Azi, de Valentine’s, cand in aer plutesc numai inimioare, eu va voi vorbi despre violenta.

  • 1 din 3 femei, la nivel mondial, a fost batuta sau violata cel putin o data de-a lungul vietii. Un miliard de femei.
  • La fiecare 2 minute, in Statele Unite o femeie este agresata sexual.
  • In Romania, procentul femeilor abuzate (fizic sau psihic) se situeaza intre 75 si 80%.
  • Se estimeaza ca aproximativ 130 de milioane de femei au fost supuse mutilarii genitale, si ca anual li se mai adauga inca aproximativ 3 milioane de fete cu varsta intre 7 si 12 ani. ONU a aprobat pe 20 decembrie 2012 o rezolutie prin care interzice aceasta practica. 

Un alt document graitor este raportul UN asupra actelor de violenta la care sunt supuse femeile din lumea intreaga. Alte resurse interesante gasiti pe site-ul Say NO to violence, precum si posibilitati si cai de actiune.

Aici puteti gasi cateva informatii importante si interesante despre cadrul legislativ din Romania pe tema violentei domestice. Aici aveti o lista cu cateva centre de reabilitare, adapost si consiliere pentru victimele violentei domestice.

In intreaga lume, in aceasta zi a iubirii, atat de intens mediatizata si propovaduita, se desfasoara One Billion Rising. Mai multe serii de evenimente, care presupun implicarea comunitatilor locale in diverse moduri. ?Un eveniment similar va fi organizat azi, incepand cu ora 17.30 la Afi Cotroceni:

Ideea de baza care ar trebui retinuta este ca a venit momentul sa spunem Stop violentei impotriva femeilor. A violentei de orice fel. Ca este cazul ca noi, femeile, sa nu mai acceptam abuzurile ca un dat. Ca dincolo de asta, trebuie sa ne aratam solidaritatea si suportul pentru acele femei care au fost supuse unui abuz si sa le ajutam sa treaca peste asta cu bine. Ca indiferent de sex, barbat sau femeie, trebuie sa luam pozitie si sa intervenim daca suntem martori la un act de violenta.

Si dupa cum spune titlul, sunt 1 din 3. Desi uneori, privind inapoi, departe in timp, senzatia este ca totul s-a intamplat in alta viata, ranile nu s-au inchis complet nici acum.