Parcul Bordei, intr-o dupa amiaza de marti. Am ajuns destul de tarziu, norii ne-au tinut in casa pana pe la sase, nestiind daca au de gand sa ude iar orasul sau nu. Intr-un final am zis „ce-o fi, o fi”, am aruncat rucsacul pe umar, am urcat baietii in masina si dusi am fost. Am recuperat si copilul mare de pe strada vecina, de la ora de franceza, si ne-am indreptat prin traficul de varf spre Bordei, cu mine bodoganind mai in surdina, ca Radu a ales tocmai parcul din partea cealalta a orasului, in loc sa mergem undeva mai aproape.

Dupa o prima serie la locul pentru copii mai mici, ne-am dus la locul de tobogane, unde noi avem ceva de furca cu ei pe acolo, ca o iau in toate directiile si la ce balamuc e zilnic, trebuie sa faci slalom serios pe sub toate tunelele acelea ca sa ii gasesti.

Odata ajunsi acolo, am dat peste un baietel blond de vreo cinci ani maxim, care statea in mijlocul unui carusel, cu un Winnie de plus aruncat pe jos si care plangea in hohote. Striga, insa era total neinteligibil ceea ce spunea. Eu am ramas pe loc, uitandu-ma la el, uitand in acelasi timp de copiii mei, o alta mama care alerga dupa fetita ei a ramas in aceeasi pozitie ca mine, dupa care, ea, mai cu curaj s-a indreptat spre el in incercarea de a-l ajuta, si l-a intrebat daca s-a pierdut de mamica lui. Intre timp, din partea opusa, rasare tatal lui, o namila la vreo 100+ bine de kilograme, cu un zambet acid pe fata, insotit de un prichindel la fel de blond, de aproximativ doi ani. Ii spune doamnei ca nu e nevoie de interventia sa, si se opreste cam la un metru in fata mea, la o distanta apreciabila de fiul cel mare. Si incepe:

„Deci de-asta imi esti. Urli sa te auda tot parcul. Sa vina lumea la tine si sa ma faci de rusine. Lasa ca vezi tu ce patesti acasa. Numai la colt stai pana la ora de culcare. Ridica-ti acum ursul de jos si treci si joaca-te ca mai ai un sfert de ora de stat in parc si nu mai pupi parc dupa tot spectacolul asta alta data.

Cuvintele sunt taman acestea, ordinea e aleatoare. Tonul este insa de nedescris. „Poruncitor” este putin spus.

Omul se sprijina de unul din aparatele de fitness din zona si incepe, schimband registrul din ordonator in dispretuitor: Stai sa vezi cum rade toata lumea de tine, ca esti baiat si plangi. Hahahaha, oameni buni uitati-va la el si aratati-l cu degetul: „Ditamai baiatul plange ca o fetita!”, uitandu-se si spre mine de vreo doua ori, asteptand vreo confirmare vizuala din partea mea.  Baietelul continua sa planga, fratiorul mai mic vazand ca tatal ii cearta fratele se indreapta spre el razand si ii trage doua palme peste spate „Na, na”.

Eu, in continuare eram nemiscata, ma uitam fix numai la matahala, Radu, undeva intr-un plan secund observa si el scena cu foarte mare atentie. Mai tarziu avea sa imi spuna ca se astepta ca din clipa in clipa sa intervin.

Tatal, vazand ca strategia cu umilirea nu a dat roade, revine la tonul initial: „Daca in clipa asta nu incetezi cu plansul si nu iti ridici jucaria, vin eu la tine, si o sa vezi ce se intampla. Ti-o arunc direct la gunoi! Direct la gunoi se duce, nu o mai vezi niciodata!”

Copilul printre sughituri si hohote de plans zice „Nuuuuu”

Tatal, din nou: „Ridic-o ACUM de jos! Daca nu, vin si ti-o iau si nu o mai vezi, asculta ce iti zic!” si din patru pasi ajunge langa copil, intinde mana sa ia jucaria, copilul se repede si el la ea, urland si mai tare „nu, nuuuu, nu”.

Tatal ii spune din nou „Lasa ca vezi tu acasa, numai colt capeti in seara asta, nu tu televizor, te-ai lins pe bot de orice altceva, stai la colt pana inveti sa nu ma mai faci de rusine in fata tuturor oamenilor din parc. Treci acum sa iti pui hanoracul, inceteaza cu smiorcaiala si du-te sa te joci cat mai poti in parc, ca dupa nu mai pupi.”

Intr-un final, baietelul si-a ridicat printre suspine jucaria, si s-au dus in alta zona. De intersectat ne-am mai intersectat cu ei, tatal repetand obsesiv faza cu statul la colt pana la culcare pentru asa spectacol, obsesiv insemnand de cel putin 20 de ori auzita de mine intr-un interval de maxim un sfert de ora, si indeajuns de tare spusa, incat sa fie auzita de toata lumea pe o raza de cel putin cinci metri, ca sa se stie cine este seful.

Dupa cum ziceam, Radu mi-a zis la un moment dat ca se astepta sa intervin. Poate ar fi trebuit sa o fac. Imi tot pun intrebarea asta, ca ma simt lasa, ca nu am intervenit pentru dreptul copilului acela la un tratament demn. Pe de alta parte, nu pot sa nu ma intreb ce as fi rezolvat? Ma indoiesc ca as fi rezolvat ceva, pentru ca in continuare, individul acela de aproape 2 metri inaltime si peste 100 de kilograme, care transpira in viziunea lui „autoritate” prin toti porii ar fi considerat interventia mea ca o atingere adusa masculinitatii sale si autoritatii sale, pe care le-a manifestat ostentativ, repet, in nici un caz o incercare de a invata ceva, de a schimba o atitudine daunatoare. Am avut un imens sentiment de inutilitate si neputinta si il incerc si in acest moment, si de fiecare data cand imi reamintesc toata scena, la aceeasi intensitate.

Si simt spaima numai imaginandu-mi ce pateste acel copil intre patru pereti, departe de ochii lumii, cata suferinta indura si cum acel tratament il va afecta din punct de vedere emotional mai tarziu.

Imi doresc si acum sa nu fi luat decizia de a merge acolo in dupa amiaza aceea, sa nu ajung sa fiu martora la tot momentul acesta halucinant. Sunt foarte constienta de faptul ca daca nu ajung sa vad, asta nu inseamna ca nu exista, insa cand esti pus fata in fata cu asemenea animale care nu merita sa fie tati, parca ti se naruie putin cate putin atat credintele, cat si turnul de fildes in care stai confortabil cocotat.