Avem stirea aceasta. Vuiesc toate televiziunile, ziarele, online sau nu.

Acum sa recapitulam:

Cati dintre voi ati dat spaga la doctor? Toti, nu este asa? Cati dintre voi ati dat din proprie initiativa, si cator dintre voi li s-a solicitat in mod expres si explicit, inclusiv suma, si imparteala plicurilor?

Cati dintre voi considerati ca este mersul firesc al lucrurilor sa dati spaga in tara asta, pentru a avea garantia ca fiul/fiica dvs vor fi bine tratate in spital? pe cati dintre voi va irita la culme principiul acesta?

Cati dintre voi va ganditi in acelasi timp, ca sunt al naibii de prost platiti medicii, ii intelegeti si ii compatimiti si ca pana la urma plicul este un gest de minim respect fata de actul medical pe care il presteaza doctorul respectiv?

Cati dintre voi va ganditi si eventual va revoltati, dar nu intreprindeti nimic sa schimbati asta, ca pana la urma va puneti viata copiilor vostri in mainile unor oameni care conditioneaza actul medical de primirea unei sume?

Cati dintre voi va permiteti sa dati fara retineri suma solicitata?

Cati dintre voi stiti ca la fiecare cinci ore un medic pleaca din tara asta spre o alta tara in care pot performa la adevarata valoare? Si sunt recompensati in consecinta?

Cati dintre voi stiu ca in majoritatea spitalelor, fraiele sunt tinute de mumii de peste 70-80 de ani, doctori/profesori, la care lumea se duce ca la pomul laudat, cu plicul de rigoare, si in realitate sunt medici/chirurgi de aproximativ 40 de ani, super performanti, care studiaza in permanenta si se pun la curent cu tot ceea ce inseamna descoperiri in domeniul lor, care de regula fac toate operatiile si pentru care recunoasterea tot mumiile o primesc. Si plicul evident.

Cati dintre voi mai sunteti inca dispusi sa acceptati status quo-ul? Cati dintre voi aveti macar speranta ca lucrurile se vor schimba?

Mi-a luat 10 minute sa scriu aceasta postare. Intre timp, au mai plecat doi medici performanti din tara asta. Au ramas aia care iau plicurile.

PS: Nu ma intereseaza ca acel anestezist a fost decorat. Nu ma intereseaza ca a facut miracole. Atunci au fost sub lupa mass media. Realitatea este ceea ce se intampla in spatele usilor inchise, in spatele birourilor, in buzunarele lor. Orice ar fi, nici o medalie, nici un miracol nu scuza conditionarea unui act medical de primirea unui plic.

Realitatea este ca asta e realitatea. Ca sistemul medical din Romania este un sistem muribund. Din toate punctele de vedere. Ca medicii nu sunt platiti la adevarata lor valoare, ca nu mai exista instrumentar, ca sunt conditiile jalnice in aproape toate spitalele si asa mai departe.

Insa noi, aia care platim cu consecventa darile catre acest sistem muribund, nu trebuie sa mai fim inca o data nevoiti sa platim un act medical si sa mai fim si conditionati, mai explicit sau mai implicit, de calitatea acestui act in functie de grosimea plicului.