Daca ma cititi regulat, stiti ca cel putin la fel de regulat, vorbesc despre cazuri umanitare.

Cazuri de copii bolnavi, cu boli mai mult sau mai putin grave, cu parinti care se lupta nu numai cu tragedia personala, ci de cele mai multe ori se lupta cu sistemul medical, cu neputinta, ignoranta medicilor de aici, cu lipsa de dotari specifice diagnosticelor date copiilor lor, si mai rau, se lupta cu sistemul asigurarilor medicale, de stat, care sunt adevarate labirinturi birocratice. Majoritatea ajung sa aiba o singura solutie, tratamentele in strainatate. Si peste 99% din ei nu au fondurile necesare pentru a beneficia de un tratament in strainatate.

Si vorbesc despre multe din cazurile cu care vin in contact intr-un fel sau altul, pentru ca este un act pe care il consider normal si natural. Sa spun povestea mai departe, sa ajut intr-un fel sau altul, deoarece nu se stie de unde poate aparea o persoana care poate ajuta mai mult.

Saptamana aceasta am intrat in contact cu tatal lui Emanuel.

Emanuel este un baietel de un an si jumatate. Care ar trebui la varsta lui sa se zbenguie fericit, sa faca toate nebuniile posibile. Ar trebui sa alerge, sa se urce pe canapele, cum fac baietii mei, sa se harjoneasca, sa mearga de-a busilea prin casa. In realitate el nu poate sa faca nici unul din aceste lucruri. Pentru ca Emanuel este un baietel fluture. Fiecare miscare pentru Emanuel se poate solda cu rani sangerande. La cea mai mica frecare sau atingere, pielea lui Emanuel are de suferit, ceea ce ii provoaca dureri greu de inteles pentru oricine. Emanuel a fost diagnosticat inca din prima zi de viata cu epidermoliza buloasa congenitala distrofica. Am mai povestit despre aceasta boala, numita si boala copiilor fluture. Si asa este, Emanuel este un fluturas, un fluturas cumplit de delicat care trece prin niste incercari imposibil de imaginat.

Tatal lui mi-a povestit pe scurt cam cum decurge o zi din viata lor, va rog sa cititi, chiar daca stiu ca este foarte greu.

Totul incepe de fapt, de cum adoarme; din cauza ranilor pe care le are se freaca cu manutele de piept, piciorusele intre ele…deseori chiar pe fata si isi provoaca rani foarte urate. Zonele cele mai afectate sunt manutele, piciorusele , incheieturile si pe multe zone de pe corp, la orice frecare sau atingere mai dura i se formeaza aceste basici cu lichid sau sange; din cate am observat si am auzit si de la alti parinti apar si instantaneu, datorita lipsei de la colagen.
Diagnosticat cu EPIDERMOLIZA BULOASA DISTROFICA, popular se mai spune si boala copil-fluture, datorita pielii foarte sensibile, foarte….subtiri,parca, Emanuel se lupta in fiecare zi cu aceasta boala, ferindu-l de cazaturi, de lovituri, zgarieturi; de dimineata , cum se trezeste ii pregatim mancarica, pe care i-o dam pisata prin blender, pentru a nu-i provoca rani in gurita, pe esofag…
Il punem in patutul lui de joaca si ii dam jucarii, cat de cat usoare si care sa nu ii provoace zgarieturi si in acest timp se mai uita si la desenele lui ,deja preferate, de pe Disney Junior…
Dupa ceva timp, il auzim ca ne striga pe limba lui,acolo….ca sa il luam sa se plimbe pe jos….si ,de fiecare data ne miram cand il vedem cum merge singurel…avand in vedere la cum erau piciorusele lui, de deformate si cu rani deschise si la ce ne spuneau doctorii, ca nu va merge…..daca l-ar vedea , nu si-ar crede ochilor.
Cu cateva luni in urma, ii schimbam pansamentele in fiecare zi, insa acum am considerat sa o facem la 2 zile ,dupa baita, ca sa i se inmoaie pansamentele…
In timp ce ii pansam ranile, de obicei ii dam sa pape si deseori adoarme, ceea ce ne ajuta f mult la pansare…
Cand este agitat, de multe ori nu stim ce il supara, ce rani il mananca sau il ustura sau …numai el stie ce simte atunci cand plange….si incercam sa il linistim prin tot felul de metode….ba il luam in brate….ori ii dam hainutele jos si ii dam cu creme, care ajuta cat de cat la alinare…. 
Cand este frumos afara, il mai scoatem putin la aer, ferindu-l de aglomeratie, in general…datorita imunitatii slabe…
Chiar daca lumea se uita dubios, ca sa zic asa…in general, noi ne-am obisnuit cu acest lucru.
Seara, la fel pregatim papa , ne mai jucam impreuna pana ii vine Ene pe le gene si il pregatim de culcare, chiar daca de multe ori adoarme greu….si credem ca tot din cauza ranilor si spun asta ,pt ca am auzit de la unii parinti, ca unele rani l-ar deranja,l-ar manca permanent, indiferent ce am face….insa numai Dumnezeu stie acest lucru… 
Cam asta ar fi stilul de viata, putem spune, momentan pt micutul nostru, Emanuel.

Mai departe, noi ii putem ajuta. Pe diverse cai. Cazul lui Emanuel a fost inclus in campania Fundatiei Mereu Aproape, unde s-au strans niste bani, dar care sunt indeajuns pentru o perioada de timp limitata.  Problema este ca in continuare are nevoie de bani. Costurile tratamentului zilnic sunt mari, unguentele, pansamentele speciale, hainele din materiale cat mai putin agresive pentru piele, toate acestea sunt o povara pentru familie. In acest moment sunt discutii preliminare de acceptare a cazului lui Emanuel in Statele Unite, mai exact la Cincinatti Children’s Hospital. De ce Statele Unite? Pentru ca acolo exista o speranta, fiind inregistrate cazuri similare cu recesia bolii, in urma unor transplante de maduva. Exista o speranta spun, deoarece pana in acest moment nu s-a descoperit vreun tratament care sa duca la eradicarea bolii, deci nu exista nici o siguranta in demersurile parintilor lui Emanuel. Insa, la fel cum as face si eu in orice situatie legata de copiii mei, fiind in stare sa mut muntii ca sa ii stiu sanatosi, la fel si parintii lui Emanuel se zbat sa incerce orice alternativa, oricat de nebuneasca ar fi. In Austria a fost deja. Deoarece era prea mic cele mai multe dintre analize nu au putut fi facute. Au aflat multe lucruri de acolo, medicii i-au invatat cum sa il panseze, informatii despre alimentatie, de ce sa il fereasca, insa cam atat. Planuiesc ca anul acesta sa se mai duca inca o data in Austria.

Revenind la clinica din Cincinatti, in acest moment dosarul sau a fost trimis spre o evaluare initiala, pasii urmatori fiind analiza dosarului, propunerea unei variante de tratament, estimarea costurilor si ulterior, plecarea in State.

Noi putem ajuta astfel:

  • spunand povestea lui Emanuel mai departe
  • implicandu-ne in strangerea de fonduri pentru Emanuel
  • donand direct bani (va trec la final detaliile)
  • incercand sa gasim companii de pharma dispuse sa ajute cu produse familia (si aici ma refer la unguente, creme sau pansamente speciale)
  • orice alta metoda de sustinere, inclusiv demararea unor licitatii online.

Povestea lui Emanuel o gasiti pe site-ul sau dedicat, si pe pagina oficiala de Facebook.

Despre el au mai scris: Fundatia Mereu Aproape, Speranta pentru tine.

Si de acum inainte o veti gasi aici, la noi pe blog.

Pe site exista si varianta de donatie prin Paypal, si mai jos aveti si conturile in care puteti trimite bani:

Cont Euro: RO53 INGB 0000 9999 0205 3447, 
cod swift/pik : INGBROBU
sau
Cont RON : RO58 INGB 0000 9999 0281 8396

Titular: Gabriel Bontas