In saptamana dinaintea vacantei prelungite de 1 Mai si Pasti am avut onoarea (si cand zic „onoarea” chiar asa si este, din toate punctele de vedere) de a merge la preview-ul unei expozitii istorice la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Spun istorica, si, din nou, nu exagerez cu nimic, deoarece este pentru prima data cand niste exponate de acest fel ajung in tara la noi. Este vorba de peste 140 de piese din patrimoniul Republicii Populare Chineze, ce acopera cateva mii de ani de istorie, din 5-6000 i.Chr. si pana in zilele noastre, inclusiv cinci piese din faimoasa Armata de Teracota, reunite sub denumirea extrem de reprezentativa, Comorile Chinei.

Nu stiu voi cat de impresionati veti fi mergand sa vizitati expozitia, insa pe mine m-a luat cu fiori in momentul in care am ajuns in zona soldatilor din teracota. Este istorie pe viu, se simte in atmosfera de acolo si te invaluie cu totul. Asa ca, va recomand sincer sa va faceti timp sa o vizionati, este o ocazie poate „once in a lifetime”.

Cat despre datele tehnice, orarul, tarifele si alte informatii, va ofer mai jos cateva din ele, preluate direct de pe site-ul MNIR:

Expoziția este deschisă pentru public începând de marţi, 30 aprilie și va putea fi vizitată până în data de 01 august 2013.
 În această perioadă, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni programul se va prelungi până la orele 22.00.
Totodată, în perioada menționată anterior, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor “Comorile Chinei”, “Tezaur Istoric”, “Lapidarium-Copia Columnei lui Traian”, precum și a expozițiilor temporare ce vor fi amenajate pe parcurs, va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru pensionari, 7 lei pentru elevi, studenţi şi persoane cu handicap uşor şi mediu, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. 
Va exista, de asemenea, opţiunea “acces rapid” în muzeu – 50 lei, precum și posibilitatea de a achiziționa bilete online, din rețeaua Eventim (http://www.eventim.ro/ro/bilete/comorile-chinei-treasures-of-china-bucuresti-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-315859/event.html).
Mai multe informații privind tarifele pentru vizitarea muzeului se regăsesc pe site-ul oficial al acestuia, la adresahttp://www.mnir.ro/index.php/evenimente-si-contact-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/anunturi/item/348-modificarea-conditiilor-generale-de-acces-in-muzeu.

si making-of-ul :)

Ii multumesc din nou pe aceasta cale Adelei Stan, care m-a invitat la conferinta de presa si ii voi fi mereu recunoscatoare pentru ocazia oferita!

Eu si Adela, my personal guide :)

Si dincolo de toate motivele pe care vi le-am expus mai sus, merita mers, chiar si numai pentru a sustine eforturile inimaginabile ale echipei MNIR, depuse in general pentru bunastarea muzeului si in particular  pentru materializarea acestei expozitii-eveniment, deoarece, credeti-ma, nu sunt deloc recompensate asa cum ar trebui. Cel mai potrivit cuvant care poate descrie situatia de facto a Muzeului si a oamenilor de acolo este „supravietuire” din toate punctele de vedere, si consider ca este de datoria noastra sa facem un minim de efort pentru a-i sustine, mergand acolo sa vizitam muzeul. Dincolo de aceasta expozitie temporara, veti putea viziona si expozitiile permanente ale Muzeului, care nu sunt cu nimic mai prejos, cum ar fi Tezaurul, Columna lui Traian, Lapidarium-ul.

PS: neaparat sa cumparati albumul expozitiei „Comorile Chinei”, este printre cele mai complete si detaliate albume vazute de mine pana acum!