Sunt binecuvantata. La propriu. Am declarat-o public de nenumarate ori si nu exista clipa, in care sa nu simt asta. Motivul este simplu, unora li se poate parea banal, pana la urma depinde foarte mult de etapa in care esti, in viata si depinde foarte mult de prioritatile tale intr-un moment sau altul. Pentru mine, binecuvantarea de care tot vorbesc vine din aparitia miraculoasa a celor trei copii in viata mea. Este miraculoasa, pentru ca a da viata este dincolo de toate si inainte de orice un miracol.

Chiar daca nici unul dintre ei nu a fost planificat, ba chiar au fost conceputi in momente in care ma gandeam la orice numai la copii nu, si e normala presupunerea ca nu am avut niciodata probleme legate de fertilitate, totusi lucrurile nu au stat chiar asa. Cu mult inainte de a aparea Rebecca pe lume, intr-o perioada ce acum parca tine de o alta viata, mi-am dorit un copil. Timpurile erau complicate, imi doream un copil, sau credeam ca mi-l doresc. Au fost in total vreo opt luni in care acesta a fost scopul principal, si totusi nimic nu s-a intamplat. Nici um prim tratament de fertilitate, unul care se prescrie in cazurile cuplurilor ce se lovesc de problema aceasta nu a dat rezultat. Si imi amintesc si acum stress-ul cauzat de tot ceea ce (nu) ni se intampla, discutiile si asa mai departe. Acum, privind in urma, imi zic ca pur si simplu nu a fost sa fie, si ca, la fel ca restul lucrurilor care mi s-au intamplat pana acum, s-au intamplat exclusiv in scopul de a ma aduce un pic mai aproape de fericirea pe care o traiesc in prezent. Dar eu sunt cazul fericit.

Pentru ca, si acum vin cu statisticile: 1 din 5 cupluri in Romania are probleme de fertilitate. Cazurile sunt impartite extrem de echitabil, jumatate din cauze sunt de gen feminin si jumatate de gen masculin. Problema creste cu atat mai mult cu cat tendinta la nivelul ultimelor decenii este ca o eventuala sarcina sa fie amanata pana dupa 35 de ani. Sa va mai zic ceva: potentialul feminin de a da nastere scade de peste 20 de ori in intervalul 35-43 de ani, de la 40% la 2%. Cu alte cuvinte, daca va prinde varsta de 40, mai aveti sanse cam de 2% sa dati viata.

Altceva: stressul cotidian, poluarea, stilul de viata, modul in care va hraniti, totul isi pune amprenta nu numai asupra organismului si hormonilor vostri, insa si asupra calitatii ovulelor voastre. Ele sunt in numar limitat, noi ca femei avem la nastere un numar predefinit de ovule, iar ele cu cat noi inaintam in varsta si imbatranim, cu atat imbatranesc si ele. Si pe langa riscul de a nu mai ramane insarcinata, creste exponential riscul de a da nastere unor copii cu malformatii. E realitate.

La fel de reala este situatia femeilor care intra la menopauza la varste cuprinse intre 28 si 30 de ani.

Daca va luati dupa reviste si dupa atata invazie de „vedete” care au dat nastere la 43, 45 de ani, ganditi-va ca in spate sunt fertilizari fara numar. Sau ca ovulele din care s-au nascut puii de vedeta apartin unor donatoare, nu vedetelor in sine.

Da, stiu, e greu sa te gandesti la 30 de ani, cand viata ta se masoara in cariera, o relatie, viata de noapte fara griji, fara stress, cand tot ce trebuie sa faci e sa te gandesti la tine si doar la tine, ca vai, totusi timpul trece, ovulele mele sunt numarate. Cu toate astea, daca tot te gandesti la tine, gandeste-te in perspectiva. E mai usor sa vezi din timp daca si cat vei mai fi fertila, sa poti lua niste decizii in cunostinta de cauza, nu atunci cand efectiv ajungi sa te dai cu capul de tocul usii.

O problema de fertilitate se poate depista printr-un simplu test de sange pentru femei sau o spermograma pentru barbati. Iar clinica Gynera, pe care am vizitat-o saptamana trecuta si-a propus o campanie ambitioasa de constientizare a tinerilor ca trebuie avuta in vedere ideea de planificare din timp.

Planificare din timp inseamna de exemplu sa vezi cum te situezi in urma analizelor si sa poti sa iei o decizie intr-un fel sau altul. Planificare din timp inseamna de exemplu criogenarea ovulelor daca rezultatele arata o imbatranire prematura a acestora sau a spermei. Inseamna multe. Insa, dincolo de toate, inseamna sa te gandesti ca la un moment dat iti vei dori un copil, si ca atunci cand te vei decide sa il concepi o vei face de pe o pozitie cunoscuta.

Da, stiu, suna ciudat, suna un pic descurajator, subiectul este departe de imaginea idilica in care cuplul se iubeste si fara nici un fel de probleme apare miracolul numit copil. Insa, vremurile noastre numai idilice nu sunt, modul in care traim si ne hranim este departe si el de a fi idilic, si atunci cel mai bine este sa cobori un pic cu picioarele pe pamant.

Revenind la clinica Gynera si la proiectul lor, Fertility Friday, ei incearca, dincolo de orice, sa constientizeze lumea asupra riscurilor, iar cuplurile sa ajunga la nivelul la care sa vina din timp, sub rezerva viitorului, nu atunci cand nu mai este nimic de facut iar Fertilizarea in Vitro este ultima solutie, si aceea cu un mare semn de intrebare. Si este mare lucru.

Asa ca, nu conteaza daca aveti de gand sa faceti azi, sau maine, sau peste un an sau peste cinci un copil,  insa faceti acest test simplu si banal de sange ca sa stiti cum stati. Rezultatul va va ajuta sa vedeti in perspectiva, sa va reorganizati prioritatile in cunostinta de cauza, pentru ca, paradoxal, singurul lucru pe care nu il puteti controla, asa cum va doriti, este chiar rezerva de celule reproductive produsa de organismul dumneavoastra. Corpul vostru nu tine cont de ambitiile profesionale sau cele personale. El stie ce este programat sa faca, si o va face in consecinta.

Fertility Friday, exact asa cum ii spune si numele va ofera o reducere de 50% la cele doua analize: de sange pentru femei si spermograma pentru barbati in ziua de vineri. Totul ca aceasta procedura simpla sa poate fi cat mai accesibila pentru voi.

Si in incheiere, nu mai zic mai mult decat ce spune si echipa de la Clinica Gynera:

Fertility Friday este o campanie dedicată femeilor și bărbaților care nu au probleme cunoscute de fertilitate, dar vor să își testeze potențialul fertil și să ia măsuri preventive adecvate. Aflarea din timp a problemelor cu care ne confruntam, duce la o rezolvare mai rapidă a lor. Însă trebuie cunoscut faptul că dacă Celelalte probleme sunt tratabile, epuizarea celulelor reproductive NU!