Zilele trecute am avut ocazia sa ne adunam, o mana de femei, sa povestim despre lucrurile pe care nu prea le discutam de obicei (ce vorbesc, nu le discutam niciodata!). „Scuza” a fost un studiu pilot, unul din primele realizate la noi in tara, despre calitatea vietii sexuale a romancelor. Studiul a fost comandat de catre Feminella si realizat de catre Gallup, pe un esantion reprezentativ de femei cu varsta intre 25 si 60 de ani, din mediul urban, mai exact din Bucuresti. S-a derulat doar in Capitala pe ideea ca Bucurestiul da tonul, ceea ce este in mare parte adevarat. Va ofer in continuare cateva rezultate ale studiului, rezultate de la care a pornit si dezbaterea noastra.

Frecventa contactelor sexuale:

  • 38% mai putin de 1 contact pe saptamana
  • 23% aproximativ 1-2 contacte pe saptamana
  • 31% au refuzat sa raspunda (situatie preponderent majoritara pe palierul 45-60 ani)

Importanta acordata unei vieti sexuale active si implinite (5 – Foarte important   1-Deloc Important)

  • 25-44 ani – peste 70% au declarat ca este foarte important, 24% au declarat ca este important
  • 45-60 ani – 37% au declarat ca este foarte important, aproape jumatate refuzand sa raspunda
  • femei aflate in etapa maternitate – 80% au declarat ca este foarte important, 20% au declarat ca este important – se pare la femeile insarcinate, care tocmai au nascut sau alapteaza considera sexul ca fiind ceva extrem de important, neexistand nici un raspuns de genul „Putin important” sau „Deloc important” :)

Frecventa vizitelor la medic (medie pe total respondente, raportata la anul 2012)

  • medic de familie – 3,6
  • ginecolog – 1,13
  • endocrinolog – 0,36
  • alt specialist – 2,01

Interactiunea cu partenerul

  • grupele 25-34 de ani si femei in maternitate 88% discuta cu partenerul
  • grupele 35-44 si 45-52 50% discuta cu partenerul
  • grupele 53-60 si menopauza 40% discuta cu partenerul.

Sursele de informare:

  • doctori (diverse specializari) 79%
  • internet 38%
  • cerc apropiat (prieteni, partener sexual, familie) 9%

Ce este foarte clar din aceste rezultate este ca noi nu vorbim despre sex. Nu vorbim pentru ca asa am fost educati, pe sistemul „Nu e voie”, „E rusine”, in asa fel incat in timp a devenit un subiect tabu. Mentalitatea este arhicunoscuta, „daca nu vorbim, inseamna ca nu exista”. Asta ne-au invatat parintii nostri, asta am mostenit de la ei in materie de educatie sexuala. Care a fost zero pentru multi dintre noi, mereu am considerat ca trupul este ceva ce trebuie ascuns, ca expunerea, deschiderea inseamna vulnerabilitate, ca daca esti vulnerabil poti sa fii ranit. Am invatat ca daca iti infranezi dorintele, nevoile si instinctele apai esti o doamna, ca daca esti open minded si lipsita de inhibitii esti „femeie usoara”. Dogmele religioase merg pe aceeasi linie, abstinenta este ridicata la nivel de virtute si puritate, tot ceea ce este legat de nevoile adolescentilor despre cunoasterea propriului corp este strict interzis.

Ceea ce am invatat de-a lungul timpului este ca ceva ce „nu e voie sa faci” capata o valoare cu atat mai mare cu cat este mai abitir interzis. Am invatat, tot pe pielea mea, ca exista in noi, cat suntem copii, o curiozitate pura, instictuala de a afla, de a testa, de a simti, de a experimenta. Si ca aceasta, cu cat este mai infranata, cu atat duce la probleme mai tarziu.

Realitatea de azi, arata nu numai o profunda lipsa de cunoastere a propriului nostru corp, dar mai mult decat atat o mare inconstienta bine instalata in creierul nostru de adult. Asa se face, ca in materie de probleme intime, romancele nu numai ca ascund sub pres multe probleme, si nu se duc la medic atunci cand e nevoie, insa ce este si mai grav folosesc aproape de fiecare data „automedicatia”. La asta contribuie multi factori, de la lipsa unui act medical de calitate, la preturile practicate in sistemul privat, si pana la multitudinea de reclame vazute la televizor care merg pe sistemul „ai problema x? Uite produsul perfect pentru problema ta”.

Si asa, pe baza unor cunostinte indoielnice, a corelarii complet aiurea a unor simptome, romancele ajung sa se duca in farmacie, atunci cand nu mai pot si isi cumpara medicamente singure.

Acum, vorbind strict despre afectiunea numita „uscaciunea mucoasei vaginale”, care desi este o afectiune ce pare sa fi castigat si teren si ceva documentatie in spate in ultimii ani, ea are o pleiada de factori si cauze secundare in spate. In principiu este vorba de scaderea nivelului de estrogen, hormon al feminitatii, ce asigura nu numai lubrifierea zonei vaginale, insa mentine elasticitatea tesutului si un mediu proprice pentru flora specifica. Un lubrifiant sau un medicament cum sunt ovulele de la Feminella nu fac decat sa trateze un efect, si nicidecum cauzele. Care, dupa cum ziceam o fraza mai sus, sunt atat de diverse, incat sunt aproape imposibil de gestionat, daca nu ai in spate o educatie sexuala sanatoasa. Iar noua exact asta ne lipseste.

Cele mai multe dintre femei fac sex pentru ca trebuie. Pentru ca vine la pachet cu indatoririle de sotie. cele mai multe dintre femei nu vorbesc niciodata cu partenerul despre ceea ce vor ele sa se intample intr-un act sexual, astfel incat sa fie o placere reala de ambele parti. Cele mai multe dintre femei considera ca este ceva rusinos, ca mereu problema este la ele (si nu se inseala prea mult) si considera o partida de sex ceva ce trebuie facut.

Zic ca nu se inseala prea mult, si intr-un fel asa este. Deoarece dincolo de efectul numit „uscaciunea vaginala”, sunt cauze care vin de exemplu din lipsa educatiei din familie, din lipsa unei deschideri in fata partenerului (considerata semn de slabiciune, de pierdere a controlului, si stim foarte bine ca noi „trebuie” sa fim mereu in control). Dincolo de toate astea, pentru femei, a face dragoste/sex este o stare mentala, de detasare, lucrurile se intampla mai ales in plan mental pentru ele si este important ca ambele personaje implicate in actiune sa fie foarte constiente de importanta comunicarii ce trebuie sa existe intre ei. De respectarea dorintelor fiecaruia. Nici nu este de mirare ca majoritatea cuplurilor ajung sa se desparta dupa trei patru ani de convietuire. Nu se poate ca o relatie sa functioneze pe termen lung atata timp cat nu exista compatibilitatea in relatia sexuala, si atata timp cat nu exista partea de comunicare. iar aici, noi, romanii avem probleme mari de tot. De aici se intra intr-un cerc vicios, femeile ajung de cele mai multe ori sa se blameze, fara macar sa incerce sa schimbe, sa discute, si in timp, ajung sa faca sex cu partenerul atat ca sa ii satisfaca acestuia nevoile pe care le manifesta.

Cam asta este modelul pe care l-am mostenit din familiile noastre.

Ideea de „tabu” – si aici ganditi-va de cate ori ati auzit „nu pune mana acolo, e rusine”. Eu o aud de la bunicii copiilor de fiecare data cand acestia ii vad pe baieti jucandu-se cu putza. Daca pentru baieti este un gest extrem de natural, de cunoastere a propriului corp, pentru bunici este ceva ce nu trebuie facut, interzis.

Vestea buna este ca lucrurile par sa se schimbe. Cel putin pe palierul varstei tinere, lucrurile stau cu totul altfel, si aici cred ca o foarte mare importanta a avut-o multitudinea de materiale informative existente la un click distanta, insa si aici, este cu dus si intors, e o sabie cu doua taisuri. Pentru ca odata cu diversificarea surselor de informatii a aparut si diluarea acestora, scaderea calitatii informatiilor. Si este dificil de diseminat informatia buna de informatia proasta.

Un articol si mai complet despre ceea ce s-a intamplat la dezbatere puteti citi la Mamica Urbana, Ana Nicolescu, cea care a fost si moderatoarea mesei rotunde, alaturi de Simona David – Crisbasan de la Asociatia ROI

Ce este de facut mai departe?

Poate sa invatam din propriile noastre greseli si sa ne educam in consecinta copiii. Sa scapam pe meteahna pudibonderiei. Sa nu mai etichetam sexualitatea ca fiind „tabu”. Sa discutam liber si deschis cu partenerii, fara sa cautam vinovati, ci doar cauze si solutii. Sa invatam sa nu ne mai fie rusine de corpul nostru. Si poate cel mai important, sa incepem sa facem sex din placere ;-)