Ieri am asistat la o dezbatere pe care o asteptam de mult. Despre care voi povesti pe larg, intr-o postare viitoare, dedicata, pentru ca merita (este, ca sa zic asa, „in the making”). O postare ce sper sa devina de fapt o serie de postari, despre educatia sexuala, despre ceea ce vrem sa schimbam nu numai in mentalitatea noastra de adulti, dar mai important, sa schimbam in educatia copiilor nostri.


Dezbaterea a fost ocazionata de un sondaj efectuat de catre Gallup in colaborare cu Feminella, despre calitatea vietii sexuale in Romania, pornind de la o afectiune numita „uscaciunea mucoasei vaginale”, afectiune de care, se pare ca sufera multe femei, fara sa constientizeze acest lucru, fapt ce duce la o serie de consecinte in cascada. Apreciez enorm eforturile depuse de cele doua companii, este un punct de turnura pe acest subiect si le felicit ca au avut curajul de a face acest studiu si de a pleca intr-o aventura extrem de dificila, de schimbare a mentalitatilor romanesti despre sex, relatii sexuale, educatie sexuala si asa mai departe. Eu le stau alaturi in demersul lor si ii voi sustine, deoarece este nevoie de o deschidere mare pentru a schimba lucrurile in bine, macar pentru copiii nostri.


Acum, la dezbatere am avut parte si de prezenta jurnalistilor, mai exact TVR1 si Antena 1, care au fost acolo pe tot parcursul prezentarii rezultatelor si a discutiilor dintre noi, starnite in urma aflarii cifrelor.


Materialele ce au rezultat, le puteti urmari aici (TVR1) si aici (Antena 1).


TVR 1:

Antena 1:



Daca primul material reflecta in mare parte ce s-a discutat acolo, intr-o maniera impartiala, cel de-al doilea pot spune ca rastalmaceste mare parte din informatia transmisa in timpul dezbaterii. Daca nu as fi fost prezenta, nu as fi comentat, si mai mult decat atat, as fi luat de bun tot ceea ce este prezentat in material. 


Acum, dincolo de faptul ca nu am fost nici macar intrebata daca doresc ca vocea mea sa se spurapuna cu niste imagini extrem de explicite din punct de vedere sexual difuzate la o ora de maxima audienta, ora 19:00, cand inclusiv copiii se pot afla in fata televizoarelor, fapt ce nu ma deranjeaza (am deschiderea necesara de a discuta fara perdea despre sex si nu prea curge pudibonderie prin venele mele), cel mai grav mi se pare ca toata atentia s-a dus spre un cu totul alt subiect fata de ceea ce au dorit sa transmita Feminella si Gallup prin rezultatele studiului. 


Ei au vrut sa puna accentul pe importanta comunicarii si a unei educatii sexuale sanatoase si a informarii in cunostinta de cauza iar materialul de la Antena 1 transmite ca ” Femeile din Romania se plang ca sunt neglijate si ca barbatii lor sunt egoisti. Dar, au puterea sa recunoasca, cu jumatate de gura, ca si ele au partea lor de vina in esecul din dormitor. Iar domnii cred ca femeile fie mint, fie inteleg greu ca relatia lor s-a terminat.

Viata sexuala a devenit subiect de dezbatere. Jumatate dintre ele face sex de doua ori pe saptamana. 30 la suta nu au deloc activitate sexuala. Cifre reci dintr-un studiu fierbinte realizat in Capitala le-au alarmat pe doamne. Si au gasit si vinovatul. Evident, barbatul. Care este egoist si needucat. Si doamnele isi recunsc vina: sunt prea pudice si nu-si apara drepturile.”
(nota personala: numai mie mi se pare sau chiar exista niste hibe de gramatica in textul cu pricina? )
Ce pot sa spun in calitate de personaj prezent acolo, la eveniment cap-coada este ca nu s-a discutat nici o secunda de faptul ca „barbatul este vinovatul universal”. S-a discutat despre ce am mostenit din propriile familii in materie de educatie sexuala sau nu, despre faptul ca sexul este considerat un subiect tabu, si mai ales s-a discutat despre ceea ce se poate face in continuare. S-a discutat despre mosteniri, cauze, efecte, status quo si ce se poate schimba. Sincer, fara perdea si mai ales fara a cauta cu obstinatie „vinovatia” cuiva. 
Domnilor de la Antena 1, nu despre asta este vorba. Despre a cui este vina. Este vorba despre informare, gasirea unor solutii, despre comunicare, despre deschidere. Este vorba despre schimbare. Mentalitatea asta cu „a cui e vina”este inca o meteahna romaneasca, care ne este complet defavorabila daca vrem sa schimbam cu adevarat ceva in vietile noastre, in bine. 
PS: Si nu, dragostea nu dureaza trei ani, nici pasiunea nu dureaza doua zile.
Felicitari TVR1 pentru modul profesionist in care ati relatat ce s-a intamplat acolo. Felicitari Feminella si Gallup pentru initiativa si toate eforturile depuse pentru ca aceasta sa se materializeze, aveti toata admiratia si aprecierea mea, am zis-o si acolo, o mai spun inca o data si acum si o voi mai spune de fiecare data cand voi aborda subiectul.