Romania este tara in care te poti trezi ca parte intimata intr-un dosar penal, deschis de un individ, fara ca tu sa fi avut vreodata o relatie de orice fel de natura, juridica, comerciala, you name it, cu acea persoana.

Astfel, intr-o zi cu soare, vine un om la usa si iti inmaneaza o citatie, de la o curte de apel dintr-un oras in care nu ai calcat in viata ta. Cu alte cuvinte, la orice ora, in orice zi, poti fi dat in judecata in orice oras de catre orice strain pe care nu l-ai vazut in viata ta si de a carui existenta nu ai fost vreodata constient.

Cum? Pur si simplu. Povestea functioneaza cam asa:

Se da un individ, care intr-o dimineata realizeaza ca el a inventat tigla. Se duce la OSIM, sa depuna formalitatile de brevetare. Evident ca nu el a inventat tigla, asa ca cei care detin brevetul pe acest produs si il mai si comercializeaza cu succes de atatia amar de ani incoace se sesizeaza. OSIM opreste formalitatile de brevetare. Ce face individul nostru? Se opreste si el? Nu.

Da in judecata firma ce produce si comercializeaza tigla. Pierde. Se opreste aici? Nu.

Se apuca meticulos si da in judecata in urmatorii cinci ani, toti dealerii firmei respective, toate echipele de montatori si toti clientii care au cumparat vreodata tigla. Persoane fizice, juridice, PFA-uri, asociatii, actionarii firmelor, asociatii, administratorii etc. Da in judecata judecatorii, da in judecata procurorii, da in judecata toate instantele posibile si imposibile care nu ii dau dreptate. Da in judecata tot ce se poate.

Uite asa, sapte ani mai tarziu, se ajunge la un proces penal, la Curtea de Apel Galati in care sunt intimate peste 300 de persoane. La gramada, la alegere, din toata enumerarea de mai sus. Peste 300 de persoane.  Si fiecare dintre acestia,  intr-o dimineata oarecare, au primit o bataie in usa si o citatie de prezentare la termenul din data X. Repet, fara ca nici unul din acesti oameni sa fi avut vreodata, vreun raport cu personajul respectiv.

Tu, om de buna credinta, care respecti zi de zi legile acestei tari, cum ai reactiona cand ai primi vestea ca esti intimat intr-un dosar penal?

Poate daca esti mai batran ai face inclusiv un infarct.

Poate daca esti mai tanar, ai lua-o dupa socul initial, pe firul logic si ai afla povestea aceasta. Si totusi in van. Pentru ca tot ar trebui sa iti iei un avocat si sa te duci la termenul respectiv. Iar acolo, dupa cheltuieli de transport, cheltuieli cu tariful orar al avocatului, sa primesti stirea ca termenul se amana cu un nou termen, ca deh, din 300 de intimati, doar 120 au fost prezenti, deoarece pentru restul nu s-au indeplinit formalitatile legale de informare.

Acum trecand peste faptul ca omul in nebunia lui, a luat firma ta, „X”, prima care i-a cazut la mana, firma ce a functionat doar trei ani, firma care nu a avut niciodata activitate, nu a emis facturi, chitante, a avut numai bilanturi goale si a fost inchisa definitiv de mai bine de doi ani, si te-a mai luat si pe tine, asociat unic la firma „X”, si ti-a mai trantit o parte intimata si pe persoana fizica, nu numai pe persoana juridica, trecand peste faptul ca este nebun, bolnav psihic cu acte, trecand peste faptul ca fara sa ai nici cea mai mica implicare sau vina, te apuci sa angajezi niste cheltuieli complet neasteptate, trecand asadar peste toate asta, vin si intreb:

Unde este protectia pe care ti-o ofera legea in fata unor astfel de nebuni?!? Unde sunt judecatorii care ar trebui sa judece in mod corect o cauza? Unde este sistemul legislativ care nu ar permite asemenea aberatii si nu ar angaja atatea cheltuieli inutile din bani publici? Unde este sistemul care nu numai ca nu i-ar da voie acestui om sa faca ceea ce face, insa mai mult, l-ar mai si pedepsi si eventual l-ar baga intr-o camasa de forta, inchis intr-o camera intunecata, si ar arunca cheia intr-un loc in care sa nu o mai gaseasca nimeni vreodata?

Si tot eu imi raspund: nu veti gasi in Romania nimic din cele enumerate mai sus.

In schimb veti gasi aberatii din acestea la tot pasul, veti regasi nebuni de acest fel al caror unic scop in viata este sa dea pe toti in judecata din te miri ce motive, veti regasi instante care sunt pline de astfel de cazuri, veti regasi taraganari fara numar alte termenelor cauzelor voastre (reale, valide si justificate) tocmai din cauza aglomerarii instantelor cu nebuni ca cel de mai sus. Veti regasi orice, numai normalitate nu.

Si ce e cel mai terifiant este ca oricand vi se poate intampla si voua.