodata sa o urasc. Nu mi-am pus vreodata problema asta, pana nu am vazut oroarea de campanie publicitara. Nu as fi ajuns vreodata sa urasc boala care i-ar fi macinat celulele nervoase, una cate una, pentru ca la fel cum diabetul de care suferea era parte din ea, la fel ar fi fost si Alzheimerul. Si nu as fi avut cum sa urasc nici macar o parte din ea.

De peste un an de cand Andreea mi-a povestit de mama ei, care sufera de Alzheimer, si a facut si public acest lucru, am stat si am urmarit zbaterile ei, eforturile uneori supraomenesti, alteori de neinteles pentru noi, restul care nu ne confruntam cu aceasta boala. Nu am vazut niciodata la ea sa vorbeasca cu ura, nici macar despre boala in sine. Am vazut multa iubire. O iubire care depaseste orice granite, pentru ca este cumplit de greu sa fii acolo, 24/24 langa o persoana care de multe ori uita chiar si de propria persoana.

De cand exista blogul acesta, am intrat in contact cu enorm de multi parinti care au copii diagnosticati cu autism. De la Mihaela Rizea (mama Catincai) la Andreea Sorescu (directorul executiv al Asociatiei Invingem Autismul, mama lui Tomi), Dana Oncioiu (mama lui Mihail), si multi altii. Si tot ce am vazut in mesajele, postarile lor este iubire. Iubire neconditionata, empatie, intelegere. Ceea ce transmit ei atunci cand este dragoste pura. Intrand in contact cu ei nu am simtit nici o secunda ura, furie, nimic de acest gen. Am simtit insa mereu o forta imensa, de a muta muntii din loc pentru propriul copil, pentru cei din jur, puterea de a darui, dar mai ales numai sentimente pozitive.

Ceea ce, cei de la Secom nu o sa inteleaga niciodata. Ca nu cu ura se misca muntii din loc. Ura distruge. Ura te macina pe interior, te umple de frustrari, ura nu te lasa sa vezi dincolo de ea. Iubirea  este cea care schimba totul. Da, iubirea misca muntii din loc. Iubirea ajuta, sustine, schimba, transforma.   Iubirea da aripi. Si nu sunt truisme.

Nu le doresc domnilor de la Secom, decat sa realizeze cat rau au facut, cata suferinta au provocat, si mai ales cat de revoltator este mesajul lor. Si sa il stearga odata si pentru totdeauna. De iertat eu una ii voi ierta. Nici macar nu ii urasc. Imi este cam strain conceptul acesta.

Sper sa ii ierte si ceilalti.