Americanii au o vorba „Every single cloud has a silver lining”. Adica, oricat de dificil ti-ar fi si oricat de negri ar fi norii care iti acopera viata, la un moment dat se va intrezari soarele, iar primul semn e un contur de lumina.

Silver Linings Playbook este despre acele contururi de lumina. Este in acelasi timp unul dintre cele mai normale filme vazute de mine in ultima vreme. Un film despre oameni obisnuiti, dintr-un oras obisnuit, cu vieti obisnuite, presarate cu drame prin care trecem multi dintre noi de-a lungul vietii, cu incercari si zbateri de a iesi cat mai putin schiloditi la minte si la suflet dupa tradari, despartiri, decese, certuri, tragedii, esecuri sau rateuri. Un film in care cred ca ne regasim poate mai mult decat ne-am dori in adancul nostru.

M-am regasit, cu toata panoplia mea de traume, rani adanci,  unele neinchise complet nici pana in ziua de azi, cu toate zbaterile mele de a iesi, de a gasi propriile mele „silver linings”, cu propriul meu scenariu pentru happy end, scris, modificat, rescris iar si iar, cu migala si determinare ani la rand, si intr-un final devenit realitate palpabila. Este un exercitiu perfect de facut din cand in cand.

Dincolo de film, spectaculoasa mi s-a parut prestatia lui Jennifer Lawrence, pe care deja o stiti din „Hunger Games”, si acelasi lucru il pot spune si despre Bradley Cooper, pe care nu l-as fi vazut dincolo de comedii romantice.

Filmul are si umor, insa nu e un umor usor de digerat, este acid, iar intelegerea momentelor mai comice tine mult de propriile noastre perceptii si propriile experiente traite. Din acest motiv, cu siguranta veti avea parte de cateva exemplare in sala de cinema care vor face tot posibilul sa va strice zenul. As vrea sa vad un silver lining si la capitolul acesta…

Multumesc Oxygen PR si Cinema City pentru ocazia de a vedea filmul! Ca sa fac un joc de cuvinte, insa 100% autentic si sincer, a fost o adevarata gura de oxigen pentru o seara de miercuri!

PS: Filmul are 8 nominalizari la Oscar si un Glob de Aur pentru Jennifer Lawrence. Nota IMDb: 8,1.